Food & Drink|03.12.2019 12:01

Οvio: Πρώτες εντυπώσεις από το νέο ιταλικό εστιατόριο με την υπογραφή του Πάνου Ιωαννίδη

Άντζελα Σταματιάδου

Μπορεί τον Πάνο Ιωαννίδη να τον βλέπουμε τακτικά τα τελευταία χρόνια στην μικρή οθόνη, ήρεμη δύναμη στο πλατό του MasterChef, δεν είχαμε όμως, για καιρό την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την κουζίνα του. Μέχρι πρόσφατα, που αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Πάνο Πολίτη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Cupola στο Παγκράτι, και να δημιουργήσουν από κοινού ένα σύγχρονο ιταλικό εστιατόριο στην οδό Απόλλωνος, σε ένα σημείο του κέντρου το οποίο έχει εξελιχθεί σε τόπο συνάντησης για τους foodies της πόλης. 

Με το που μπαίνεις στο Ovio, που είναι διακοσμημένο σε τόνους του γκρι και του λευκού, στο οπτικό σου πεδίο έχεις ένα αναρριχώμενο φυτό που σκαρφαλώνει μέχρι την ξύλινη πέργκολα στο ταβάνι, κι ένα λιλιπούτειο, καμπυλόγραμμο μπαλκονάκι για δύο, στο επάνω επίπεδο, που μοιάζει σαν ρομαντικό θεωρείο. Έχεις σχεδόν την αίσθηση μιας αυλής. Το μενού, που δεν είναι υπερβολικά μεγάλο – αφήνει χώρο και για τα πιάτα ημέρας που θα κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους – αποτυπώνει την εμφανή αδυναμία του σεφ στην ιταλική κουζίνα, την οποία περνάει από το προσωπικό του φίλτρο με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Την αρχή κάνουν προτάσεις όπως η caprese με τρίχρωμα ντοματίνια μαριναρισμένα σε εσπεριδοειδή, burrata και δροσερό ζελέ ντομάτας (€ 15), το tonno tonnato (μια παραλλαγή του vitelo tonnato), στο οποίο ο σεφ προσθέτει σάλτσα τόνου σε ένα «τριαντάφυλλο» που είναι φτιαγμένο από λεπτά κομματάκια φιλέτου τόνου, καπνισμένου σε ξύλο ελιάς (€ 15), καθώς επίσης κι ένα καρπάτσιο από μοσχαρίσιο φιλέτο, κι αυτό καπνιστό, σε ξύλο οξιάς, που σερβίρεται με κρέμα παρμεζάνας, λάδι ρόκας και φιλέτα πορτοκαλιού (€14).

Μετά αναλαμβάνει ο ξυλόφουρνος, από όπου βγαίνουν οκτώ διαφορετικές πίτσες, άλλες πιο κλασικές, άλλες πιο ιδιαίτερες. Η πρωτότυπη, πικάντικη πίτσα-λαχματζούν (€ 13) με πρωταγωνίστρια την salsiccia, το μαλακό ιταλικό λουκάνικο που στην προκειμένη λειτουργεί ως κιμάς, ποτισμένη με ποικίλα αρώματα οριεντάλ μπαχαρικών, σου κλέβει την καρδιά. Όσο για τη Marinara (€ 13), δένει Μεσόγειο και Άπω Ανατολή, συνδυάζοντας χταπόδι μαριναρισμένο σε mirin (γλυκό ρυζόκρασο) και dashi (βασικός ζωμός της ιαπωνικής κουζίνας από νιφάδες αποξηραμένης παλαμίδας και φύκι) με αντσούγια, ντοματίνια, ελιά και κάπαρη. Είναι εθιστική – ομολογώ ότι θα επέστρεφα και μόνο για αυτήν.

Υπάρχουν αρκετοί ακόμη λόγοι να επισκεφτεί κανείς το Ovio εντούτοις. Στα spaghetti chittara (€ 11) τα ζυμαρικά είναι άψογα al dente και μαζί με την βουτυράτη ντοματένια σάλτσα με τα αργοψημένα ντοματίνια, τον βασιλικό και το σκόρδο δείχνουν τη δύναμη που μπορεί να έχει ένα απλό μεν, καλοεκτελεσμένο δε, πιάτο. Το οσομπούκο είναι μαγειρεμένο με διάφορα μανιτάρια (μορχέλες, βασιλομανίταρα, αγαρικά) και συνοδεύεται από ένα χρυσαφένιο ριζότο al salto, τηγανητό δηλαδή, τραγανό απέξω, μαλακό στο εσωτερικό (€ 36 για δύο άτομα). Το κρέας του είναι πολύ τρυφερό και αρκετά... φειδωλό στο αλάτι. Η porchetta (€ 18) που προτείνει ο σεφ, που όταν όταν θα χρειάζεται να λείπει λόγω των γυρισμάτων της εκπομπής, θα αφήνει στο πόδι του την Κατερίνα Βάχλα και τον Δημήτρη Παπαπαναγιώτου (διαγωνιζόμενο σε κάποιο παλιότερο Masterchef), κινείται σε πιο μοντέρνα μονοπάτια. Έρχεται λουσμένη με πυκνή σος εσπρέσο με άρωμα βανίλιας κι έχει στο πλάι της αντίβ και πουρέ κουνουπιδιού.

Διαλέξτε κάποιες από τις ελληνικές και ιταλικές ετικέτες που συγκατοικούν στη λίστα κρασιών και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε στο τέλος τη μους σοκολάτας με ζελέ amaretto, μπισκότο και σορμπέ σοκολάτας (€ 7). Κι αν θέλετε περισσότερη ιδιωτικότητα, γιατί ο μικρός χώρος σημαίνει τραπέζια κοντινά και δη λίγη οικειότητα παραπάνω, κλείστε το τραπέζι στο κλειστό μπαλκόνι που κρύβεται στον πάνω όροφο, στα αριστερά – πρέπει να το ξέρει κανείς για να το εντοπίσει.

Ovio Απόλλωνος 2-4, Σύνταγμα, 2114115755. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Κυριακής. 

Πάνος Ιωαννίδηςιταλική κουζίναεστιατόριοMasterChef