Food & Drink|19.11.2019 19:00

8 στάσεις για μεξικάνικo: Φαγητό, ποτό, μουσική και... Dia de los muertos

Άντζελα Σταματιάδου

Οι μεξικάνικες και tex-mex γεύσεις έχουν βάλει εδώ και καιρό το στίγμα τους στο έθνικ γευστικό μωσαϊκό της Αθήνας. Κάποια από τα παλιότερα εστιατόρια που μας κόλλησαν το... μικρόβιο καλά κρατούν, ενώ είναι αρκετά και τα καινούργια. Εικονογραφημένα με ποικίλες αναφορές στη μεξικάνικη ιστορία και λαογραφία, ανανεώνουν το σκηνικό, βλέποντας καθένα με τη δική του ματιά αυτή τη δημοφιλή κουζίνα. Καθώς τα μπαρ στρέφουν κι αυτά το βλέμμα τους προς το Μεξικό, η τεκίλα επιστρέφει δριμύτερη, με πολλές αξιόλογες ετικέτες-εκπροσώπους, το μεσκάλ, το έτερο απόσταγμα της αγαύης, κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους, και στις λαοφιλείς Μargaritas έχουν προστεθεί πολλά κοκτέιλ με πιο πολύπλοκα αρωματικά προφίλ. Μέσα σ’ όλα, μπήκε στο ημερολόγιό μας κι η Ημέρα των Νεκρών (Dia de los muertos), κατά την οποία οι Μεξικάνοι θυμούνται και τιμούν όσους έφυγαν, γιορτάζοντας ταυτόχρονα τον κύκλο της ζωής. Και η οποία δίνει την αφορμή, τις επόμενες μέρες, για φαγητό, ποτό και φιέστα σε μεξικάνικο ρυθμό:

Dos Hermanos

Είναι σταθερή αξία αυτό το κηφισιώτικο εστιατόριο με το πληθωρικό εσωτερικό και την πίσω αυλή που θυμίζει μεξικάνικη γειτονιά. Το Dos Hermanos, που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1992, κρατάει τα σκήπτρα του πιο παλιού μεξικάνικου της πόλης – είκοσι επτά χρόνια χρόνια δεν είναι και λίγα.

Κακτοσαλάτες, φαχίτας, μπουρίτος και μεξικάνικα μπέργκερ είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις της κουζίνας αυτού του πληθωρικού μαγαζιού των βορείων προαστίων που όλο κάτι γιορτάζει, όλο κάτι διοργανώνει: άλλοτε είναι workshops, άλλοτε salsa nights, άλλοτε βραδιές αφιερωμένες στις Margaritas (που, θεσμός εδώ, έρχονται με πολλά διαφορετικά χρώματα και γεύσεις) ή στην τεκίλα. Τώρα, με αφορμή την Ημέρα των Νεκρών, ετοιμάζει ένα μεγάλο θεματικό πάρτι, την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, με ζωντανή μουσική, face painting για όσους θέλουν να μπουν πιο δυναμικά στο κλίμα της γιορτής, και ένα μεξικάνικο χορευτικό σόου.

Κυριαζή 24, Κηφισιά, τηλ. 2108087906

Coyoacan

Κάτω από τα μπαλκόνια και τα φυτά της εσωτερικής αυλής του έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται σε κάποια μεξικάνικη χασιέντα. Μια που το Κογιοακάν, που έδωσε στο εστιατόριο και μπαρ της οδού Ηρακλειδών το όνομά του, είναι η περιοχή όπου γεννήθηκε η Φρίντα Κάλο, τη μεξικανίδα καλλιτέχνιδα, θα τη δείτε με δύο διαφορετικά πρόσωπα. Στον τοίχο της αυλής είναι ζωγραφισμένη με δύο καπνισμένες κάνες ανά χείρας, και στο εξίσου ατμοσφαιρικό δωμάτιο στα αριστερά της εισόδου, κάθεται αρχοντική, με λουλούδια στα μαλλιά, απέναντι από κόκκινες φωτεινές νεκροκεφαλές κι ένα... κρεβάτι.

Ανάμεσα στις προτάσεις της κουζίνας θα συναντήσετε γκουακαμόλε, σαλάτα του Καίσαρα που γίνεται λίγο πιο πικάντικη με πιπεριές χαλαπένιος, σεβίτσε, τάκος με κοτόπουλο ή με γαρίδες τεμπούρα, μια νόστιμη παέγια θαλασσινών, αλλά και αρκετά κρεατικά με μεξικάνικα συνοδευτικά. Στον κατάλογο θα βρείτε επίσης μια μεγάλη συλλογή από τεκίλες, και κοκτέιλ με μεξικάνικες επιρροές – στα προτεινόμενα το La Pena, μια παραλλαγή του Negroni με τεκίλα και Otto’s Vermοuth, κι η μαύρη Paloma, τα οποία θα δώσουν αμφότερα το «παρών» στις 31 Οκτωβρίου που το Coyacan διοργανώνει το δικό του πάρτι για τη Dia de los muertos.

