Food & Drink|18.12.2019 09:22

Proveleggios: Το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά είναι μια... παιδική χαρά για μάγειρες

Άντζελα Σταματιάδου

Και το όνομα αυτού Proveleggios. Ο νέος χώρος που δημιούργησαν ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο Κώστας Πισσιώτης, ο αρχιτέκτονας Μάνος Μπαμπούνης και η ομάδα του Nolan στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο του Αριστομένη Προβελέγγιου στον Κεραμεικό.

Όπως αυτός ο πολύ ιδιαίτερος αρχιτέκτονας και διανοούμενος του αστικού τοπίου δεν έχτιζε μόνο σπίτια, αλλά σκεφτόταν πάνω στον τόπο, έτσι και το εστιατόριο που άντλησε έμπνευση από τη φιλοσοφία του και δανείστηκε το όνομά του, και το οποίο ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του αύριο Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ., δεν θέλησε μόνο να σερβίρει φαγητό, αλλά και να σκέφτεται πάνω σ’ αυτό. Οι δημιουργοί του το περιγράφουν σαν ένα προτζεκτ φαγητού «εν εξελίξει», επιλέγοντας να μην οριοθετήσουν την κουζίνα του. Το μενού, ρευστό, θα παίζει με την ιδέα του απρόσμενου.

Στην ουσία μιλάμε για μια κουζίνα-εργαστήριο, ένα τοπίο πειραματισμού -με υλικά, γνώσεις, τεχνικές-, μια... παιδική χαρά για μάγειρες, ένα χώρο που στόχο έχει να επανεφευρίσκει διαρκώς, γευστικά, τον εαυτό του. Στο Proveleggios θα σερβίρουν κεφτεδάκια και pork ribs τη μία μέρα και μαγειρευτά την άλλη, ενώ δεν θα λείπουν και οι πίτσες από τον ξυλόφουρνο. Θα φτιάχνουν το δικό τους ψωμί, τα δικά τους τυριά, το δικό τους παγωτό, τη δική τους μπίρα. Μια επιβλητική και εξαιρετικά ενημερωμένη μπάρα θα κυριαρχεί στο λιτά μοντέρνο εσωτερικό κι οι μουσικές θα παίζουν δυνατά.

Όσο για το εξωτερικό, έχει τα δικά του θέλγητρα. Η πρόσοψη αυτού του νέου εγχειρήματος, που ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρων, αγκιστρώνει αμέσως το βλέμμα: σε διάλογο με το κτίριο, ο εικαστικός Παύλος Τσάκωνας, ο δημιουργός ποικίλων τοιχογραφιών στον δημόσιο χώρο, με πιο χαρακτηριστική, ίσως, την μεγάλων διαστάσεων Τwo, Hands στην Πειραιώς 260, είναι εκείνος ο οποίος φιλοτέχνησε την πρόσοψή του νέου εστιατορίου. Πέρασε τρεις εβδομάδες σκαρφαλωμένος στις σκαλωσιές «υφαίνοντας» τη ζωγραφικά.

Proveleggios Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός, τηλ. 2105234749. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Κυριακής, μετά τις 7 το απόγευμα.

Σωτήρης Κοντιζάςεστιατόριοάφιξη