Food & Drink|31.12.2019 09:28

12 νέα εστιατόρια στην εκπνοή του 2019: Οι χώροι, τα πρόσωπα κι οι γεύσεις

Άντζελα Σταματιάδου

Με την εστιατορική σκηνή της Αθήνας να δείχνει τον τελευταίο καιρό αρκετή κινητικότητα, λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος μετράμε πολλά διαφορετικά καινούργια κι ενδιαφέροντα σενάρια, με ιδέες για κάθε ώρα και διάθεση. Καθένα από τα παρακάτω μαγαζιά ρίχνει στο τραπέζι προτάσεις με το δικό του στιλ για τις εξόδους κα  γιορτινών ημερών – και τις μετέπειτα: για ένα ωραίο μεσημεριανό ή ένα πλούσιο brunch, για ένα ατμοσφαιρικό δείπνο και πότο, για κάτι νόστιμο στα γρήγορα ανάμεσα στις δουλειές και τα ψώνια....

Stories Urban Bistronomy

To σενάριο: Μόλις έκανε πρεμιέρα στο roof top του ξενοδοχείου The Editor, που πήρε, μετά από μια ριζική ανακαίνιση, τη θέση ενός παλιού τυπογραφείου του κέντρου. Από το λόμπι μέχρι τα δωμάτια είναι αρκετές οι διακριτικές αναφορές στο εκδοτικό παρελθόν του κτιρίου, και το νέο, λιτά μοντέρνο εστιατόριο δεν αποτελεί εξαίρεση. Το όνομα αυτού, Stories. Στην ανοικτή κουζίνα ο ταλαντούχος Γιάννης Λιόκας και η ομάδα του γράφουν τις ιστορίες τους με καλοδιαλεγμένα υλικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αποδίδοντας την παράδοση με σύγχρονο στιλ.

Το φαγητό: Ανάμεσα στα πιάτα που προτείνει ο σεφ θα συναντήσετε ένα κριθαράκι που δένει γη και θάλασσα, με καραβίδα, μοσχαρίσια ουρά και πούδρα από βασιλομανίταρα, κόκορα στιφάδο με μανιτάρια και κρέμα μετσοβόνε αλλά κι έναν λαχανοντολμά γεμιστό με προβατίνα που... ψήνεται στα κάρβουνα.

Ξενοδοχείο The Editor Athens, Βορέου 5-7 & Καρόρη, Αθήνα, τηλ. 2103311444

Proveleggios

Το σενάριο: Το επόμενο βήμα του σεφ και κριτή του MasterChef Σωτήρη Κοντιζά και της ομάδας του Nolan είναι ένα διαφορετικό εστιατόριο στον Κεραμεικό που, στεγασμένο σ’ ένα κτίριο του Αριστομένη Προβελέγγιου, ενός πολύ ιδιαίτερου αρχιτέκτονα και διανοούμενου του αστικού τοπίου, ακολουθεί, υπό μια έννοια, και τη φιλοσοφία του, μεταφέροντάς τη σε διαφορετικό πεδίο δράσης: βλέπει την κουζίνα ως ένα τοπίο πειραματισμού και συνεχούς αλλαγής.

Το φαγητό: Δώστε βάση στους κεφτέδες, αλλά και στην πίτσα. Στην κουζίνα-εργαστήριο παίζουν με τα υλικά, με τις ζυμώσεις, με τα ζυμάρια και φτιάχνουν τυριά και αλλαντικά δικά τους. Και δική τους μπίρα έχουν, σε συνεργασία με την μικροζυθοποιία Kirki. 

Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός, τηλ. 2105234749.

Brasserie Lorraine

Το σενάριο: Μερικές μόλις μέρες μετράει η καινούργια, γοητευτική brasserie της οδού Σπευσίππου στο Κολωνάκι. Το ξύλο κυριαρχεί  στην σάλα, οι καναπέδες δημιουργούν μικρά σεπαρέ, από το ταβάνι με τις γύψινες μπορντούρες κρέμονται πολυέλαιοι κι η αύρα του κλασικού είναι διάχυτη στο χώρο.

