Food & Drink|22.11.2019 13:09

Λονδίνο: Τρώμε στο Soho

Βαγγέλης Δρίσκας

Τέχνη, μουσεία, θέατρο, μιούζικαλ, φαγητό, συναυλίες είναι οι βασικοί λόγοι για να το επισκεφθείς. Συν τα μεγάλα πάρκα και τον Τάμεση για περπάτημα και τα εμπορικά για ψώνια. Είναι τόσα αυτά που μπορείς να κάνεις, να δεις και να γευτείς, που πάντα νιώθεις πως οι μέρες που έχεις στη διάθεσή σου δεν είναι αρκετές. Σε μια πόλη στην οποία όλα αλλάζουν και εξελίσσονται πολύ γρήγορα, κάθε φορά σε περιμένουν καινούργια πράγματα. Υπάρχουν όμως και αγαπημένα σημεία, μουσεία, εστιατόρια και γειτονιές που θέλεις να τα επισκεφθείς ξανά και ξανά.

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Το δικό μου Λονδίνο είναι το Soho, μαζί με τα θέατρα του West End. Το θέατρο, και ειδικότερα το μιούζικαλ, στο Λονδίνο είναι μοναδική εμπειρία, όπως και το φαγητό σε αυτή την περιοχή όπου μπορείς να δοκιμάσεις πολλές καλές εκδοχές ασιατικού φαγητού. Το δικό μου Λονδίνο επίσης είναι η Tate Modern, οι κήποι του Kensington, η βόλτα στην περιοχή Chelsea, η βόλτα κεντρικά στην Chinatown. Η επίσκεψη οπωσδήποτε στο Yauacha για μισελενάτο ασιατικό φαγητό και ένας καφές ή τσάι στο Ham Yard Hotel, ειδικότερα στην ταράτσα του όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Τα μέρη που σας προτείνω για φαγητό, παγωτό και τσάι είναι τσεκαρισμένα πολλές φορές. Οι επιλογές σε αυτή την πόλη είναι τόσο πολλές, αλλά τα καλά στέκια αντέχουν στο χώρο. Είμαι σίγουρος πως όσα σας προτείνω σε αυτό το άρθρο θα γίνουν και τα δικά σας αγαπημένα.

Yauatcha 

Το 2004 ο Alan Yau, ένας εστιάτορας με το άγγιγμα του Μίδα, δημιούργησε το Yauatcha στο κέντρο του Soho, ένα εστιατόριο με μενού βασισμένο στην καντονέζικη κουζίνα καθώς και με κάποια άλλα πολύ γνωστά ασιατικά πιάτα. Για την ιστορία, ο Alan Yau έχει δημιουργήσει τα Hakkasan και Wagamama, οπότε καταλαβαίνετε πως κάθε νέο του εστιατόριο έχει υψηλές προδιαγραφές και εξασφαλισμένη την επιτυχία του. Το 2005 το Yauatcha κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin.

Στο εστιατόριο αυτό τρώω σχεδόν κάθε χρόνο. Το συναρπαστικό είναι πως όλα τα πιάτα είναι πάντα φτιαγμένα με τον ίδιο τρόπο, η ποιότητα και οι γεύσεις αγγίζουν την τελειότητα ακόμα και όταν επικρατεί πανικός στους δύο ορόφους του εστιατορίου. Τι δεν πρέπει να χάσεις; Τα σπρινγκ ρολς με μανιτάρια και τρούφα, το τραγανό ταϊλανδέζικο κοτόπουλο, το τηγανητό ρύζι με αποξηραμένα χτένια και σπαράγγια, την τραγανή αρωματική πάπια, το τηγανητό soft shell crab. Ακόμα και το κλασικό γλυκόξινο χοιρινό, εδώ μαγειρεύεται μοναδικά! Με εξαιρετικά κοκτέιλ, με πολλές επιλογές σε τσάι και με ένα ζαχαροπλαστείο που κλέβει την παράσταση με τα πανέμορφα γλυκά του, στα οποία συνδυάζονται τα ασιατικά υλικά και οι γαλλικές τεχνικές (που δυστυχώς ποτέ δεν με ενθουσίασαν), όλο το πακέτο προσφέρεται σε μια πολύ ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με αντίστοιχα αστεράτα εστιατόρια. Το αποτέλεσμα είναι πως έχει πιστούς πελάτες που επιστρέφουν πολλές φορές και κερδίζει και τους πιο δύσπιστους.

