Food & Drink|19.11.2019 19:02

Gargaretta: Ένας μοντέρνος all-day χώρος που «πατάει» σε μια παλιά ιστορία

Άντζελα Σταματιάδου

Mερικά μόλις μέτρα από το Μουσείο της Ακρόπολης θα συναντήσετε αυτό το καλόγουστο all day bistro που πήρε το όνομα της γειτονιάς του, της Γαργαρέττας – μιας παλιάς αθηναϊκής συνοικίας, όπου κάποτε βρίσκονταν τα κτήματα της εύπορης ιταλικής οικογένειας Gargaretta. Ο χωρισμένος σε δύο επίπεδα χώρος που διαμόρφωσε η αρχιτέκτονας Έλενα Σταυροπούλου, είναι φωτεινός, σύγχρονης αισθητικής, με μια γυάλινη πρόσοψη που ανοίγει, δημιουργώντας ένα ωραίο παιχνίδισμα του μέσα με το έξω. Κι έχει γεμίσει τα ράφια του προϊόντα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας

Το μικρό παντοπωλείο διατρέχει τους τοίχους, τραβώντας την προσοχή με παξιμάδια και κριτσίνια, διάφορα τοπικά ζυμαρικά, chutneys, μέλια, μαρμελάδες και όχι μόνο. Προσθέτοντας και το κατακόκκινο πριβέ δωμάτιο, που είναι κρυμμένο στο βάθος, και προσφέρεται για όσους θέλουν ένα πιο ιδιωτικό/ήσυχο τσιμπολόγημα, στα λίγα τετραγωνικά του, το Gargaretta κρύβει πολλές μικρές γωνιές για να διαλέξει κανείς.

Τα ρολάκια με μοσχαρίσια ουρά και καβουρμά (αριστερά) και η παραλλαγή των fish & chips

Το μενού που έχουν επιμεληθεί δύο νεαροί σεφ, ο Μανώλης Μαυριγιαννάκης και ο Μάριος Πιρπιρίδης, και εκτελεί ο Άρης Παυλόπουλος προτείνει tapas και πιάτα που αντλούν υλικό από διάφορες γευστικές κουλτούρες, μπλέκοντάς τις καμιά φορά μεταξύ τους. Πατάνε στην ιδέα των fish & chips τυλίγοντας παστό μπακαλιάρο σε πατάτα κομμένη λεπτά sticks, δημιουργώντας έτσι μια παρτίδα από νόστιμα χρυσαφιά ρολάκια που βγαίνουν τραγανά από το τηγάνι, μπαίνουν σε ένα κουτάκι και συνοδεύονται από μαγιονέζα μαύρου σκόρδου (€ 6,5). Φτιάχνουν ένα συμπαθητικό πολυπολιτισμικό χτένι σεβίτσε με πουρέ σελινόριζας, τσιπς γλυκοπατάτας και πορτογαλέζικη σος verde, πράσινης τομάτας δηλαδή (€ 10) κι ένα πιο απωνατολίτικο σουβλάκι σολομού με miso, τζίντζερ και λάιμ.

Επανέρχονται με λίγη Ελλάδα, κλείνοντας μοσχαρίσια ουρά και θρακιώτικο καβουρμά σε ψωμάκι που τηγανίζεται, κόβεται σε μικρά ρολάκια και συνοδεύεται με μαγιονέζα γλυκοπατάτας και τριμμένο αυγό (€ 7) και μετά στρέφονται προς το Μεξικό με ένα κοτόπουλο σουβλάκι με σάλτσα tinga, που νομίζω λίγη παραπάνω ένταση τη σηκώνει. Έχουν στη συλλογή τους κι ένα ενδιαφέρον, διαφορετικό Paris-brest με brie, βερίκοκο και ξηρούς καρπούς (€ 5,50), όπως κι ένα cheesecake με κατσικίσιο τυρί και ganache από φιστικοβούτυρο.

O φωτεινός χώρος του Gargaretta κρύβει, πολλές μικρές γωνιές / φωτογραφία: Stavropoulou Architects

Στη λίστα κρασιών που έχει διαμορφώσει η Αμάντα Κοντίνου, κι η οποία αριθμεί περίπου σαράντα ετικέτες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, θα βρείτε αρκετές επιλογές τόσο σε φιάλες όσο και σε ποτήρι. Έχετε, τέλος, υπόψη ότι το Gargaretta ξεκινάει από νωρίς με προτάσεις για πρωινό και brunch, καθώς και cookies, financiers, κέικ και bagels που μπορείτε να πάρετε μαζί σας κάνοντας μια μικρή στάση στη Ροβέρτου Γκάλλι στο δρόμο για το γραφείο – ψωνίζετε αν θέλετε και κάτι τι για το σπίτι. Χειροποίητα λαζανάκια, π.χ., σιουφιχτά με χαρούπι, ένα σακουλάκι ελληνικού καφέ με άρωμα μαστίχας....

Gargaretta Ροβέρτου Γκάλλι 1, Ακρόπολη, τηλ. 210-9228713.

ελληνικά προϊόνταεστιατόριο