Food & Drink|03.01.2020 12:26

Μεζέδες και παλιά δαντέλα: 4 ταβέρνες και μεζεδοπωλεία με νοσταλγική αύρα

Άντζελα Σταματιάδου

Ανοίγουν το σεντούκι με τις αναμνήσεις κι επιστρέφουν στις μπακαλοταβέρνες, στα παλιά καφενεία, στα σπίτια με τα μωσαϊκά και τις βαριές τραπεζαρίες. Φτιάχνουν ατμόσφαιρα με πολυκαιρισμένες φωτογραφίες, αφισέτες και παλιές ρεκλάμες στους τοίχους, χρωματισμένες με τις λέξεις, τις ανάγκες και τις συνήθειες περασμένων εποχών· με τα πιατικά και τα ασημικά στο σκρίνιο· με καφέ στη χόβολη, υποβρύχιο και σεράνο στο δισκάκι... Πάμε, λοιπόν, σ’ αυτά τα νεο-νοσταλγικά στέκια της Αθήνας και του Πειραιά. Τώρα σαν άλλοτε.

Σερσέ λα φαμ

Είναι πολύ όμορφο αυτό το «αστικό καφενείο» ανάμεσα στην οδό Πετράκη και στη Μητροπόλεως. Θαρρείς βγαλμένο από παλιά καρτ ποστάλ. Η σάλα με τα πράσινα μαρμάρινα τραπεζάκια και την ταπετσαρία με τις φυλλωσιές, που είναι κεντημένη με γκραβούρες, αφισέτες και φιγούρες του θεάτρου σκιών, είναι ζεστή και φιλόξενη, και φτιάνει ατμόσφαιρα για τα μικρά πιατάκια που τα βάζεις στη μέση. Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, ντολμαδάκια με κουκουνάρι, σπιτική λακέρδα (ό,τι πρέπει για ένα ούζο), πατάτες τηγανητές στο κατσαρολάκι με κασέρι και σαλάμι Λευκάδος, μπακαλιάρος σκορδαλιά ή κατσικάκι γάλακτος φρικασέ είναι λίγα μόνο από όσα θα δεις στον κατάλογο, ενώ ανάμεσα στα γλυκά που προτείνουν θα βρεις και... σεράνο και κοκ. Στο Σερσέ λα φαμ μπορείς να καθίσεις από το πρωί για έναν ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, που έρχεται με το παραδοσιακό συνοδευτικό λουκουμάκι. Κι αν έχεις και τα πιτσιρίκια μαζί, μπορείς κάλλιστα να τα κεράσεις ένα υποβρύχιο

Μητροπόλεως 46, Σύνταγμα, τηλ. 2103222020

Senios

Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου, δυο βήματα από την πλατεία Αγίας Ειρήνης, απέναντι από μπαρ και υφασματάδικα, η παρέα του Senios έχει στήσει παρεΐστικο σκηνικό καφενείου με αύρα παλιάς Αθήνας. Τα ρετρό ψυγεία, φορτωμένα με πολλών λογιών τυριά και αλλαντικά, τα κασόνια με τα λαχανικά, τα βαζάκια στα ράφια, καθώς κι οι αρμαθιές από αποξηραμένες πιπερίτσες, τα ξυλάκια κανέλας, τα πανέρια και τα χαριτωμένα μεταλλικά κουβαδάκια με τα μυρωδικά που κρέμονται από τα ξύλινα δοκάρια σου φέρνουν στο νου τις μπακαλοταβέρνες του άλλοτε. Ο δίσκος με τα κρύα ορεκτικά (ντολμαδάκια γιαλαντζί, μαυρομάτικα φασόλια, τζατζίκι, τυροκαυτερή, πατατοσαλάτα με τουρσάκια κ.α.) που φτάνει στο τραπέζι για να διαλέξεις –ξέραν οι παλιοί ότι τρώμε και με τα μάτια– κάνει την αρχή και μετά παίρνεις ό,τι σου γυαλίσει από τον κατάλογο: ντοματένιο καγιανά με παστό από τον Μελιγαλά, κομμάτια χοιρινού, ψητή ντομάτα, κρεμμύδι και ριγανάτες τηγανητές πατάτες, απλωμένα πάνω σε ένα τροφαντό τηγανόψωμο γεμιστό με φέτα, μοσχαράκι κοκκινιστό στο πήλινο, γαριδάκι με τη σέσουλα...

