Food & Drink|06.11.2019 08:35

Έξυπνη λαχανοφαγία: 5 ιδέες για να προσθέσετε τα λαχανικά στο καθημερινό φαγητό σας

Βαγγέλης Δρίσκας

Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να τρώμε 5 μερίδες λαχανικά και φρούτα καθημερινά, τουλάχιστον 400 γραμμάρια συνολικά. Οι λόγοι, προφανείς. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας επιβάλλουν πολλές φορές γρήγορο ή πρόχειρο φαγητό, συχνά στο πόδι.

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε συνήθειες και να εντάξουμε τα λαχανικά στο καθημερινό μας τραπέζι, να τα καταναλώνουμε πιο τακτικά.

Φωτογραφία: Adli Wahid (Unsplash)

Ιδού 5 ιδέες για λαχανοφαγία, έτσι ώστε ό,τι μαγειρεύετε να είναι πάντα νόστιμο και ποτέ βαρετό:

  1. Φτιάξτε σάλτσες λαχανικών για ζυμαρικά. Σοτάρετε ψιλοκομμένα καρότα, κολοκυθάκια, πράσα, μανιτάρια, ακόμα και φασολάκια ή αγκινάρες και ετοιμάστε μια σάλτσα για ζυμαρικά με ντομάτα και μυρωδικά ή με κρέμα γάλακτος και τυριά. Θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά που μπορούν να δώσουν σε μια σάλτσα τα ταπεινά λαχανικά.
  2. Χρησιμοποιήστε το ειδικό εργαλείο της κουζίνας για να κόψετε σε λεπτές λωρίδες τα ζυμαρικά. Το μαντολίνο είναι το πιο κατάλληλο εργαλείο, αλλιώς με ένα spiralizer, που είναι και της μόδας, θα ετοιμάσετε σπαγγέτι από κολοκυθάκια, αγγούρι ή καρότα, που μπορεί να γίνει η βάση για μια διαφορετική ωμή μακαρονάδα. Μαζί με ένα πέστο μυρωδικών ή με θαλασσινά, θα σερβίρετε ένα χορτοφαγικό πιάτο με πολύ στιλ!
  3. Ρίξτε μπόλικα ψιλοκομμένα λαχανικά στη σούπα. Σε κρεατόσουπα, κοτόσουπα ή ψαρόσουπα προσθέστε πράσο, κρεμμύδι, καρότα, κολοκυθάκια, μπρόκολο, γλυκοπατάτα, κομμένα σε μικρά κομμάτια. Αν τα πολτοποιήσετε, θα έχετε μια πεντανόστιμη σούπα βελουτέ.
  4. Καθιερώστε τα ψητά λαχανικά ως γαρνιτούρα για το ψητό κρέας. Στο ταψί που ψήνετε κρέας ή κοτόπουλο ρίξτε μπόλικα λαχανικά, κομμένα ακανόνιστα, ραντισμένα απλώς με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.
  5. Τρίψτε λαχανικά και προσθέστε τα σε σάλτσα κιμά για ζυμαρικά, βάλτε τα σε μπιφτέκια, σε ρολό κιμά. Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος για να τα σερβίρετε στα παιδιά σας.

Πηγή: eatme Νοεμβρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής.

μαγειρικήλαχανικά