Food & Drink|19.11.2019 19:20

Το ιστορικό Κεντρικόν ξανάνοιξε τις πόρτες του

Άντζελα Σταματιάδου

Η χαρακτηριστική στρογγυλή ταμπέλα με τις δύο μάσκες –τα προσωπεία της αρχαίας κωμωδίας και τραγωδίας– παραμένει πάντα στη θέση της, υπενθυμίζοντας ότι το Κεντρικόν, το οποίο πρωτοάνοιξε το 1960 στην Κολοκοτρώνη, πήρε το όνομά του από το τότε παρακείμενο θέατρο. Από τα μακροβιότερα εστιατόρια της πόλης, υπήρξε στέκι καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, πολιτικών κι εργαζόμενων του κέντρου, που έκαναν μια στάση στα τραπέζια του για μια μερίδα κοτόπουλο μιλανέζα, αγκινάρες αλά πολίτα ή λαδερά φασολάκια. Πέρυσι έκλεισε, πέρασε σε νέα χέρια και ανακαινίστηκε εκ βάθρων. Και πριν από λίγο καιρό επανεμφανίστηκε εμφανώς αλλαγμένο, αλλά σε επαφή με την ιστορία του.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Citicon επιμελήθηκε τη νέα εικόνα της σάλας που κρατάει πάντα την αστική της αύρα, όπως κρατάει και τους πέτρινους τοίχους και κάποιους από τους παλιούς πίνακες, που πλέον δένουν με δερμάτινες καρέκλες σε μπλε και πράσινο, μια σειρά από μοντέρνα φωτιστικά και μια εντυπωσιακή μπάρα από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Στο αριστερό κομμάτι μπορεί κανείς να πιει και καφέ –το Κεντρικόν πλέον είναι ανοικτό από νωρίς το πρωί–, ενώ τα λευκοστρωμμένα τραπέζια στα δεξιά προορίζονται για όσους καθίσουν για φαγητό.

Συνεχίζοντας την γευστική παράδοση του χώρου, τα πιάτα ημέρας αλλά και μεγάλο ποσοστό προτάσεων του καταλόγου αντλούν υλικό από την παρακαταθήκης της αστικής ελληνικής κουζίνας, και συνδυάζονται μεσογειακά και διεθνή πιάτα. Υπάρχει μια τραβηχτή πίτα Μάνης με μανιτάρια portobello και μετσοβόνε ή μια ροδίτικη λαδόπιτα αλλά και τόνος tataki, κρητικά σιουφιχτά αλλά και ριζότο, λαβράκι με σταμναγκάθι και αυγολέμονο αλλά και rib eye από αυστραλέζικο waguy με σος bearnaise. Σε ανάλογη λογική συνύπαρξης κινείται και το πρωινό/brunch, που σερβίρεται ως τις 12.30 μ.μ.: έχει αυγά saksuka ή benedict, έχει και μια πηλιορείτική στραπατσάδα σε φρυγανιά από προζυμένιο ψωμί.

Κεντρικόν Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα, 2103232482. Ωράριο λειτουργίας 8.30 π.μ. -12.30 μ.μ,. Σάββατο & Κυριακή 10 π.μ.-12.30 μ.μ.

φαγητόκοκτέιλεστιατόριο