Food & Drink|01.11.2019 08:20

Μια γλυκιά Ζουμπουρλού στου Ψυρρή

Newsroom

Πάει καιρός από τότε που οι Αθηναίοι έδιναν ραντεβού σε κάποιο ζαχαροπλαστείο κι αντάλλασαν γλυκιές ματιές πάνω από μια σεράνο, πλην όμως, καθώς όλο και ξεφυτρώνουν γλυκές γωνιές με τα τραπεζάκια τους, δεν αποκλείεται και να το ξανασκεφτούν. Στην περίπτωση του νέου εγχειρήματος του ομίλου Καστελόριζο στην Πλατεία Ηρώων, στου Ψυρρή, υπάρχει κι η σεράνο. Δίπλα σε ένα εκμέκ κανταΐφι. Και σε ένα μπανόφι. Η Ζουμπουρλού, δημιούργημα του Βασίλη Σταύρου, της Αμίρας Αλλούς και τoυ Δημήτρη Ζιάκα, είναι μια Πολίτισσα και κοσμοπολίτισσα «γλυκατζού». Και ισορροπεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης, παραδοσιακού και σύγχρονου.

Με φυτά και καμπυλωτές σειρές φωτιστικών να αγκαλιάζουν τις κολόνες της σάλας κι ένα χαλί που ανεβαίνει μέχρι το ταβάνι και λειτουργεί ως οριεντάλ φόντο για τις βιτρίνες με τα γλυκά, ο χώρος, τον οποίο σχεδίασαν ο Παναγιώτης Φούντας και η Άννα Γεωργιάδου της εταιρείας Nine Design, στόχο είχε να δέσει την old-fashioned αστική αρχοντιά με το σήμερα. Ο Τάσος Ζησόπουλος, που επιμελήθηκε το γλυκό κομμάτι του καταλόγου, άντλησε υλικό τόσο από τις συνταγές που κληρονόμησε από τον ζαχαροπλάστη πατέρα του, όσο και από τις σύγχρονες τάσεις της ζαχαροπλαστικής.

Ο executive pastry chef παίζει σε δύο ταμπλό, κρατώντας και στις δύο περιπτώσεις τις μερίδες «πολίτικα» γενναιόδωρες. Από τη μια λοιπόν έχεις παραδοσιακό μπακλαβά, γαλακτομπούρεκο με κρέμα από βουβαλίσιο γάλα, σιροπιαστές μπουκίτσες (κανταϊφι, σαραγλί, μπακλαβά με φιστίκι και με σοκολάτα και καρύδι κ.ά.) ή ένα αφράτο βυζαντινό, που είναι ένα πολίτικο ραβανί, με κρέμα με πορτοκάλι και κανέλα, που τελευταία σπάνια το συναντά κανείς. Κι από την άλλη, προφιτερόλ με τραγανά σου που κολυμπάνε σε πυκνή σος μπίτερ σοκολάτας (μπορεί κανείς να προτιμήσει σος σοκολάτας γάλακτος) αλλά και τσιζκέικ, τιραμισού, μια πραλίνα μπαβαρουάζ με κατακίτρινη κρέμα λεμονιού και μάνγκο, ή έναν... ινσταγκραμικό πύργο bueno.

Η Ζουμπουρλού έχει, όμως, και μια αλμυρή πλευρά. Την εκπροσωπούν οι πίτες που θα δείτε να φιγουράρουν στα ταψάκια τους στον πάγκο –δοκιμάστε την κοτόπιτα με το τραγανό φύλλο και την πλούσια γέμιση– αλλά και οι γκιουζλεμέδες που ψήνονται στο σάτσι παραδίπλα. Ιδίως εκείνοι με μοσχαρίσιο κιμά, γλυκά μπαχαρικά, που θυμίζουν λαχματζούν, σερβίρονται με γιαούρτι και βασίζονται σε μια οικογενειακή συνταγή της Αμίρας (κατάγεται από τη Συρία), είναι πολύ νόστιμοι.

Το γλυκό σας μπορείτε να το συνοδεύσετε με ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, με τσάι ή με ένα ελαφρύ κοκτέιλ όπως το Zoumpourlou Spritz, με λικέρ από μανταρίνι, περγαμόντο, φρέσκο λεμόνι, λικέρ κουφοξυλιάς και αφρώδες κρασί. Να πούμε, τέλος, ότι από την ερχόμενη άνοιξη όλα αυτά θα τα χαίρεται κανείς και στην ταράτσα, που επιθεωρεί από τα ψηλά την πολυσύχναστη κι όλο και πιο πολυσυλλεκτική γειτονιά.

Ζουμπουρλού Αισχύλου 4, πλατεία Ηρώων,Ψυρρή, τηλ. 2103314854. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από τις 8:00 μέχρι τις 02:00

ζαχαροπλαστείοάφιξηγλυκά