Καλαμιώτου 15, Αθήνα, τηλ. 210 3318778

Κότταβος

Σ’ αυτή τη μοντέρνα ταβέρνα που βρίσκεται πολύ κοντά στην πιάτσα της Βεάκη, στο Περιστέρι, οι τοίχοι της κυρίως σάλας, στο ισόγειο, είναι σπαρμένοι με διαφημίσεις του ’60 και του ’70, πάνω από τα τραπέζια κρέμεται ένας μεγάλος παλιός πολυέλαιος, και το πατάρι (φωτό), που θυμίζει παλιά τραπεζαρία αστικού σπιτιού, με το μπουφέ της γεμάτο βερμούτ, λικεράκια και άλλα χαρακτηριστικά τραταμέντα του άλλοτε, είναι ό,τι πρέπει για μεγάλες παρέες. Η κουζίνα βλέπει την παράδοση με μοντέρνα ματιά, χρησιμοποιώντας για τα πιάτα του προϊόντα από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα στις χειμωνιάτικες προτάσεις της, θα συναντήσετε φάβα από τη Σχοινούσα, κρητικό ντάκο με κριθαροκούλουρα και χαρουποκούλουρα, τραχανότο με ξινό τραχανά, πράσο και βούτυρο Νάξου, χυλοπίτες Αράχωβας με μετσοβόνε και μανιτάρια από τα Γρεβενά. Όσο για τις μουσικές που έχουν διαλέξει, σε ταξιδεύουν στην παλιά Αθήνα. Εδώ θα ακούσεις τραγούδια του Αττίκ και του Σουγιούλ, διασκευές των Imam Baildi και των Gadjo Dilo και όχι μόνο.

Μιλτιάδου 14, Περιστερι, τηλ. 2105757997

Xάι Λάιφ

Στο ιστορικό στέκι του της πλατείας Κοραή, το οποίο άλλαξε πρόσφατα ιδιοκτήτες και στιλ και επέστρεψε ως «αστικό μεζεδοπωλείο», τα μαρμάρινα τραπεζάκια, το παλιό τζουκμπόξ που φιγουράρει σε μια γωνιά (λειτουργεί κανονικότατα) και το ψυγείο-βιτρίνα, άλλης εποχής, δίνουν τον τόνο στη μικρή σάλα. Στους τοίχους έχουν βρει τη θέση τους ο θρυλικός γίγαντας της άρσης βαρών Δημήτρης Τόφαλος, η Μαρία Κάλλας και το Ποτέ την Κυριακή –παιδί του Πειραιά το Χάι Λάιφ– κι οι μεζέδες δίνουν και παίρνουν: τηγανητό αιγοπρόβειο σαγανοτύρι με κυδωνόπαστο Θεσσαλονίκης ή γίγαντες στον ταβά με χωριάτικο λουκάνικο και κόκκινη πιπεριά, πολίτικα μύδια σαγανάκι, κοκορέτσι με θράψαλο και συκώτι ψαριού, κεφτεδάκια τηγανητά με πηχτή σάλτσα ντομάτας... Ακόμη και αρνίσια μυαλά τηγανιτά, σβησμένα με λεμόνι, έχει βάλει ο σεφ Νίκος Φωτιάδης στο μενού, μια μερακλίδικη λιχουδιά που σπάνια την πετυχαίνεις πια.

Καραΐσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς, τηλ. 2104119039 

μεζεδοπωλείοταβέρνεςφαγητό