Food & Drink|18.12.2019 10:00

Τα delicatessen προϊόντα του τόπου μας

Μαριάννα Κομητοπούλου

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε δίπλα σε σολομό, χαβιάρι, φουά γκρα, ροκφόρ, camembert και σαμπάνια να στέκονται επάξια κάποια σπάνια και πολύ ιδιαίτερα ελληνικά artisanal προϊόντα, που αξίζει πραγματικά να δοκιμάσουμε.

  • Η ελληνική μαύρη τρούφα
    Ένα έδεσμα υψηλής γαστρονομικής αξίας, με δυνατό άρωμα δάσους και βαθιά, πολύπλοκη γεύση! Θα την προμηθευτούμε φρέσκια ή σε βαζάκια κομμένη σε λεπτές φέτες μέσα σε ελαιόλαδο. Επίσης, θα βρούμε λάδι αρωματισμένο με μαύρη τρούφα, dressings, ζυμαρικά ή ακόμα και γραβιέρα με μαύρη τρούφα.

  • Τα σπάνια τυριά
    Καπνιστό Μετσόβου, Αρσενικό Νάξου, Σαν Μιχάλη Σύρου, Βολάκι Άνδρου, Σκοτύρι Ίου, Μανούρα Σίφνου, Κοπανιστή Μυκόνου, Κασκαβάλι Λήμνου, Ξύγαλο Σητείας, Σφέλα Μεσσηνίας, Μανούρι Θεσσαλίας είναι μερικά μόνο από τα θαυμάσια ελληνικά τυριά που θα κάνουν ένα γιορτινό πλατό τυριών να ξεχωρίζει.

  • Τα νόστιμα αλλαντικά
    Τα χειροποίητα ελληνικά αλλαντικά είναι αναμφίβολα gourmet. Θεσπέσια αρώματα, ξεκάθαρη γεύση κρέατος, ισορροπημένοι συνδυασμοί μυρωδικών και μπαχαρικών. Νούμπουλο Κέρκυρας, Σαλάμι Λευκάδας, Τηνιακή Λούζα, Ζαμπόνι Νάξου, Κρητικό Απάκι, Σύγκλινο Μάνης, Παστράμι Δράμας, Προσούτο Ευρυτανίας, Βουβαλίσιος Καβουρμάς Κερκίνης, αλλά και κάποια πολύ ξεχωριστά λουκάνικα, όπως το Σαλτσίσι από την Τήνο ή το Λουκάνικο με Σταμναγκάθι Κρήτης.

  • Για τους λάτρεις των ψαρικών
    Σερβίρουμε στο γιορτινό τραπέζι και στο brunch ορεκτικά, σαλάτες ή finger food με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ελληνικό χαβιάρι, πέστροφα καπνιστή Καρπενησίου, χέλι καπνιστό από την Ήπειρο, οξύρρυγχο καπνιστό από τη Λακωνία, σκουμπρί καπνιστό από την Κομοτηνή, τόνο Αλοννήσου, πατέ κολιού από τη Λέρο.

  • Τα ελληνικά chutneys
    Γλυκόξινες μαρμελάδες από φρούτα ή λαχανικά που σιγομαγειρεύονται με ξίδι και ζάχαρη και αρωματίζονται με μπαχαρικά, τα chutneys είναι το must συνοδευτικό στα πλατό τυριών και αλλαντικών. Ανακαλύπτουμε μια απίστευτη ποικιλία γεύσεων: ντομάτας, κόκκινης και πράσινης πιπεριάς, σύκου, δαμάσκηνου, βερίκοκου, μήλου, παντζαριού, κρεμμυδιού.

  • Το μέλι από καστανιά
    Από τα ελληνικά δάση έχουμε ένα πολύ ιδιαίτερο μέλι με σκούρο χρώμα και έντονη γεύση, που δίνει ελαφρώς την αίσθηση του καπνιστού, χωρίς ιδιαίτερη γλυκύτητα. Ταιριάζει υπέροχα με έντονα τυριά (Σαν Μιχάλη, Πεκορίνο), ζαμπόν, προσούτο και καπνιστό χοιρινό. Ιδανικό επίσης για σάλτσες, μαρινάδες και γλασάρισμα γαλοπούλας ή χοιρινού.

  • Οι χριστουγεννιάτικες μαρμελάδες
    Είναι τέλειες για τα γιορτινά επιδόρπια, για τον μπουφέ του brunch, για εντυπωσιακά cocktails, σαν γέμιση για τσουρέκια και μπισκότα, για να συνοδεύσουμε κυνήγι. Παράγονται από μικρές ελληνικές οικοτεχνίες και εντυπωσιάζουν με τα αρώματα και τις γεύσεις τους: κάστανο, κόκκινα φρούτα του δάσους, σύκο, μήλο, δαμάσκηνο, μανταρίνι, κουμκουάτ.

  • Τα σπιτικά λικέρ
    Βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές, τα ελληνικά λικέρ έρχονται από το χθες στο σήμερα σαν συστατικά για ευφάνταστα γιορτινά cocktails ή σαν υπέροχα χωνευτικά μετά το γεύμα. Μοναδικές γεύσεις που μοσχοβολούν Ελλάδα: Μαστίχα Χίου, Τεντούρα Πατρών, Κίτρο Νάξου, Κουμκουάτ Κέρκυρας, Μανταρίνι Χίου, Φατουράδα, Λεμόνι, Περγαμόντο, Κράνα, Αρώνια.

Και να μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα σπάνια ελληνικά προϊόντα αποτελούν πάντα μια θαυμάσια ιδέα δώρου, για να ευχηθούμε σε φίλους και αγαπημένους.

Πηγή: eatme Δεκεμβρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής 

Χριστούγενναελληνικά προϊόνταγιορτές