Food & Drink|25.12.2019 10:24

Tα ελληνικά αφρώδη των γιορτών

Ντίνα Βασιλειάδου

Για τα κρασιά του μήνα ψηφίζουμε τις ντελικάτες φυσαλίδες, που δεν γίνεται να λείπουν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Είναι τόσο σπιρτόζες και λαμπερές, που μπορούν να καλωσορίσουν τους καλεσμένους μας (ως απεριτίφ) ή να παραμείνουν στο τραπέζι φλερτάροντας με τα εορταστικά εδέσματα.

Στην αγορά πλέον υπάρχουν πολύ καλές επιλογές σε ελληνικά αφρώδη. Για να ξεφύγουμε από την πεπατημένη της σαμπάνιας και συνάμα να κάνουμε κοντρόλ στο budget μας, βάζουμε στη γιορτινή λίστα κρασιών νέα, κλασικά, πρωτότυπα και σπάνια λευκά και ροζέ αφρώδη από τον τόπο μας.

Τα λευκά…

Χατζηβαρύτης, Migma PetNat
Ο οινοποιός Βαγγέλης Χατζηβαρύτης μας έχει συνηθίσει στην παραγωγή ιδιαίτερων κρασιών. Αυτή τη φορά αναλαμβάνει η κόρη του Χλόη και βάζει τη γυναικεία πινελιά σε ένα ξεχωριστό καινούργιο λευκό αφρώδες. Το Migma Petnat προέρχεται από την ένωση του μοσχάτου Αλεξανδρείας με την αρωματική μαλαγουζιά και το ρωμαλέο ξινόμαυρο. Οι τρεις ποικιλίες προικίζουν το κρασί με τα χαρίσματά τους και η δεύτερη ζύμωση μέσα στο μπουκάλι χαρίζει ζωηρές φυσαλίδες. Αρώματα ροδάκινων μπλέκονται με πυρηνόκαρπα φρούτα και ψημένο ψωμί και γαργαλάνε τον ουρανίσκο. Δοκιμάστε το με γιορτινές βελουτέ σούπες.

Αφρός Κεχρή
Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για να πρωτοτυπήσετε και να προσφέρετε μια διαφορετική εμπειρία στους καλεσμένους σας είναι η παρακάτω. Ο Αφρός Κεχρή είναι μια πολύ κομψή και δροσερή ρετσίνα με φυσαλίδες. Η εμφιάλωσή της πραγματοποιείται λίγο μετά τον τρύγο, φυσικά χωρίς προσθήκες και φιλτραρίσματα. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Το ρετσίνι εναρμονίζεται με το ροδίτη και ευωδιάζουν νότες εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων. Το στόμα είναι πολύ φρέσκο, ευγενικό και παιχνιδιάρικο. Δοκιμάστε τη με εκλεκτά ορεκτικά, όπως είναι το αυγοτάραχο και οι γιορτινές σαλάτες με εσπεριδοειδή.

Παράγκα Sparkling Κυρ-Γιάννη
Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι ροζέ αφρώδεις Ακακίες, ο Στέλιος Μπουτάρης μεταμόρφωσε μια ακόμα κλασική ήρεμη ετικέτα σε sparkling. H Παράγκα, η οποία αποτελείται από τις ποικιλίες ξινόμαυρο, ροδίτη και chardonnay, μετά το τέλος της πρώτης παραδοσιακής ζύμωσης, οδηγείται σε μια δεύτερη ζύμωση, αυτή τη φορά μέσα σε ειδική κλειστή δεξαμενή. Ο αφρισμός που δημιουργείται είναι εντυπωσιακός και φέρνει στη μύτη αρώματα βερίκοκων και λουλουδιών. Δοκιμάστε το ως απεριτίφ, αλλά και με τα ορεκτικά που περιλαμβάνουν θαλασσινά.

Τα ροζέ...

Καρανίκα Brut Ροζέ
Στην περιοχή του Αμυνταίου, στο οινοποιείο Καρανίκα, τα αφρώδη κρασιά παρασκευάζονται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας και ξεχωρίζουν για το δυνατό και φινετσάτο χαρακτήρα τους. Το ροζέ αφρώδες προέρχεται αποκλειστικά από την ποικιλία ξινόμαυρο και αναδεικνύει όλα τα δυνατά της γνωρίσματα. Στη μύτη πλημμυρίζουν πολύ ωραία αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως βύσσινα και κεράσια, και εμπλουτίζονται με νότες μπριός, καραμέλας και ξηρών καρπών. Το στόμα είναι πλούσιο, κρεμώδες και έχει την τσαχπινιά των φυσαλίδων. Δοκιμάστε το με καναπεδάκια, με σολομό, με σούπες λαχανικών και με τυριά.

Edenia ροζέ, Τσιλιλής
Μια ακόμα έκπληξη. Το ροζέ αφρώδες Edenia δημιουργείται από τη σπάνια τοπική Λημνιώνα και είναι τόσο μοναδικό όσο η ποικιλία του. Αφού παραμείνει για δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες με τις οινολάσπες σε δεξαμενές υψηλής πίεσης, εμφιαλώνεται. Μόλις το ανοίξετε, απελευθερώνονται τα εκρηκτικά αρώματα των βατόμουρων, της φράουλας, της φλούδας πορτοκαλιού και των γλυκών μπαχαρικών. Το στόμα είναι το ίδιο πληθωρικό με αρώματα φρούτων, βοτάνων όπως είναι ο δυόσμος και νύξεις μπισκότου. Δοκιμάστε το με αλλαντικά, τυριά, ακόμα και με τη γαλοπούλα.

Santo Sparkling ροζέ
Ένα πολύ γιορτινό κρασί από το συνεταιρισμό Σαντορίνης, που τα έχει όλα! Δημοφιλείς ποικιλίες όπως είναι το ασύρτικο και η μαντηλαριά, κομψές φυσαλίδες, ελκυστικά αρώματα και σαγηνευτικό στόμα. Στη μύτη κυριαρχούν τα κεράσια και ακολουθούν τα φρούτα του πάθους, τα βότανα και τα ορυκτά. Το στόμα είναι τραγανό, ελαφρύ, ευχάριστο με ονειρεμένη κερασένια επίγευση. Δοκιμάστε το ως απεριτίφ για το καλωσόρισμα, με φρούτα, τυριά και γλυκά στο τέλος του δείπνου.

Aπό το eatme Δεκεμβρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

κρασίαφρώδη κρασιάΧριστούγεννα