Το φαγητό: Ο Παναγιώτης Ζώκος έχει αναλάβει την κουζίνα, που ξεκινάει από νωρίς με μπριος, κρουασάν, croque madame και croque monsieur και συνεχίζει, πάντα γαλλικά, πλέκοντας περίτεχνα κλασικά και σύγχρονα στοιχεία. Στο μενού, ανάμεσα σε άλλα, θα συναντήσεις φουα γκρά αλλά και ψητό μεδούλι, ριζότο με πάπια confit, σαφράν και βερύκοκο, σφυρίδα σε σάλτσα hollandaise, entrecôte, είτε με béarnaise, είτε με café de Paris είτε με πιπεράτη σάλτσα. Η λίστα κρασιών αριθμεί περί τις 60 ετικέτες, με την πρόταση να συμπληρώνουν μια σειρά από  κλασικά κοκτέιλ with a twist – το μπαρ έχουν αναλάβει οι bartenders Σπύρος Κερκύρας και Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης.

Σπευσίππου 1 Α, Κολωνάκι

The Royal Monkey 

Το σενάριο: Ένας Βασιλικός Πίθηκος έστησε στην Κηφισιά το δικό το βασίλειο, αντλώντας έμπνευση από τις γαλλικές αποικίες της νοτιοανατολικής Ασίας. Απλωμένο σε τρία δωμάτια, διακοσμημένο με ταπετσαρίες με εξωτικά μοτίβα, πράσινο μάρμαρο, καθρέπτες, βελούδινες κουρτίνες και μαξιλάρια, γεμάτο χρώμα, αυτό το bar-restaurant που μόλις έκανε πρεμιέρα στην οδό Λεβίδου σε μεταφέρει νοερά από τα βόρεια προάστια των Αθηνών στην Ινδοκίνα.

Το φαγητό: Την κουζίνα επιμελείται ο σεφ Ηλίας Σκουλάς. Στο μενού συναντιούνται γεύσεις της Γαλλίας, της Ασίας και όχι μόνο, όπερ πρακτικά σημαίνει από κροκέτες καβουριού και steak tartare μέχρι ταϊλανδέζικα noodles και εκλέρ με παγωτό πράσινο τσάι. Όσο για το μπαρ, ακολουθεί τον κεντρικό ήρωα στις περιπλανήσεις του. Κάθε κοκτέιλ έχει τη δική του ιστορία. Άλλη διαδραματίζεται στο Μεξικό, άλλη στη Σκοτία...

Λεβίδου 11, Κηφισιά, τηλ. 2108011679

Άνετον

Το σενάριο: Το  αγαπημένο εστιατόριο του Αμαρουσίου μόλις μετακόμισε στο κέντρο της πόλης κι η αλλαγή του πάει πολύ. Mια μεγάλη τοιχογραφία που έχει φτιάξει ο Ισπανός καλλιτέχνης Jose Ballerzosa και που θυμίζει Μόραλη, τραβάει το βλέμμα στα δεξιά της εισόδου. Γενικά η σάλα, που δένει όμορφα τη ζεστασιά του ξύλου με τις αποχρώσεις του γκρι, άνετη, καλόγουστη, πατάει στην ιδέα της ελληνικότητας με ένα τρόπο σύγχρονο και cool. Boho Greek...

