Food & Drink|29.11.2018 17:14

Συνταγή για φακοσαλάτα με πιπεριές και φέτα που θα λατρέψετε

Newsroom

Οι φακές είναι ένα όσπριο πλούσιο σε πρωτεΐνες και με πολλές μαγειρικές δυνατότητες. Γίνονται πεντανόστιμη σούπα, δροσερή και χορταστική σαλάτα μέχρι και κεφτέδες. 

Ακολουθεί συνταγή για εύκολη φακοσαλάτα, η οποία σε συνδυασμό με τις πιπεριές και τη φέτα που περιέχει, μπορεί άνετα να σερβιριστεί ως πλήρες γεύμα. 

Υλικά

400 γρ. φακές

1 φύλλο δάφνης

2-3 πιπεριές (κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη)  κομμένες σε φέτες

250 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη

10 ντοματίνια 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Μισό αγγούρι κομμένο σε κυβάκια

Μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό (ή άνηθο), ψιλοκομμένο

Μια χούφτα φρέσκια μέντα, ψιλοκομμένη

10 ελιές Καλαμών, κομματιασμένες

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ντρέσινγκ

6 κ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

6 κ. γλ. ξίδι

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ξεκινήστε μαγειρεύοντας τις φακές. Τοποθετήστε τις σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύνετε τις καλά με τρεχούμενο νερό. Στραγγίστε και τοποθετήστε τις στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό.
  • Προσθέστε αλάτι, το φύλλο δάφνης και αφήστε να βράσουν. Ύστερα από 10 λεπτά μειώστε την ένταση και αφήστε τις να σιγοβράσουν για άλλα 20 λεπτά.
  • Εν τω μεταξύ, προετοιμάστε τα λαχανικά. Για να φτιάξετε τις πιπεριές, κόψτε τες σε λωρίδες και τοποθετήστε τες σε ένα ταψί πάνω σε μια λαδόκολλα. Ψεκάστε με λίγο ελαιόλαδο και ρίξτε αλάτι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  • Για να προετοιμάσετε το ντρέσινγκ, προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ και χτυπήστε τα για να συνδυαστούν καλά.
  •  Όταν οι φακές μαγειρευτούν, στραγγίστε τις σε ένα σουρωτήρι και τοποθετήστε τις κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να σταματήσετε τη διαδικασία μαγειρέματος.
  • Μόλις δροσιστούν ελαφρά οι φακές, τοποθετήστε τις σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος και ρίξτε το ντρέσινγκ. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα τοματίνια, τη φέτα, τις ελιές και τις ψημένες πιπεριές. Τέλος, προσθέστε (προαιρετικά) τα μυρωδικά της αρεσκείας σας

INFO

Τα πράσινα μήλα περιέχουν λιγότερα σάκχαρα και γι’ αυτό θεωρούνται ιδανικότερα για τα άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, επειδή έχουν μια υψηλή θρεπτική πυκνότητα από μέταλλα, βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, βοηθούν στην πρόληψη πεπτικών προβλημάτων, στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και στην καλή χοληστερόλη. Τα πράσινα μήλα διευκολύνουν την πέψη, μειώνουν τα προβλήματα του ήπατος και του πεπτικού σωλήνα. 

σαλάταTV Έθνοςφακέςσυνταγές