Food & Drink|06.12.2019 12:43

Tι λέτε για μια στάση στο καφέ-εστιατόριο του νέου Μουσείου Γουλανδρή;

Άντζελα Σταματιάδου

Πικάσο, Mιρό, Βαν Γκογκ, Ελ Γκρέκο, Ντε Κίρικο. Καφές και κέικ καρότου.Τσαρούχης, Μόραλης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γαΐτης. Κάπως έτσι εκτυλίχθηκαν τα πράγματα την μέρα που έκανα την πρώτη, αναγνωριστική στάση στο B & E Goulandris Restaurant. Είχε μια από αυτές τις φοβερές λιακάδες του φετινού χειμώνα, οπότε προτίμησα τον μικρό κήπο, όπου το καφε-εστιατόριο, που βρίσκεται μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, στήνει τα τραπέζια του σε διαφορετικά επίπεδα, τριγυρισμένο από πολλών λοφιών φυτά. Κάθισα σ’ έναν από τους μεταλλικούς πάγκους-καναπέδες που οριοθετούν το χώρο, κάτω από την μισάνοιχτη-μισόκλειστη πέργκολα που μοιάζει να... παίζει κρυφτό με τον ουρανό.

Το μενού που έχει επιμεληθεί ο -Nomad Chef- Ανδρέας Λαγός έχει προτάσεις για κάθε διάθεση /φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη

Ακόμη κι αν έχεις ήδη δει περιηγηθεί στο ισόγειο και στους τέσσερις ορόφους που φιλοξενούν την εξαιρετική συλλογή του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή κι όπου επί της παρούσης εκτίθενται 180 έργα και αντικείμενα τέχνης, στο καφέ μπορείς να χαλαρώσεις μεσοβδόμαδα με το βιβλίο σου, αν έχεις ελεύθερο το πρωινό. Ή να κάνεις λίγη δουλειά στο laptop σου, πίνοντας έναν φρέσκο χυμό και βάζοντας πλάι του ένα κρουασάν, ένα γιαούρτι κεντημένο με χειροποίητη granola, κόκκινα φρούτα, ρόδι και θυμαρίσιο μέλι, ή ένα τηγανητό αυγό με αβοκάντο. Για να μπεις στο καφέ-εστιατόριο, το οποίο, σχεδιασμένο από την ομάδα του Interior Design Laboratorium, είναι όμορφο και στο εσωτερικό του κομμάτι, φωτεινό, μοντέρνο, με διακριτικές αστικές αναφορές, δεν απαιτείται εισιτήριο εισόδου. Κι αν καθίσεις για ένα σνακ ή φαγητό, θα δεις ότι το B & E Goulandris Restaurant, το οποίο έχουν αναλάβει η Μαργαρίτα Σιδερίδου και ο Κλέων Γρηγοριάδης, το ντούετο πίσω από το γειτονικό Οhh Boy (στην Αρχελάου), έχει πολλές ωραίες ιδέες.

Ο εξωτερικός χώρος εκτείνεται σε διαφορετικά επίπεδα / φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη

Στα πιάτα που προτείνει ο Ανδρέας Λαγός, ο οποίος έχει επιμεληθεί το μενού, οι ελληνικές πρώτες ύλες συναντούν με super foods από διάφορα μέρη του κόσμου. Αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε σαλάτες, wraps και αλμυρές τάρτες, μια λεπτή λιτή κρατσανιστή πίτσα, με αραβική πίτα και φρέσκια σάλτσα ντομάτας, καθώς και μια σειρά από πλούσια ανοιχτά σάντουιτς ‒ συστήνω εκείνο που συνδυάζει χούμους, μανιτάρια, φουντούκια και λιαστό πετιμέζι (μπορείτε αν θέλετε να του προσθέσετε και φέτα), που δοκίμασα την επόμενη φορά. Και τα κυρίως πάντως, όπως τα στριφτούδια με σπανάκι, αρσενικό Νάξου, θυμάρι και λεμόνι ή το ριζότο με προσούτο, αβγό ποσέ και σπαράγγια, ένα λαβράκι με σπανάκι, κινόα και κρέμα γιαουρτιού, είναι προσεγμένα και νόστιμα. Τιμήστε μετά και κάποια από τα γλυκά που προτείνουν, όπως το ρυζόγαλο με μαστίχα ή η κρέμα σοκολάτας με σουμάδα.

Φιλέτο λαβράκι με σπανάκι, κινόα και κρέμα γιαουρτιού / φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη

Είναι ωραία πρόταση το Β & Ε, ιδίως τώρα που είτε το σαββατοκύριακο, είτε μέσα στις γιορτές –έχουν πλησιάσει πολύ πια–, όλο και θα χωρέσουμε λίγη τέχνη στο... πρόγραμμα. Μπορείτε να το συνδυάσετε και με τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, τις παιδικές θεατρικές παραστάσεις, το Christmas camp για παιδιά 6-10 ετών, αλλά και τις μουσικές βραδιές που διοργανώνονται στο μουσείο. Η επόμενη είναι την ερχόμενη Παρασκευή 13/12, με το κουαρτέτο του κοντραμπασίστα Κώστα Κωνσταντίνου, Miles Ahead Quartet, θα παρουσιάζει, στην τρίτη συναυλία της σειράς «Jazz στο Μουσείο», ένα αφιέρωμα στον εμβληματικό τρομπετίστα και συνθέτη Μάιλς Ντέιβις.

B & E Goulandris Restaurant Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, τηλ. 2107562895. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη-Πέμπτη 10.00-18.00, Παρασκευή 10.00-22.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00

εστιατόριομουσείο Γουλανδρήκαφέ