Το φαγητό: Κινείται στην λογική που μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα το Άνετον, που πλέον ανοίγει και το μεσημέρα, σε σύγχρονα ελληνο-μεσογειακά μονοπάτια δηλαδή. Σεφ είναι πάντα ο Βασίλης Ζώης. Για να πάρετε μια ιδέα για το τι θα συναντήσετε, να σας πούμε για την μπρουσκέτα με ψητή μοσχαρίσια γλώσσα, την τάρτα με κολοκύθα, καπνιστό μπέικον και μους από βασιλομανίταρα, το ριζότο με σαφράν, καβούρι και μασκαρπόνε και για την μπριζόλα μαύρου χοίρου που προτείνεται γεμιστή με ξινόμηλο, κάστανα και μούρα. Και να προσθέσουμε ότι στο νέο του πόστο, το εστιατόριο έχει και μπαρ.

Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα, τηλ. 2108066700.

Shamonette

Το σενάριο: Αρκετά χρόνια αφότου γνωρίσαμε στο Γκάζι το καλλιτεχνόφιλο bar-restaurant και μετέπειτα club Shamone, που έδωσε σάρκα και οστά σε μια φανταστική ηρωίδα του Φώτη Σεργουλόπουλου, ήρθε η ώρα για τη συνέχεια. Η άρτι αφιχθείσα Shamonette –η κόρη της Shamone–, είναι το νέο δημιούργημα του ιδίου και του συνεργάτη του Βαγγέλη Γερασίμου στην οδό Νίκης. Με το που περνάς απ' έξω μαγαζί και βλέπεις τα νήματα στα χρώματα του ουράνιου τόξου και τα άπειρα φωτάκια, ξέρεις ότι μιλάμε για ένα χαρούμενο μέρος, γεμάτο ενέργεια, πριν ακόμη διαβείς το κατώφλι.

Το φαγητό: Ανοίγει από το πρωί με brunch και μετά συνεχίζει με ποτό και fingerfood σε επιμέλεια του  γνωστού σεφ Δημήτρη Δημητριάδη. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε σπανακοπιτάκια με κινόα και φέτα, κεφτεδάκια θαλασσινών, μίνι burger και μίνι σουβλάκια, αλλά και πίτσες. Όσο για τη λίστα των κοκτέιλ, την έχει διαμορφώσει η Δήμητρα Αντωνακοπούλου, η οποία με τα Rainbow Project Coctails, στήνει μία πολύχρωμη παλέτα ποτήρι το ποτήρι.

 Νίκης 23, Σύνταγμα, τηλ. 2103316158

Ciboulette

Το σενάριο: Ένα μεσογειακό μπιστρό με γαλλικό όνομα –«ciboulette» σημαίνει «σχοινόπρασο»– το οποίο έφτιαξαν από κοινού ο σεφ Γιώργος Ηλιού, που τον ξέρουμε από το Polly Maggoo, και ο bartender Γιάννης Σαμαράς. Μικρό σχετικά, ζεστό, cozy, έχει λευκό πλακάκι στους τοίχους και μια ανοικτή κουζίνα με ένα τζάμι-βεντάλια που θυμίζει λίγο τις εισόδους του παρισινό μετρό.

Το φαγητό: Ανοίγει από τις 9 το πρωί με προτάσεις όπως το σάντουιτς με κοτόπουλο, σάλτσα chimichurri, ραντίτσιο και σπιτική μαγιονέζα ή οι μπρουσκέτες με scrambled eggs, άγρια χόρτα και φλοίδες νιώτικου τυριού, καθώς επίσης και πολλές σαλάτες. Από τις 12 και μισή το μεσημέρι δοκιμάζει κανείς τη φακή με αυγό ποσέ που... την παίρνει μαζί του ο σεφ όπου κι αν πάει, το καπνιστό χέλι σε κρέμα πατάτας με κάπαρη και λεμόνι και το osso buco σε μαύρη μπίρα που σερβίρεται με ταλιατέλες. Tσεκάρετε και τις σούπες ημέρας κι αν έχουν γαλλική κρεμμυδόσουπα, μη την χάσετε.