Ηρακλειδών 10, Θησείο, τηλ. 2103457102

Barro Negro

Έχει μερικούς μήνες μόνο από τότε που ο Γιώργος Καβακλής, δημιουργός του Spoiled της Δάφνης, o Στέλιος Παπαδόπουλος, global brand ambassador της Jose Cuervo και ο mixologist Θάνος Ξύκης άνοιξαν κάτω από την πλατεία Κλαυθμώνος αυτό το λιτό, μοντέρνο μπαρ, με τις διακριτικές αναφορές στο Μεξικό. Το όνομά του σημαίνει «μαύρος πηλός» και εστιάζει στα αποστάγματα της αγαύης. H τεκίλα και το μεσκάλ δίνουν τον τόνο στη λίστα των ποτών και στα κοκτέιλ γίνεται σοβαρή δουλειά. Πρόσφατα δε, απέκτησε και μια μικρή κάρτα φαγητού, η οποία έχει ως βάση τα τάκος.

Και το Barro Negro έχει πλάνα για την Ημέρα των νεκρών ξεκινώντας αυτή την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, με ένα πάρτι με το μεσκάλ La Escondida στο επίκεντρο, που αρχίζει στις 22:00, και το οποίο θα έχει και τους απαραίτητους make up artists για όσους θέλουν να μεταμορφωθούν, οι εορτασμοί συνεχίζονται και στις 1 (με Jose Cuervo) και 2 Νοεμβρίου (με Patron), ενώ στις 5 του ίδιου μήνα, ετοιμάζει ένα Three Cents Paloma Party, ρίχνοντας τα φώτα στο Paloma, ένα κοκτέιλ που στο Μεξικό είναι πιο δημοφιλές από την τεκίλα και για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, τηλ. 2100107618

Αmigos

Ξεκίνησε στη Γλυφάδα το 1995, επεκτάθηκε στη συνέχεια, το 2007 και στη Νέα Σμύρνη κι έχει γίνει κλασικό του είδους του. Διακοσμημένα με κάθε λογής μεξικάνικα παραφερνάλια, καθένα με την πολύχρωμη αυλή του, τα δύο μπαρ κι εστιατόρια έχουν μεγάλη ποικιλία σε επιλογές tex-mex φαγητού – τώρα τελευταία ξεκίνησαν να φτιάχνουν το γκουακαμόλε που σερβίρουν δίπλα σε κάθε τραπέζι, σε παραδοσιακά γουδιά που στα ισπανικά λέγονται μολκαχέτε.

Έχουν επίσης και μια ικανή κολεξιόν από τεκίλες. Και στο πρόγραμμα, αυτές τις μέρες, δύο κεφάτα Dia de los Muertos parties με live salsa, άφθονες παγωμένες Μαργαρίτες και (τι άλλο;) face painting. Τα ραντεβού είναι στη Νέα Σμύρνη στις 6 Νοεμβρίου και στη Γλυφάδα στις 7.
Κύπρου 65Α , Γλυφάδα, τηλ. 2108983167 / Μεγάλου Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109332220

Αncho Mexican Grill

Δυο φίλοι, ο Γιάννης Δελμούζος και ο Μελέτης Κρίκος, είχαν την ιδέα για αυτό το casual νεανικό στέκι με σήμα την πιπερίτσα, το οποίο πρεσβεύει το φροντισμένο tex-mex φαγητό του δρόμου κι έχει τρεις έδρες: μια στο Χαλάνδρι από όπου ξεκίνησε, μια στην Κηφισιά, όπου έχει κι μια μικρή αυλή στο πίσω μέρος, και μια ακόμη Γλυφάδα. Οι τορτίγιες, οι σάλτσες, όλα είναι χειροποίητα και το concept πραγματικά ευέλικτο: στην ουσία «χτίζει» κανείς το μπουρίτο, την κεσαδίγια, τα νάτσος ή τη σαλάτα του, με τα συστατικά που προτιμά.

Εκτός από τις αυτονόητες παγωμένες Μαργαρίτες, έχουν και αρκετές μπίρες, καθώς επίσης και αναψυκτικά που δεν συναντά κανείς συχνά. Και σας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσετε την χορτσάτα, ένα γαλακτώδες ποτό αρωματισμένο με κανέλα που μοιάζει με πόσιμο ριζόγαλο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα τσούρος (μεξικάνικοι-ισπανικοί λουκουμάδες) που σερβίρονται με δυο ντιπ, σοκολάτας και dulce de leche.

