Food & Drink|03.01.2020 12:23

Πώς καθαρίζουμε εύκολα το αβοκάντο

Newsroom

Αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης και αποθήκη καλών λιπαρών, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, είναι και νόστιμο. Δεν θέλει και πολύ, λοιπόν για να καταλάβει κανείς γιατί αυτό το πράσινο τροπικό φρούτο με το ωοειδές σχήμα και τη βουτυράτη, κρεμώδη σχεδόν υφή, έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο.

Ορεκτικότατο σκέτο, με λίγο λεμόνι και αλάτι, το αβοκάντο μπαίνει σε σάντουιτς και απλώνεται σε φρυγανισμένο ψωμί του τοστ, δίνει χρώμα και γεύση σε σαλάτες και σε ζυμαρικά, αποτελεί τη βάση για πολλά διαφορετικά ντιπ ‒με πιο χαρακτηριστικό το μεξικάνικο γουακαμόλε που κρατάει από την εποχή των Αζτέκων‒ κι αντικαθιστά το βούτυρο και το λάδι σε ποικίλες συνταγές.

φωτογραφίες: Μοnica Grabkowska (αριστερά), Alison Marras (δεξιά) / Unsplash

Πώς όμως το καθαρίζουμε; Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω απλά βήματα:

  1. Διαλέγουμε ένα ώριμο αβοκάντο (θα πρέπει όταν το πιέσουμε ελαφρά με το δάκτυλό μας να είναι σχετικά, όχι υπερβολικά, μαλακό). Στην περίπτωση που είναι πιο σκληρό από το επιθυμητό, για να επιταχύνουμε τη διαδικασία ωρίμανσης, το αφήνουμε για μια μέρα εκτός ψυγείου σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο.

  2. Μ’ ένα μαχαίρι του σεφ ή κάποιο άλλο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τον καρπό ‒η λεπίδα θα πρέπει να φτάσει σε όλα τα σημεία μέχρι το κουκούτσι‒ και χωρίζουμε τα δύο κομμάτια στρίβοντάς τα προς αντίθετες κατευθύνσεις.

  3. Είτε καρφώνοντάς το με το μαχαίρι είτε με ένα κουταλάκι του γλυκού βγάζουμε το κουκούτσι (αν το αβοκάντο είναι ώριμο θα αφαιρεθεί πολύ εύκολα) και χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας ξεκολλάμε τη σάρκα από τη φλούδα.

  4. Ανάλογα με τις ανάγκες της συνταγής, είτε το κόβουμε σε φέτες ή σε κύβους, είτε το πολτοποιούμε με ένα πιρούνι.

  5. Αφού το κόψουμε, για να μην οξειδωθεί και χάσει το χρώμα του, το ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού ή μοσχολέμονου. Αν πρόκειται να το βάλουμε σε σαλάτα, καλό είναι να το κόψουμε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την σερβίρουμε.

αβοκάντοσυμβουλές