Πλουτάρχου 18, Κολωνάκι, τηλ. 2105241120

Harites

Το σενάριο: Είναι γοητευτικές οι Χάριτες της οδού Χάρητος. Έχουν μια όμορφη vintage αύρα. Στο νέο δημιούργημα του Γιάννη Μαρακάκη, του Ετιέν Τοπαλιάν και των Μάριου και Σπύρου Μπακογιάννη ένα σύμπλεγμα από γυναικείες φιγούρες τραβάει το βλέμμα στον επιμελώς... πολυκαιρισμένο τοίχο, και μαζί με τις κλασικές απλίκες και τα ξύλινα τραπέζια σκηνογραφούν όμορφα αυτόν τον χώρο που βάζει εδώ και λίγο καιρό τη δική του πινελιά στον γνωστό πεζόδρομο του Κολωνακίου.

Το φαγητό: Έχει τη σφραγίδα του σεφ Γιώργου Στυλιανουδάκη και παίζει σε μοντέρνο ελληνικό ταμπλό. Θα δοκιμάσετε, λόγου χάρη, αλμυρό γαλακτομπούρεκο με απάκι και γραβιέρα σοφρίτο, τραχανότο με γαρίδες, κακαβιά με φιλέτο σφυρίδας και θαλασσινό νερό ή χοιρινό με λαχανικά φούρνου.

Χάρητος 43, Κολωνάκι, 2107227771

Hill Athens

Το σενάριο: To πρώην Chocolat Royal στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου σε νέες περιπέτειες. Άλλαξε όνομα, συγκέντρωσε μια δυνατή ομάδα κι είναι έτοιμο να μπει στο 2020 με το δεξί. Το φαγητό, που σερβίρεται στο πραγματικά προνομιακό roof top, απέναντι από την Ακρόπολη, μέχρι τις 6 μ.μ. και στο κυρίως εστιατόριο στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, το επιμελείται ο Δημήτρης Δημητριάδης, στην κουζίνα βρίσκεται ο Ιορδάνης Ηλιάδης, τα κοκτέιλ έχουν τη σφραγίδα του Μάριο Μπάσο και τα κρασιά διαλέγει (πάντα) ο Δημήτρης Σπυρόπουλος.

Το φαγητό: Θαλασσινοί ντολμάδες, χταπόδι φούρνου με πατάτες, παστίτσιο με μοσχαρίσια μάγουλα, χοιρινό πρασοσέλινο και πολλά ακόμη πιάτα κινούνται στο πεδίο του ελληνικού comfort food με σύγχρονο πνεύμα. Το brunch, που σερβίρεται σε καθημερινή βάση, είναι ένας ακόμη λόγος να έρθεις εδώ: θα δοκιμάσεις καγιανά με φρέκια τομάτα, προζυμένιο ψωμί και φέτα Μυτιλήνης Π.Ο.Π., πεϊνιρλί με ζύμη αργής ωρίμανσης, μοσχαρίσιο κιμά, τηγανιτό αυγό και τσαλαφούτι και άλλα ενδιαφέροντα.

Αποστόλου Παύλου 27, Θησείο, τηλ. 2103469077

Patpong

Το σενάριο: To ταϊλανδέζικο εστιατόριο που γνωρίσαμε πέρυσι στο Κολωνάκι άλλαξε γειτονιά, άλλαξε και στιλ και πλέον σερβίρει ταϊλανδέζικο φαγητό του δρόμου. Εκεί, απέναντι από την Πλατεία Αγίας Ειρήνης, φωτεινά φανάρια κρέμονται από το ταβάνι, τα τραπέζια χρωματίζουν stencil, ακόμη κι οι αεραγωγοί πάνω από τις φωτιές της ανοικτής κουζίνας είναι διακοσμημένοι με φολκλόρ μοτίβα.

