Food & Drink|07.11.2019 21:08

Πάνω από 170 σπάνιες, μικρής παραγωγής μπίρες στο 1ο Athens Craft Beer Festival

Άντζελα Σταματιάδου

Η άνθιση της craft μπίρας είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με μεγάλη δυναμική, που αποτυπώνεται όλο και περισσότερο και στην ελληνική σκηνή. Οι μικροζυθοποιοί αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη και πλουτίζουν το τοπίο της «χειροποίητης», μικρής παραγωγής με πολλούς διαφορετικούς τύπους μπίρας, πειραματίζονται με όρεξη και ανανεωτική διάθεση με διαφορετικές μεθόδους ζυθοποίησης, λυκίσκους από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και απρόσμενα υλικά. Με τους νομάδες ζυθοποιούς (εκείνους δηλαδή που δανείζονται τις εγκαταστάσεις άλλων μικροζυθοποιείων για την παραγωγή της μπίρας τους) να πληθαίνουν, αλλά και αρκετούς οικοζυθοποιούς να ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα, δεν θέλει και πολύ για να δει κανείς ότι η craft κοινότητα είναι... καζάνι που βράζει. Σιγά-σιγά αυτό το «κύμα» αρχίζει να αγγίζει καφέ, μπαρ, εστιατόρια και κάβες. Και να τραβά την προσοχή του κοινού.

Οι Midnight Circus θα είναι επίσης εκεί μαζί με τις ζυθοδημιουργίες τους

Όλο αυτό το ενεργειακό πεδίο στόχο έχει να αποτυπώσει και να φορτίσει με νέο υλικότο τριήμερο φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν οι εταιρία Vinetum (η οποία διοργανώνει και την Ζυθογνωσία) και το δίκτυο διανομής craft μπίρας Cava di Patsi: στο 1ο Athens Craft Beer Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως και τις 20 Οκτωβρίου στο Κτήριο Νο 56 του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού συμμετέχουν 34 μικροζυθοποιίες από 10 χώρες. Οι διεθνείς παρουσίες περιλαμβάνουν την τσέχικη Axiom Brewery, τη σουηδική Brewski, τη δανέζικη Dry & Bitter, την ισπανική La Pirata, τη γαλλική Brasserie Saint Germain (Page 24), την ουγγρική Reketye Brewing Co, την βουλγαρική Rhombus Brewery και την κροατική Zmajska Pivovara. Έρχονται να συναντήσουν πληθώρα από μικροζυθοποιίες και νομαδικές ζυθοποιίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τη Mikónu, τη Σόλο, την Kυκάω, την Chios Beer, την Ζυθοποία Αναστασίου και την Noctua στην Alea Breing Co, στις Satyr, Midnight Circus, Dark Crops, κι από εκεί στην Random Brewing και πολλές ακόμη που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τοπίο προς εξερεύνηση

Στο αφρισμένο αυτό τριήμερο θα παρουσιαστούν πάνω από 170, κατά πλειοψηφία δυσεύρετες ετικέτες: μπίρες που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, μπίρες πρωτοεμφανιζόμενες, μπίρες επετειακές, και σε κάποιες περιπτώσεις μπίρες φτιαγμένες αποκλειστικά για το φεστιβάλ. Έλληνες και ξένοι μικροζυθοποιοί θα περιμένουν τους ζυθολάτρεις για δοκιμές και κουβέντα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να συγκρίνουν κλασικές και μοντέρνες σχολές ζυθοποίησης και να δουν πολλά διαφορετικά παιχνίδια ισορροπίας βύνης και λυκίσκου.

Η Σόλο από την Κρήτη, που αγαπά ιδιαίτερα τους πειραματισμούς, κι έχει μια μεγάλη συλλογή από ετικέτες

Στο 1ο Αthens Craft Beer Festival τους περιμένουν μπίρες με κάθε λογής χρώματα, αρώματα και στιλ, που αποτυπώνουν την μέχρι τώρα πορεία, τα νέα δεδομένα και τις καινούργιες τάσεις του χώρου. Ετοιμαστείτε για δροσιστικές οξύτητες, τροπικά αρώματα και αρώματα κόκκινων φρούτων, συνταγές που διαφοροποιούνται με την προσθήκη φλούδας μανταρινού, εστραγκόν, βιολογικού αγγουριού και πιπεριάς habanero, μαστίχας ή κολομβιανού καφέ καθώς επίσης και μπίρες που πειραματίζονται με την παλαίωση. Και αν θέλετε, ρίξτε πριν φύγετε μια ματιά και στο Bottle Shop της διοργάνωσης όπου θα πωλούνται φιάλες και κουτιά για το σπίτι (δεν θα επιτρέπεται η επιτόπου κατανάλωσή τους).

Η καντίνα του Po' Boys θα σιγοντάρει τις δοκιμές της μπίρας με μπέργκερ, τάκος και όχι μόνο

Φαγητό και μουσική

Το ζυθο-φιλο Po’ Boys με το γνωστή αγάπη για το BBQ του αμερικάνικου Νότου και το YECHEF (World Street Food) του σεφ Ηλία Σκουλά καταλαμβάνουν τα δύο από τα τρία food trucks (το τρίτο θα ανακοινωθεί άμεσα), που με διαφορετικές προτάσεις φαγητού του δρόμου το καθένα, θα σας συνοδεύουν στη ζυθο-εξερεύνηση, ενώ στη σκηνή του φεστιβάλ αγγλόφωνες ελληνικές μπάντες θα εναλλάσσουν μπλουζ, κάντρι, ροκαμπίλι, ροκ, σόουλ κ.ά. μουσικές: στο line up οι Behind 12 Bars, Cloths, DK & the Band, Grey River & the Smoky Mountain, Melisma, No Quarter, Sofia Filonos & the Great Lovers, Still Unbroken και Vicky Bee & the Acoustic Troubles.

Info Πειραιώς 254 (είσοδος Γ' του «Ελληνικού Κόσμου»).Το εισιτήριο του 1ου Athens Craft Beer Festival θα κοστίζει 3€ και θα περιλαμβάνει αναμνηστικό γυάλινο ποτήρι δοκιμής. Οι μπίρες θα κοστίζουν 1€ για δοκιμή 50 ml και 4-6€ οι περισσότερες για ένα γεμάτο ποτήρι 375 ml. Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Οκτωβρίου 17:00-01:00 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου 14:00-23:00.

μπίραμικροζυθοποιίαφεστιβάλ