Food & Drink|03.01.2020 12:20

Aperio Cucina & Vino: Δοκιμάσαμε το φιλόξενο ιταλικό εστιατόριο του Χολαργού

Άντζελα Σταματιάδου

Είναι αρκετά τα μαγαζιά που ξεφύτρωσαν τα τελευταία χρόνια πάνω στη Μεσογείων και στα πέριξ της· ο Χολαργός έχτισε σιγά-σιγά τη δική του πιάτσα για καφέ, φαγητό και ποτό. Ανάμεσα στις πιο αξιόλογες νέες προτάσεις της περιοχής βρίσκεται και το ιταλικό εστιατόριο που δημιούργησαν η ομάδα των δημοφιλών Big Spoon και White Spoon και ο Δημήτρης Οικονόμου πάνω στη λεωφόρο, ένα-δυο λεπτά περπάτημα από το σταθμό του μετρό. Το Aperio Cucina & Vino, που πριν από μερικές μέρες γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια, στον ένα χρόνο λειτουργίας του κατάφερε να γίνει στέκι. Και δεν είναι δύσκολο, νομίζω, να καταλάβει κανείς το γιατί.

Ψηλοτάβανο, ευρύχωρο, φωτεινό χάρη στις μεγάλες τζαμαρίες, το Αperio έχει ωραίο στιλ. Οι Nine Design, που το διαμόρφωσαν, έδεσαν όμορφα βιομηχανικά, ρετρό και country στοιχεία, συνδυάζοντας πολύ ξύλο, που εκπέμπει ζεστασιά, με μάρμαρο, μέταλλο και παστέλ χρώματα. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο πλακόστρωτο ισόγειο με τα πολλών λογιών τραπέζια, τα μεγάλα φωτιστικά-καμπάνες και τις μεταλλικές ραφιέρες για τα κρασιά και στο πατάρι με την χαρακτηριστική κουκλίστικη βεραμάν κουζίνα που σου φέρνει στο νου κάποιο σπίτι στην ιταλική εξοχή. Μπορείς πάντα να πιάσεις θέση και στο μπαρ, όπου εκτός από το να χαλαρώσεις με ένα απεριτίφ, ένα ποτήρι κρασί (στη λίστα συνυπάρχουν ελληνικές και ιταλικές ετικέτες) ή ένα κοκτέιλ, τρως άνετα αν βρεις το μαγαζί γεμάτο και δεν έχεις προνοήσει για κράτηση.

Ο ζεστός, ευχάριστος χώρος σε τυλίγει σε κουκούλι φιλικού ντιζάιν και το ιταλικό φαγητό που προτείνουν και το οποίο, προσαρμοσμένο στις καθημερινές ανάγκες, έχει τα κλασικά του, έχει και πιο σύγχρονες νότες ‒το μενού έχει επιμεληθεί ο Κώστας Καρακώστας, στην κουζίνα βρίσκεται ο Αλοϊσιος Βουτσίνος‒, έρχεται σε φιλικές τιμές. Μπορείς να ξεκινήσεις με μοσχάρι καρπάτσιο (€ 10) με (λίγο έντονο) λάδι τρούφας και ρόκα, και μια σαλάτα με μπρόκολο, γλυκοπατάτα, cranberries, τραγανό μπέικον και σος γιαουρτιού (€ 8), ωραία και στο μάτι, με όλα αυτά τα χρωματιστά συστατικά, πλούσια, ισορροπημένη και νόστιμη· είναι νομίζω μια καλή ιδέα αν καθίσει κανείς για ένα ελαφρύ μεσημεριανό.

Από εκεί και πέρα, μια που ο χτιστός φούρνος του ισογείου δηλώνει το «παρών» με καλοφτιαγμένες πίτσες, μπορείς να κινηθείς είτε προς τις λευκές είτε προς τις κόκκινες – τόσο η κλασική Margherita (€ 9) με μοτσαρέλα, σάλτσα ντομάτας και βασιλικό, όσο και η Bianca με μοτσαρέλα, σκόρδο, μανιτάρια και λάδι τρούφας (€ 11) που δοκίμασα ήταν ωραιότατες. Η καρμπονάρα (€ 11), παρότι ακολουθεί την κλασική συνταγή με αυγό και guanciale, έχασε στην περίπτωσή μας κάποιους πόντους στην εκτέλεση, θα δώσω όμως τα εύσημα στις παπαρδέλες ala norcina (€ 13), με μανιτάρια πορτσίνι, λουκάνικο, ντοματίνια και κρέμα τρούφας, ένα χειμωνιάτικο πιάτο με μεστή γεύση, που παίζει επιτυχημένα στο τερέν του comfort food.

Στα γλυκά η πανακότα (€ 7) με τα σμέουρα και το μύρτιλο και το τιραμισού (€ 6) είναι αμφότερα πολύ συμπαθητικά, αλλά αν θέλετε κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε τη γλυκιά «πίτσα» με λευκή σοκολάτα, κόκκινα μούρα και marshmallows (€ 8). Λέω να επιστρέψω μία των ημερών να δοκιμάσω και το brunch, με ιταλικό χρώμα κι αυτό, που σερβίρεται κάθε Σάββατο και Κυριακή (10:00-14:00). Εκείνα τα αυγά με σάλτσα Napoli και guanciale τα έχω βάλει στο μάτι.

Aperio Cucina & Vino Λεωφόρος Μεσογείων 258, Χολαργός, τηλ. 2106542002

κοκτέιλεστιατόριοιταλική κουζίνα