Το ιδιαίτερο μπλε κρύσταλλο της εισόδου, το εντυπωσιακά μεγάλο ενυδρείο-μπαρ και η λαχταριστή βιτρίνα με τα γλυκά του είναι το σήμα κατατεθέν του Yauatcha. Το μυστικό της επιτυχίας του κρύβεται φυσικά στη σκληρή δουλειά όλης της ομάδας και στη συνεχή επίβλεψη του executive chef Cheong Wah Soon, που είναι επικεφαλής της ομάδας από την πρώτη μέρα λειτουργίας του εστιατορίου. Τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Από τα σερβίτσια και τα έπιπλα που μας μεταφέρουν σε ένα teahouse της Taipei μέχρι τις στολές των σερβιτόρων που είναι σχεδιασμένες από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ταινίας «Ιπτάμενος Δράκος, Φονική Τίγρης», όλα είναι στημένα και ενορχηστρωμένα τόσο ωραία, που δεν έχεις παρά να λατρέψεις αυτό το μέρος.

Yauatcha Soho: 15-17 Broadwick St, Soho, London W1F 0DL, +44 20 7494 8888

Snowflake Luxury Gelato

Ο ιδρυτής του Snowflake, Asad Khan, μαζί με τον σεφ Paolo Rivieccio είχαν ένα όνειρο: Να δημιουργήσουν το πιο φρέσκο και νόστιμο ιταλικό παγωτό με τις πιο εκλεκτές πρώτες ύλες του κόσμου. Το 2012 το πρώτο Snowflake έγινε πραγματικότητα. Προμηθεύονται το γάλα τους σταθερά από μια φάρμα στο Somerset, οι ξηροί καρποί έρχονται από τη βόρεια Ιταλία, οι φράουλες και τα ράσμπερις από το Kent της Αγγλίας. Κάθε υλικό έχει μια ιστορία και, όπως ακριβώς κάθε νιφάδα χιονιού είναι τέλεια σχηματισμένη αλλά ξεχωριστή από οποιαδήποτε άλλη, έτσι υποστηρίζουν πως είναι και το παγωτό τους. Κάθε παρτίδα είναι τέλεια και μοναδική! Στο εργαστήριό τους πειραματίζονται και βγάζουν διαρκώς νέες γεύσεις με υλικά εποχής, ενώ οι μεγάλες τους επιτυχίες είναι η αλατισμένη καραμέλα και το gelato με σοκολάτα, φουντούκι και καρύδα. Από όσα έχω δοκιμάσει προτιμώ τις πιο καθαρές γεύσεις με ένα μόνο υλικό και θεωρώ κορυφαίο το fior di latte, που μέσα στην απλότητά του θέλει μαεστρία για να έχει την τέλεια γεύση και υφή, και την έχει στ’ αλήθεια.

Με πολλά βραβεία, όπως το Great Taste Supreme Champion Awards για το σορμπέ ράσμπερις το 2014, το Snowflake έχει παρουσία σε 6 σημεία στο Λονδίνο, αλλά εδώ αναφέρομαι στο κατάστημα του Soho, στο οποίο θα βρείτε ακόμα βάφλες, pancakes, ζεστή σοκολάτα και τσάι. Στο εργαστήριό τους δημιουργούν συνεχώς νέες γεύσεις, και μάλιστα σχεδιάζουν τη νέα τάση στο παγωτό, το vegelato με βάση λαχανικά, όπως παντζάρι, κέιλ, ή αρωματικά, όπως το θυμάρι. Σε συνεργασία με την gelato chef τους, τη Sylvia Gaetta, που είναι γνωστή για τα viral γλυκά της στο Λονδίνο, όπως το παγωτό αβοκάντο, δημιούργησαν το παγωτό του εκατομμυριούχου, που κοστίζει 99 λίρες και είναι διαθέσιμο μόνο στο κατάστημά τους στο Selfridges.

Πώς είναι αυτό το παγωτό; Ένα χωνάκι καλυμμένο με σοκολάτα από μια μικρή οργανική φάρμα στη Μαδαγασκάρη και φαγώσιμες χρυσές πέρλες, παγωτό καραμέλα με μπλε αλάτι Περσίας, μία μπάλα σορμπέ μάνγκο με φρούτα του πάθους και τζίντζερ, μετά μία μπάλα παγωτό σοκολάτα, ξανά αλμυρή καραμέλα, μετά ένα μακαρόν ράσμπερι με ζαχαρένια διαμάντια, ένα κομμάτι σοκολάτας τυλιγμένο σε φύλλο χρυσού, σάλτα αλμυρής καραμέλας και σάλτσα φρούτων. Είναι μια τρέλα που απευθύνεται σε λίγους, το γεγονός όμως είναι ένα: ακόμα και με 4-5 λίρες, μπορείς να απολαύσεις πραγματικά καλό ιταλικό παγωτό κάνοντας τη βόλτα σου στο Soho.

