Food & Drink|02.11.2019 18:31

H Νέα Υόρκη λέει «αντίο» στο φουαγκρά

Newsroom

Οι φιλοζωικές οργανώσεις πανηγυρίζουν και πολλοί σεφ και οι λάτρεις της γαστρονομίας κουνούν απογοητευμένοι το κεφάλι. Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης ψήφισε την Τετάρτη υπέρ της απαγόρευσης της πώλησης του φουαγκρά. Το περίφημο έδεσμα από συκώτι χήνας ή πάπιας αντιμετωπίζει έντονη κριτική, καθώς για την παραγωγή του τα πτηνά ενδέχεται να τρέφονται διά της βίας με την τοποθέτηση ενός σωλήνα μέσα στον λάρυγγά τους, ούτως ώστε να αποθηκεύσουν έξτρα λίπος στο ήπαρ τους.

Τα περίπου 1000 εστιατόρια της αμερικανικής μητρόπολης, τα οποία σερβίρουν το παχύ έδεσμα-συνώνυμο της γαστρονομικής πολυτέλειας έχουν τρία χρόνια περίοδο χάριτος. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2022, με το χρηματικό πρόστιμο για όσους θα διακινούν φουαγκρά πουλερικών που έχουν ταϊστεί με τη βία να ανέρχεται στα 2000 δολάρια (περί τα 1800 ευρώ).

φωτογραφία: mrsriraphol/Pexels

Αρκετές φωνές διατυπώνουν προβληματισμούς όσον αφορά στο ψήφισμα, που αντιμετωπίζει το φουαγκρά ως παράνομο μέχρι αποδείξεως του εναντίου, σημειώνοντας ότι θα είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν έχουν ακολουθηθεί ορθές πρακτικές εκτροφής ή αν τα πτηνά έχουν υποστεί βίαιη πάχυνση. Ταυτόχρονα πολλοί επισημαίνουν ότι θα κοστίσει αρκετές εργασιακές θέσεις και κατά πάσα πιθανότητα θα πυροδοτήσει δικαστικές διαμάχες, καθώς από την απόφαση του δήμου πλήττονται κυρίως οι τοπικοί παραγωγοί Hudson Valley Foie Gras και La Belle Farms που τροφοδοτούν ένα μεγάλο μέρος της νεοϋορκέζικης αγοράς.

Το φουαγκρά της έριδος

Περί «ηλιθιότητα της πλειοψηφίας» έγραψε στο twitter ο λαοφιλής σεφ Ντέιβιντ Τσανγκ, μιλώντας για «βλακώδη, κοντόφθαλμη απόφαση» και «παρερμήνευση της κατάστασης». Ο Κεν Όριντζερ, σεφ και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Toro στο Μανχάταν, αποκάλεσε την απαγόρευση «γελοία», υποστηρίζοντας σε δηλώσεις του στο Associated Press τις φάρμες της Νέας Υόρκης και τον τρόπο που εκτρέφουν τα πουλερικά και θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της ελεύθερης επιλογής του καταναλωτή.

Το θέμα, πάντως, δεν απασχολεί μόνο το «Μεγάλο Μήλο». Η Καλιφόρνια είχε προβεί σε αντίστοιχη απαγόρευση το 2012. Με τις πιέσεις ενάντια στις σκληρές πρακτικές παραγωγής του γκουρμέ εδέσματος να πληθαίνουν, αρκετές πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο απαγορεύουν την βίαιη πάχυνση των πτηνών για την παραγωγή του φουαγκρά, όπως η Τσεχία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Αργεντινή και η Αυστραλία. Στην περίπτωση της Ινδίας απαγορεύεται και η εισαγωγή του.

Το νόστιμο συκώτι της υπερσιτισμένης χήνας ή πάπιας, που θεωρείται σημαντικό κομμάτι της γαλλικής γαστρονομίας και μέρος της γαλλικής κουλτούρας –η Γαλλία κατέχει τα σκήπτρα της παγκόσμιας παραγωγής με ποσοστό που αγγίζει το 80% – προβληματίζει ενίοτε και τους Γάλλους. Ο διακεκριμένος Γάλλος σεφ Aλμπέρ Ρου έχει ασκήσει έντονη κριτική στη διαδικασία παραγωγής του αγαπημένου εδέσματος των καλοφαγάδων, χαρακτηρίζοντάς την «απάνθρωπη και βίαιη» και προτείνοντας την υποχρεωτική αναγραφή στις συσκευασίες των προϊόντων τους τρόπους με τους οποίους φτιάχνεται.

απαγόρευσηγαστρονομίαΝέα Υόρκη