Food & Drink|06.11.2019 23:58

Ηighball cocktails με την υπογραφή του Johnnie Walker σε 10 μπαρ της Αθήνας

Newsroom

O όρος Highball χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1890 για να περιγράψει ένα Scotch ουίσκι με σόδα σερβιρισμένο σε ψηλό ποτήρι. To πού πρωτοσερβιρίστηκε όμως είναι αντικείμενο διαμάχης. Μπορεί να είναι αμερικάνικης προέλευσης, μπορεί και βρετανικής. Αγαπήθηκε εξίσου, άλλωστε, και στις δύο χώρες. Στα βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ ο περίφημος 007 προτιμούσε αντί για το περίφημο Vodka Martini που έπινε ανελιπώς στη μεγάλη οθόνη ένα Scotch & Soda κι ο Ντιν Μάρτιν κράταγε συχνά το ίδιο ακριβώς ποτό στο χέρι πριν βγει στη σκηνή. Κι οι Ιάπωνες τα highball cocktails με ουίσκι τα τίμησαν δεόντος. Στα 60’s και 70’s υπήρξαν ιδιαίτερα δημοφιλή στους επιχειρηματίες της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ευκολόπιοτα και σχετικά εύκολα στην παρασκευή, λειτουργούσαν και σαν εναλλακτική της μπίρας δίπλα στο φαγητό.

Τα Highball αποτελουν μια κατηγορία κοκτέιλ με τρία συστατικά (αλκοολούχο ποτό, ανθρακούχο αναψυκτικό και πάγος). Τόσο το τζιν τόνικ και το ρούμι κόλα, όσο και η η μεξικάνικη Paloma ή η βραζιλιάνικη καϊπιρίνια ανήκουν σ' αυτήν την συνομοταξία. Ο όρος, όμως, περισσότερο από όλα, παραμένει συνδεδεμένος με το ουίσκι. Για αυτό και το Johnnie Walker, θέλοντας να προσθέσει νέα στοιχεία στο κλασικό σερβίρισμα, προτείνει στο αθηναϊκό κοινό τρεις διαφορετικές συνταγές με βάση το Johhnie Walker Black Label, που σερβίρονται αυτό τον καιρό σε δέκα γνωστά μπαρ του αθηναϊκού εμπορικού τριγώνου.

Το Johnnie & Ginger με ginger ale και νότες αστεροειδή γλυκάνισου, (εμπνευσμένο από το Κέιπ Τάουν), το Johnnie & Lemon, με ανθρακούχα λεμονάδα κι ένα twist λεμονιού (εμπνευσμένο από το Ρίο ντε Τζανέιρο) και το Johhnie & Peach με ανθρακούχο παγωμένο τσάι ροδάκινο και θυμάρι (εμπνευσμένο από τη Νέα Υόρκη) μπορεί κανείς να τα δοκιμάσει στο κομψό 42 Barstronomy και στο σχετικά καινούργο Gulliver, αμφότερα στην Κολοκοτρώνη, στο Barrus στην Αιόλου, στο Crust στην Πρωτογένους και στο Faust στη συμβολή Καλαμιώτου και Αθηναϊδος. Θα τα βρει επίσης στο Dude στην Καλαμιώτου, το Τall’s Toy στην Καρύτση, στο μικροσκοπικό Tyco στην Ρόμβης, στο Φουάρ στην οδό Μητροπόλεως και στο Χοροστάσιο στην οδό Σκουλενίου.

ουίσκικοκτέιλμπαρ