Το φαγητό: Δροσερές σαλάτες, σούπες, dumplings με κοτόπουλο και γαρίδες, βιετναμέζικα ρολάκια, Pad thai, τηγανητά ρύζια και πάπια με κόκκινο κάρι είναι λίγα από όσα κυκλοφορούν στα όμορφα πιάτα και μπολάκια. Tα μενού επιμελείται ο σεφ Σπύρος Μαυροειδής.

Αθηναϊδος 11, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, τηλ. 2103315381

Steve’s Deli Tavern

Το σενάριο: Μια αυλή στο Μπρούκλιν. Ή μήπως στον Κεραμεικό; Εκεί, στην παλιά αποθήκη/συνεργείο αυτοκινήτων, ο σεφ Στέφανος Στεφανίδης έχει στήσει τη δική του κοντινή Αμερική. Το χαρακτηριστικό νεοϋορκέζικο κόκκινο τούβλο κυριαρχεί στους τοίχους, από κάτω βλέπεις έναν ξύλινο φράκτη (πάντα για το εσωτερικό μιλάμε), ανάμεσα στους ξύλινους πάγκους που απλώνονται στη σάλα έχουν τοποθετηθεί ζαρντινιέρες, σπαρμένες με φυτά και μυριστικά (μαντζουράνες, θυμάρια και αρμπαρόριζες) κι από την ανοικτή κουζίνα βγαίνουν πολλές διαφορετικές ιταλοαμερικάνικες νοστιμιές.

Το φαγητό: Αλά Little Italy. Μακαρονάδες με κοκκινιστούς κεφτέδες –αγαπημένο φαγητό των Ιταλών μετανάστών στην Αμερική –, νιόκι πατάτας με βασιλομανίταρα, αγαρικά και πλευρώτους, πίτσες κόκκινες και λευκές chicken parmesan... Μαζί τους, τα (απαραίτητα) burgers και bagels.

Σαλαμίνος 43, Κεραμεικός, τηλ. 2111169126

Υechef

Το σενάριο: Αν αγαπάει κάτι ο Ηλίας Σκουλάς, ο οποίος έχει παίξει πολλές φορές με το φαγητό του δρόμου, τόσο σε εστιατόρια όσο και σε διάφορα φεστιβάλ, είναι τα μιξάζ και το παιχνίδι με υλικά και κουλτούρες. Τώρα, μαζί με τον Γιάννη Ακτύπη των Johnie Hot Dog, που μετράνε αρκετές έδρες στην Αθήνα, έστησε ένα μαγαζάκι-τσέπης, σε στιλ καντίνας, που έχει, αναμενόμενα, τις γκουρμέ τσαχπινιές του. Το μεγαλύτερο κομμάτι του εσωτερικού χώρου καταλαμβάνει η κουζίνα, οπότε μπορείς να σταθμεύσεις για λίγο στον πάγκο στο πεζοδρόμιο της οδού Κολοκοτρώνη ή να πάρεις ό,τι σου κάνει κλικ μαζί σου.

Το φαγητό: Έχουμε και λέμε... Υπάρχουν poutines, που είναι τηγανητές πατάτες όπως τις συνηθίζουν στον Καναδά, με τυρί και gravy (στην προκειμένη έχουν και σάλτσα τρούφας), υπάρχουν hot dog και burger –ένα XXL με τηγανητό κοτόπουλο και ένα με μοσχαρίσιο μπιφτέκι που ιαπωνίζει λίγο–, υπάρχει κι ένα Su Ju Ka Ki κι είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του, τυλιγμένο σε τορτίγια, με μελιτζανοσαλάτα και πικάντικη σαλάτα εσμέ.

Κολοκοτρώνη 11, Σύνταγμα

Κεντρική φωτογραφία: Πάνω, από αριστερά προς τα δεξιά: Ciboulette, Patpong, Proveleggios, Steve's Deli Tavern. Κάτω, από αριστερά προς τα δεξιά: Ηill Athens, The Royal Monkey, Stories Urban Bistronomy, Harites

εστιατόριοchefφαγητόαφίξεις