Snowflake Luxury Gelato: 102 Wardour St, Soho, London W1F 0TP, +44 20 7287 1045

Wahaca

Η αλυσίδα των μεξικάνικων Wahaca αριθμεί 27 καταστήματα στην Αγγλία. Ξεκίνησε το 2007 από τη σεφ Thomasina Miers, που είχε μόλις κερδίσει στο αγγλικό Master Chef, και τον Mark Selby, υπεύθυνο μάρκετινγκ σε μεγάλη αλυσίδα φαγητού, που είχε όμως πιο μεγάλη αγάπη για το μεξικάνικο φαγητό. Μετά από μια πετυχημένη σειρά τηλεοπτικών εκπομπών της Miers για τη μεξικάνικη κουζίνα και ένα μεγάλο οδοιπορικό στο Μεξικό, αποφάσισαν να ξεκινήσουν το Wahaca. Η ιδέα είναι απλή: μεξικάνικο φαγητό του δρόμου και των αγορών σε ένα χώρο χαλαρό, στον οποίο συνεχώς το μενού θα αλλάζει και οι πελάτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Αυτό που θέλουν να μεταφέρουν είναι η ζωντάνια μιας τοπικής αγοράς στο Μεξικό με όλα τα αρώματα και τις γεύσεις που θα συναντήσεις στις εκεί περιπλανήσεις σου. Με χαλαρή διαχείριση, χωρίς πίεση στο χρόνο που θα περάσει ο πελάτης στο εστιατόριο, χωρίς κρατήσεις και με ένα εναλλακτικό μάρκετινγκ, πολύ γρήγορα τα Wahaca εξαπλώθηκαν σε όλη την Αγγλία.

Το εστιατόριο του Soho είναι φωτεινό, χαρούμενο, χρωματιστό και σε ταξιδεύει στ’ αλήθεια στο Μεξικό. Το μενού έχει πολλές εκπλήξεις και πολλά απρόβλεπτα πιάτα. Από τα μέσα Οκτωβρίου σερβίρουν τραγανές μπουκιές από κουνουπίδι, tostada με γαρίδες κοκτέιλ και μαγιονέζα με πιπεριές τσιπότλ και τάκος με κίτρινη κολοκύθα και σάλτσα μόλε με κάσιους και μυρωδικά. Και από τις 13 Νοεμβρίου ξεκινάνε και τα χριστουγεννιάτικα πιάτα, όπως οι mince pie εμπανάδας με παγωτό βούτυρο και μπράντι ή τα τακίτος με γαλοπούλα και γιορτινή γέμιση και πολλά περισσότερα ακόμα! Είπαμε, το Λονδίνο σου δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσεις φαγητό από κάθε γωνιά του κόσμου. Για μεξικάνικο φαγητό, στο Wahaca θα δοκιμάσεις κάθε είδους τάκο, quesadillas, ένα εντυπωσιακό γιγάντιο μπουρίτο και φοβερά γλυκά, όπως τα κλασσικά churros, αλλά και μπράουνις με σοκολάτα, καραμέλα και πεκάν.

Wahaca 80 Wardour St, Soho, London W1F 0TF, 020 7734 0195

Ham Yard Afternoon Tea

Η Kit Kemp, σχεδιάστρια και ιδιοκτήτρια της αλυσίδας Firmdale Hotels, έχει μια πολύ απλή φιλοσοφία για τα ξενοδοχεία της: Δώσε ό,τι καλύτερο στον πελάτη και κάν’ τον να νιώσει σαν στο σπίτι του. Κάθε χώρος πρέπει να είναι ζωντανός, με έντονα χρώματα και αντικείμενα, και όχι μια άψυχη έκθεση επίπλων. Η αλήθεια είναι πως τα ξενοδοχεία της τα νιώθεις πολύ περισσότερο από σπίτι σου, είτε έρχεσαι για έναν καφέ ή ένα ποτό είτε μείνεις μία ή περισσότερες μέρες. Στο Soho, σε απόσταση αναπνοής από όλα τα στέκια που σας αναφέρω, βρίσκεται το ομώνυμο ξενοδοχείο. Παρόμοιας αισθητικής αλλά πολύ μεγαλύτερο, ολοκαίνουργιο και λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο δυτικά, το Ham Yard Village είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Μια μεγάλη αυλή φωτισμένη μαγικά το βράδυ στο κέντρο του Λονδίνου, πολλά μικρά μαγαζιά τριγύρω, τραπεζάκια έξω όταν το επιτρέπει ο καιρός, ένα μέρος γεμάτο ζωντάνια!