Γυφτοπούλου Γρηγορίου 9 & Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι, τηλ: 2106801097/ Κασσαβέτη 9, Κηφισιά, τηλ: 2111831882 / Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα, τηλ: 2130904708

Εl Catrin Cocina Latina

Δημοφιλές, χρωματιστό, με φιγούρες που ζωγράφισε ο Άμπε Φερέιρα και graffiti να καλύπτουν τους τοίχους, αυτό το casual εστιατόριο που άνοιξε πριν από δύο χρόνια στην οδό Φοίβης κέρδισε γρήγορα το γλυφαδιώτικο κοινό και όχι μόνο. Σφύζει από κόσμο που έρχεται για χάρη των τάκος σε combo (σε δύο εκδοχές, των τεσσάρων ή των οκτώ), του πικάντικου Sloppy Jose (μια παραλλαγή του Sloppy Joe, ενός μπέργκερ με μαγειρεμένο κιμά αντί για μπιφτέκι) με τσίλι κον κάρνε, μαγιονέζα με τσίλι και πιπεριές χαλαπένιος σε πίκλα, κι ενός μπουρίτο-υπερπαραγωγή, γεμιστού με τρία διαφορετικά είδη σιγομαφειρεμένου κρέατος, το οποίο απευθύνεται σε μεγάλες παρέες.

Και το El Catrin κινείται στο ρυθμό της Dia de los muertos: για την Παρασκευή 1 Σάββατο 2 Νοεμβρίου έχει ετοιμάσει happenings, face painting, και πιάτα εκτός καταλόγου, ειδικά για την περίσταση.

Φοίβης 15, Γλυφάδα, τηλ. 2108946002

Mamacita

Μερικά βήματα πάνω από το Σύνταγμα, σε μια ομολογουμένως πολυ-πολιτισμική γευστικά γειτονιά, αυτό το πολύχρωμο καθημερινό στέκι, συνδυάζει τάκος, μπουρίτος, κεσαδίγιας, φαχίτας και μπέργκερ που προτιμούν τορτίγια αντί για ψωμάκι, μπίρες, σανγκρία, παγωμένες Margaritas, micheladas, που είναι ένας συνδυασμός μπίρας με χυμό ντομάτας, λάιμ και τσίλι, κι άλλα κοκτέιλ με μεξικάνικο αέρα. 

Πολλά από τα σχήματα-κατατεθέντα της Día de los Muertos είναι ζωγραφισμένα στον τοίχο στα αριστερά, σαν πολύχρωμο τατουάζ, απέναντι από τη μεγάλη τοιχογραφία μιας όμορφης mamacita, το πλέον κατάλληλο background για τα πάρτι του Σαββάτου και της Κυριακής, 2 και 3 Νοεμβρίου, με ειδικούς στο face painting, μεξικάνικα συγκροτήματα, φαγητό, ποτό και λίγο πνεύμα του δρόμου, μια που ο εσωτερικός χώρος και το πεζοδρόμιο συνήθως λειτουργούν ως... ένα. ⁣

Απόλλωνος 9Β, τηλ. 2103210240

Εl Burro

Aυτές τις μέρες είναι καλή ευκαιρία να κάνετε μια στάση και στο καινούργιο τέκνο του Γιώργου Γεράρδου, που γνωρίσαμε στην μικρή οθόνη μέσω της εκπομπής MasterChef, και μετά στα δικά του εστιατόρια (Ανθός, Hops), βρίσκεται στο Κουκάκι και παίζει στο ταμπλό των τάκος. Μοσχάρι και φασόλια, με σιγομαγειρεμένο χοιρινό και κοτόπουλο με μαγιονέζα αρωματισμένη με πιπεριά τσιπότλε είναι λίγες μόνο από τις επιλογές του μενού, στις οποίες προστίθεται και το τάκο της εβδομάδας – το τελευταίο είχε χωριάτικο λουκάνικο, γλυκοπατάτα και κόκκινη σάλσα σε τορτίγια από μπλε καλαμπόκι κι ήταν instant hit.

Κάντε μια στάση σ’ αυτή τη χαρούμενη taqueria, για να φάτε κάτι και να πιείτε μια παγωμένη Margarita, μια μπίρα ή μια χορτσάτα. Κι έχετε υπόψη ότι το El Burro θα το βρείτε να παίζει και εκτός έδρας, στο pop up brunch που στήνεται τις Κυριακές στη δημοτική αγορά της Κυψέλης. Αυτή η Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Δημητρακοπούλου 102, Κουκάκι, τηλ. 210 9221614

φωτογραφίες (πλην της κεντρικής): facebook

Ημέρα των Νεκρώνεστιατόριαμπαρ