Food & Drink|18.10.2019 15:31

Δοκιμάσαμε το Cardinale, το νέο ιταλικό της Μητροπόλεως

Newsroom

Αν, περπατώντας στην Μητροπόλεως, περάσετε από μπροστά από το διατηρητέο νεοκλασικό που το στεγάζει το Cardinale, είναι πολύ πιθανό να κοντοσταθείτε. Στο ιταλικό εστιατόριο που δημιούργησε η Φωτεινή Παντζιά (των σχεδόν γειτονικών By the Glass και του Boccanegra) μαζί με τον Κωστή Βλασόπουλο (του Δια Ταύτα στο Μοναστηράκι) πολλά σου κεντρίζουν την προσοχή. Από το παράθυρο δίπλα στην είσοδο, το οποίο λειτουργεί και ως πάγκος-θεωρείο στο πήγαινε-έλα του κέντρου, βλέπεις το μαρμάρινο crostini & mozarella bar, όπου θα στρώνει την πραμάτεια του τα απογεύματα το aperitivo, κι από τη τζαμαρία, λίγα βήματα παραπέρα, παίρνεις μια πρώτη εικόνα της καλαίσθητης σάλας.

Η αρχιτέκτων Τζένη Τσουλάκου ακολούθησε τους ρυθμούς του κτιρίου διαμορφώνοντας το ντεκόρ, κι έχει κάνει ωραία δουλειά. Με έπιπλα ντυμένα με κλασικά υφάσματα, καθρέπτες, σφαιρικές απλίκες και γαλλικό ψαροκόκαλο στο πάτωμα, o νέος αυτός χώρος, αντί για τον κόκκινο πίλο των εκκλησιαστικών αξιωματούχων της καθολικής εκκλησίας από τους οποίους έχει πάρει το όνομά του, «φοράει» έναν μοντέρνο μεταλλικό πολυέλαιο. Εκεί στα ψηλά, θα δείτε και την γυάλινη κάβα (βρίσκεται στο δεύτερο επίπεδο), δίπλα στην οποία θα φιγουράρουν σε λίγο καιρό, στο δικό τους κάδρο, τα προτεινόμενα τυριά και αλλαντικά. Μπορείτε βέβαια, μια που ο καιρός είναι ακόμη καλός, να καθίσετε και στα τραπέζια στον πεζόδρομο της Πετράκη. Το Cardinale είναι διαμπερές. Στην πίσω πλευρά τρως al fresco.

Το φαγητό

Την επίβλεψη της κουζίνας έχει αναλάβει ο Κώστας Τσίγκας, ένας σεφ με που έχει παίξει πολλές φορές και ιδιαίτερα επιτυχημένα σε ιταλικό «γήπεδο» κι ο οποίος για άλλη μια φορά αντλεί υλικό από διάφορες περιοχές της εκ δυσμάς γειτόνισσας. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Θα επιστήσω την προσοχή σας στις ολόφρεσκες φοκάτσες και στην πίτσα με ζύμη αργής ωρίμανσης πέντε ημερών, στην ουσία μια παραλλαγή της romana, που έρχεται σε λευκές και κόκκινες εκδοχές – εκείνη ιδίως με την μορταδέλα και την κρέμα φιστικιού, είναι απολαυστική. Από εκεί και πέρα, η τραγανή καπνιστή παντσέτα που, σερβιρισμένη με αβγό ποσέ σε πλούσια κρέµα σε στιλ carbonara, είναι ένα πληθωρικό, πλούσιο σε γεύση ορεκτικό, το ίδιο και τα frittatine di pasta, φρέσκα tortelonni τηγανητά, που τα βουτάς σε fonduta, μια κρέμα από τυρί fondina– σαν να λέμε ιταλικό φοντί.

Τα φασόλια με μύδια και n’duja, ένα μαλακό πικάντικο λουκάνικο, είναι ένα χαρακτηριστικό «χωριάτικο» πιάτο του σεφ. Το ελαφρά καυτερό ζουμάκι του προτρέπει σε βούτες, εξ ου και συνοδεύεται από φρυγανισμένο ψωμί. Μετά μπορείτε κάλλιστα να κινηθείτε προς τα tortelonni al ragout Bolognese, με ανάμεικτο κιμά και μια ικανή δόσης κρεμώδους burrata, που είναι comfort food με τα όλα του, πριν καταλήξετε στα σιτσιλιάνικα cannoli, γεμιστά σοκολάτα και κρέμα φιστικιού.

Ακόμη πάντως κι αν δεν πεινάτε πολύ, μπορείτε να κάνε μια στάση μετά το γραφείο για ένα ποτήρι κρασί και να χαρείτε με την παρέα σας τη μικρή συλλογή τυριών και αλλαντικών βάζοντας στη σέντρα ένα πλατό με γλυκιά gorgonzola, βορειο-ιταλιάνικα piave vecchio και castelrosso, prosciutto di Parma 24μηνης ωρίμανσης, salame felino, finnochiona (σαλάμι αρωματισμένο µε µαραθόσπορο) και όχι μόνο.

Η κάβα

Η walk-in κάβα αριθμεί αυτή τη στιγμή 80 ετικέτες (από αυτές, 20 και πλέον σερβίρονται και σε ποτήρι) που δίνουν έμφαση στον ιταλικό αμπελώνα, χωρίς να λείπουν και οι ελληνικές επιλογές. H Φωτεινή Παντζιά έχει σκοπό να τις ανεβάσει στις 150.

Το πρωινό/brunch

Το Cardinale ανοίγει από τις 9:30 το πρωί με καφέ και αρκετές προτάσεις για breakfast και brunch, όπως τα αυγά που ψήνονται στο φούρνο με τυρί asiago, πικάντικη τομάτα και salciccia ή το ricotta toast, με φρέσκια ρικότα, σπιτική μαρμελάδα και φρεσκοψημμένο προζυμένιο τραγανό ψωμί.

Cardinale Μητροπόλεως 38, Σύνταγμα, τηλ. 210 3314397. Ωράριο λειτουργίας: 09:30-02:00. Κόστος: € 25-30 για ένα πλήρες γεύμα/δείπνο.

Από την Άντζελα Σταματιάδου

ιταλική κουζίναεστιατόριο