Οι χώροι του ξενοδοχείου είναι γεμάτοι από έργα γνωστών καλλιτεχνών, από τα φωτιστικά μέχρι τα υφάσματα και τα σερβίτσια, όλα είναι custom made, σχεδιασμένα από την Kit Kemp και την ομάδα της, οι κοινόχρηστοι χώροι του ξενοδοχείου, από lobby μέχρι εστιατόρια και μπαρ, έχουν το δικό τους στιλ. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις πόσο αρμονικά δένουν μεταξύ τους όλα αυτά τα φαινομενικά ετερόκλητα αντικείμενα, χρώματα, πίνακες, υφάσματα και έπιπλα. Μετά το πρώτο σοκ, αρχίζει η εξερεύνηση και, όσες φορές και αν πας, πάντα θα ανακαλύπτεις κάτι νέο!

Γιατί να πας λοιπόν στο Ham Yard; Για το υπερστιλάτο περιεκτικό και ουσιαστικό πρωινό του, για ένα ποτό το βράδυ, γεύμα ή δείπνο αν θέλεις, αλλά αυτό που αξίζει πιο πολύ από όλα είναι το afternoon tea. Βραβευμένο το 2016 από τα Harden’s London Restaurant Awards ως το καλύτερο τσάι στο Λονδίνο, προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από πεντανόστιμες αλμυρές και γλυκές μπουκιές, σαμπάνια φυσικά και προτάσεις με τις πιο εκλεκτές ποικιλίες τσαγιού σε μοναδικά μείγματα. Ο σεφ Robin Read και η ομάδα του κάνουν εξαιρετική δουλειά! Τα sliders και τα melts, δύο είδη σάντουιτς, είναι όλα τα λεφτά! Με 24 λίρες θα δοκιμάσεις slider με αρνάκι και μαγιονέζα με χαρίσα, σάντουιτς με τυρί κρέμα, μέντα και αγγούρι, καπνιστό σολομό με πιπέρι και λεμόνι, ρικότα με λιαστή ντομάτα και βασιλικό. Επίσης, κις λορέν με τσορίθο, σουβλάκι με ψητό χαλούμι και κολοκύθα, μακαρόν με μήλα και ράσμπερις, τάρτα σοκολάτας και μέντα, προφιτερόλ με δαμάσκηνα και σπόρους με άρωμα tonka, τραγανό μπισκότο λάιμ με μους βατόμουρου και τα απαραίτητα σε κάθε απογευματινό scones & clotted cream με τις πιο φίνες μαρμελάδες. Φεύγοντας από το Ham Yard, στην έξοδο προς την Denman Street, μπορείτε να προμηθευτείτε το τσάι που δοκιμάσατε και σίγουρα σας άρεσε στο My Cup of Tea, ένα κατάστημα σκέτο κόσμημα.

Ham Yard Hotel: 1 Ham Yard, London, W1D 7DT, +44 20 3642 2000

Chick ‘n’ Sours

Εκεί που τελειώνει το Soho, ένα δρόμο απέναντι από το τέλος της Old Compton Street, το Chick ‘n’ Sours είναι το σχετικά καινούργιο διαμαντάκι του Λονδίνου που επεκτείνεται σε όλη την πόλη. Στο site τους ξεκινάνε με το μότο: «next level fried chicken». Όταν μπεις στο εστιατόριο, σε υποδέχεται μια επιγραφή που λέει: «Σαν το KFC πάνω σε μαγικά μανιτάρια…» Καταλαβαίνεις αμέσως πως εδώ συμβαίνει κάτι διαφορετικό και πολύ περισσότερο από ένα τηγανητό κοτόπουλο. Η σάλα βρίσκεται στο υπόγειο, τα τραπέζια είναι στριμωγμένα, η μουσική παίζει από ροκιές μέχρι ρέγκε, νιώθεις μια ανεξήγητη οικειότητα και περιμένεις το θαύμα.

