Food & Drink|20.12.2019 15:08

Τα γλυκά κομψοτεχνήματα του Δημήτρη Οικονομίδη

Άντζελα Σταματιάδου

Είναι πολύ καλαίσθητο το ζαχαροπλαστείο Dimitris Economides που άνοιξε τον περασμένο Φλεβάρη πάνω στην Λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Νέου Ψυχικού. Ο εμπνευσμένος από την κλασική αρχαιότητα τοίχος-light box, πίσω από τον οποίο κρύβεται το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, έχει κάτι από installation, και τα στιλάτα εκλέρ με φύλλα σοκολάτας, οι κομψές τάρτες κάστανο και οι τάρτες λεμόνι με την αέρινη μαρέγκα, σαν συννεφάκι, τα λεπτοδουλεμένα Santo Domingo και St. Honoré είναι μερικά μόνο από τα ξεχωριστά γλυκά που βλέπεις παραταγμένα στην εντυπωσιακή, ολόλευκη βιτρίνα, που μοιάζει με μίνι γκαλερί ζαχαροπλαστικής.

Ο δημιουργός του, ο Δημήτρης Οικονομίδης, μεγάλωσε τριγυρισμένος από γλυκά – η μητέρα του δούλευε σε ζαχαροπλαστείο. Φλέρταρε με τα εικαστικά, πριν τον κερδίσει τελικά η ζαχαροπλαστική. Δίνοντας έμφαση στις πολύ καλές πρώτες ύλες (grand cru σοκολάτες της Valhrona, ζάχαρη demerara, muscovado και okinawa, γαλλικά βούτυρα, διαφορετικές ποικιλίες βανίλιας, φουντούκια από το Πιεμόντε, φιστίκια Σικελίας κ.ά.), «χτίζει» τις συνθέσεις του μεθοδικά: τραγανές βάσεις, κρέμες και μους εναλλάσσονται με ποικίλους τρόπους στα γλυκά του, δένοντας τεχνική και αισθητική και παίζοντας με τις φόρμες και με τις υφές.

Αυτές τις μέρες εκτός της μόνιμης γλυκιάς του συλλογής, στο καλαίσθητο αυτό ατελιέ του, ο pasty chef προτείνει ένα δέντρο από σοκολάτα γάλακτος ονόματι «Oh Choco Tree» – ιδανικό δώρο για chocoholics– και τρεις φινετσάτους χριστουγεννιάτικους κορμούς. Τόσο ο Intense, με τραγανή ντακουάζ φουντουκιού, τραγανή πραλίνα, κρεμέ σοκολάτα-τόνκα και μους σοκολάτας γάλακτος, όσο και ο Utopia, με μπισκουί σοκολάτας, κρεμέ καραμέλας και μους σοκολάτας από τη Βενεζουέλα είναι εξαιρετικοί, ξεχωρίζω όμως τον Euphoria. Η βάση είναι μπισκότο βουτύρου, που πραγματικά μοσχοβολάει, από πάνω του στρώνονται μια φινετσάτη κρέμα αμυγδάλου-κάστανου και κρεμέ κάστανο και μια μους βανίλιας λειτουργεί ως επιστέγασμα. Εκφραστικός, με ισορροπημένη γλυκύτητα, σε κερδίζει με την πρώτη κουταλιά. Δεν λείπουν πάντως κι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα... 

Dimitris Economides Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106755000

γλυκάζαχαροπλαστείο