Food & Drink|28.11.2019 10:21

Κρητικός: Ένας μαέστρος του κρέατος στην Κάντζα

Βαγγέλης Δρίσκας

Δεκαπέντε χρόνια τώρα έχουμε γράψει χιλιόμετρα στο καλό κρέας στον Κρητικό, στην Κάντζα, χωρίς να απογοητευτούμε ούτε μία φορά. Αντίθετα, όποτε πηγαίνουμε, ανεβάζει τον πήχη λίγο παραπάνω και δημιουργεί μια ωραία και γλυκιά προσμονή για το τι θα μας περιμένει στην επόμενη επίσκεψη. Για παράδειγμα, πριν από λίγο καιρό, σε μια κατάμεστη αυλή λόγω του καιρού που εξακολουθούσε να είναι καλοκαιρινός, δοκιμάσαμε την πιο νόστιμη T-Bone της Αθήνας, που έβαζε κάτω όλα τα kobe αυτού του κόσμου. Το κατακίτρινο λιπάκι εξωτερικά, αποτέλεσμα εκτροφής του ζώου με χόρτο και καλαμπόκι, έκανε τη γεύση συγκλονιστική.

Αυτή είναι η χαρά του Νίκου Δογιάκη, που ψάχνει να βρει το πιο εκλεκτό μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας και τα πιο αρωματικά κάρβουνα και ψήνει με μαεστρία ακόμα και στη σούβλα το «δύσκολο» μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο. Στον Κρητικό πας για σοβαρή κρεατοφαγία. Αφεθείτε στα χέρια του Νίκου και αφήστε τον να κάνει το παιχνίδι της γευσιγνωσίας. Τα ορεκτικά στο δίσκο είναι τα τυπικά μιας κλασικής ταβέρνας, το σταμναγκάθι ή τα χόρτα τους είναι σωστά βρασμένα, η χορτόπιτα σχάρας λιτή και ουσιαστική και η ποικιλία με τηγανητές πατάτες, γραβιέρα, κολοκυθάκια και μελιτζάνες άψογη. Αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι τα τρυφερά παϊδάκια, το συκώτι που ψήνεται τυλιγμένο σε μια αέρινη μπόλια, τα μπιφτεκάκια, τα αρνίσια νεφράκια για τους λάτρεις του είδους και μετά μοσχαρίσιο κρέας από κιλότο μέχρι σταβλίσια μπριζόλα, σε κάθε δυνατή κοπή.

Στον Κρητικό θα απολαύσετε πεντανόστιμο μοσχαρίσιο κρέας ψημένο με ακρίβεια και μαεστρία. Στα συν, το δικό τους εμφιαλωμένο κρασί, το ελαιόλαδο, αν το πετύχετε, και, πάνω από όλα, η εξυπηρέτηση, με επικεφαλής τον Σταύρο Δογιάκη στα μέσα και στα έξω. Τα δύο αδέρφια, ο Νίκος και ο Σταύρος, μαζί με την εξαιρετική ομάδα τους κάνουν τη δουλειά τους με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και επαγγελματισμό.

Κρητικός Αιόλου 49, Κάντζα, τηλ. 2106659061

Πηγή: eatme. To eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

κρέαςταβέρνα