Η βάση του μενού είναι το τηγανητό κοτόπουλο. Αυτό είναι το θαύμα, το οποίο σερβίρεται με τις πιο απίθανες ασιατικές σάλτσες. Από την καυτερή κορεάτικη gochujang μέχρι την πεντανόστιμη γιαπωνέζικη μαγιονέζα kewpie. Ό,τι και να σας πω, είναι λίγο. Από τα mexinachos μέχρι τη μελιτζάνα kung pao, όλα ξεχειλίζουν από αρώματα και πικάντικες γεύσεις. Οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη. Τορτίγιες, νάτσος, πίκλες από καρπούζι, disco φτερούγες κοτόπουλου με γεύση kung pao, πικάντικες, τραγανές, ζουμερές, k-pop κορεάτικο μπέργκερ κοτόπουλου, σαλάτα κολσλόου με τζίντζερ και μίσο και ένα ολόκληρο κοτόπουλο τηγανητό με τραγανή κρούστα, με σάλτσες και συνοδευτικά της επιλογής σου. Το ολόκληρο κοτόπουλο σερβίρεται κάθε Κυριακή, αλλά σκέφτονται πλέον να το εντάξουν στο καθημερινό μενού, αφού έχει μεγάλη ζήτηση. Το Chick ‘n’ Sours αναβαθμίζει το τηγανητό κοτόπουλο. Από γρήγορο φαγητό γίνεται φαγητό καλού εστιατορίου, δημιουργικό, ευφάνταστο και εθιστικό! Στο Chick ‘n Sours επιστρέφω κάθε φορά που βρίσκομαι στο Λονδίνο για να δοκιμάσω όλα του τα κλασικά πιάτα αλλά και το guest fry έκπληξη που είναι πάντα δυνατό. Αν θέλετε μια διαφορετική εμπειρία στο φαγητό, αν το τηγανητό κοτόπουλο είναι στο μυαλό σας σαν ένα λιπαρό, βρόμικο φαγητό, το Chick ‘n Sours θα σας βάλει στον πιο νόστιμο δρόμο της ακολασίας. Η ουσία είναι πως φεύγεις με ένα τεράστιο χαμόγελο και με την επιθυμία να γυρίσεις πολύ γρήγορα πίσω. Και αυτή είναι η επιτυχία του!

Chick'n'Sours: Seven Dials, 1A Earlham St, WC2H 9LL, +44 20 3198 4814

Κινέζικο φαγητό στο Soho: τα οικονομικά εστιατόρια

φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Η Chinatown έχει πολλές επιλογές για φθηνό κινέζικο φαγητό. Οι μυρωδιές, οι βιτρίνες με τις κρεμασμένες πάπιες και οι επιγραφές με τις φθηνές τιμές των μενού σε φωνάζουν να μπεις μέσα και να δοκιμάσεις. Εδώ δεν ισχύει ο κανόνας «έχει κόσμο είναι καλό». Μπορεί οι μυρωδιές να είναι δελεαστικές, αλλά μπορεί εύκολα να απογοητευτείς από τη λαδίλα, την τηγανίλα και το υπερβολικό msg που δυστυχώς κάποιοι το χρησιμοποιούν ακόμα για να δώσουν γεύση στο φαγητό τους. Υπάρχουν όμως αρκετά κινέζικα εστιατόρια αξιοπρεπή, με προσιτές τιμές, για να γευτείς αυθεντικό κινέζικο φαγητό. Σας προτείνω δύο από αυτά με τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε.

Café TPT

Για αυθεντική κουζίνα από το Χονγκ Κονγκ, μενού με θαλασσινά που… λέει, bubble tea από την Ταιβάν, δεν πρέπει να χάσετε το τηγανητό soft shell crab.

21 Wardour St, London W1D 6PN, +44 20 7734 7980

BaoziInn

Με δύο εστιατόρια κοντά το ένα στο άλλο, το BaoziInn, που σημαίνει «Η καντίνα του λαού», προσφέρει φαγητό της βόρειας Κίνας με επιρροές από Σετσουάν και Χιουνάν. Εδώ πρέπει να δοκιμάσεις τα dim sum και τα αυθεντικά baozi, τα γεμιστά ψωμάκια ατμού. Δυνατές γεύσεις, καλές τιμές, διαφορετική εμπειρία κινέζικου φαγητού.

24 Romilly St, Soho, London W1D 5AH, +44 20 7287 3266/ 25 Newport Ct, London WC2H 7JS, +44 20 7287 6877

Πηγή: eatme Νοεμβρίου. To eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

ταξίδια ΕυρώπηεστιατόριαΛονδίνο