Food & Drink|09.12.2019 10:44

Xαϊ Λάιφ: Το νέο πειραιώτικο μεζεδοπωλείο που ήρθε από τα παλιά

Άντζελα Σταματιάδου

Κάποτε γαλακτοπωλείο, μετά ζυθοπωλείο, στη συνέχεια καφέ-ουζερί και καφε-εστιατόριο, το πειραιώτικο Χάι Λάιφ στο ισόγειο του ιστορικού Μεγάρου Παπακώστα στην οδό Καραΐσκου υπήρξε, μαζί με τον ομώνυμο κινηματογράφο που βρισκόταν επί πολλές δεκαετίες ακριβώς δίπλα του (στο χώρο που σήμερα φιλοξενεί την μουσική σκηνή Κremlino), σημείο αναφοράς στην περιοχή. Έκλεισε κάποια στιγμή τις πόρτες του, έμελε όμως να επιστρέψει, έχοντας ενδιαμέσως περάσει στα χέρια του Ιωσήφ και του Στέλιου Καπετανάκη και... μεταμορφωθεί.

Η ταμπέλα γράφει πλέον «ουζερί» και «αστικό μεζεδοπωλείο» και το σκηνικό είναι γλυκά νοσταλγικό. Τα μαρμάρινα τραπεζάκια, ένα παλιό τζουκμπόξ σε μια γωνιά -το οποίο, μάλιστα, λειτουργεί κανονικότατα- κι ένα ψυγείο-βιτρίνα άλλης εποχής δίνουν τον τόνο στη μικρή σάλα κι ο θρυλικός γίγαντας της άρσης βαρών Δημήτρης Τόφαλος, η Μαρία Κάλλας, η Ολυμπιακή επί Ωνάση και το Ποτέ την Κυριακή έχουν βρει τη θέση τους στους τοίχους.

Διατρέχοντας το μενού, το οποίο έχει επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Νίκος Φωτιάδης συναντά κανείς μια μεγάλη σειρά από μεζέδες, βασισμένους σε υλικά μικρών παραγωγών, όπως ντολμαδάκια γιαλαντζί με κρητικό ξίγαλο, τηγανητό αιγοπρόβειο σαγανοτύρι με κυδωνόπαστο Θεσσαλονίκης ή γίγαντες στον ταβά με χωριάτικο λουκάνικο και κόκκινη πιπεριά. Όπως συναντά και πολίτικα μύδια σαγανάκι, κοκορέτσι με θράψαλο και συκώτι ψαριού, κεφτεδάκια τηγανητά με πηχτή σάλτσα ντομάτας, συκωτάκια πουλιών τσιγαριαστά και αμελέτητα. Ακόμη και αρνίσια μυαλά τηγανιτά, σβησμένα με λεμόνι, μια λιχουδιά που δύσκολα την πετυχαίνεις πια, προτείνει ο σεφ. Κάνουν θραύση.

Αφιέρωμα στη θρακιώτικη κουζίνα

Ο Νίκος Φωτιάδης έχει διοργανώσει πολλές φορές στο παρελθόν, σε διάφορα εστιατόρια με τα οποία έχει συνεργαστεί, αφιερώματα που αναδεικνύουν τις ελληνικές γευστικές ντοπιολαλιές και στο  Χάι Λάιφ δεν αλλάζει συνήθειες. Εκεί στην Καραΐσκου ξεκινάει τις επόμενες μέρες ένα φεστιβάλ με καλεσμένες επτά γυναίκες σεφ, η κάθε μία εκ των οποίων θα παρουσιάσει μια σειρά από μεζέδες από μια περιοχή της Ελλάδας.

Η αρχή γίνεται, από τις 10 έως και τις 20 Δεκεμβρίου με την κουζίνα της Θράκης και την Ξένια Μπουζαρανίδου, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Διδυμότειχο κι έχει εργαστεί στο χώρο της εστίασης για πάνω από είκοσι χρόνια. Αυτό το δεκαήμερο θα μπορείτε να διαλέξετε από τον ειδικό κατάλογο μεζέδες και πιάτα όπως εβρίτικο τραχανά χωρίς γάλα, ζυμωμένο με λαχανικά, κολοκυθοκεφτέδες από κόκκινη κολοκύθα, κιμαδοπιτάκια, καβουρμά με αυγό μάτι, γιαπράκια με ξινολάχανο, μαντί ή θρακιώτικο τζιγεροσαρμά. Με τη νέα χρονιά, τη σκυτάλη θα πάρει η Νένα Ισμυρνόγλου και οι μικρασιάτικες γεύσεις.

Χάι Λάιφ πλατεία Κοραή, Καραΐσκου 119, Πειραιάς, τηλ. 2104119039

μεζεδοπωλείομεζέδεςΠειραιάς