Food & Drink|12.01.2020 10:22

Περιπλανώμενος σεφ: Μια συγκινητική ιστορία αναζήτησης στο Cinedoc

Άντζελα Σταματιάδου

Ο Jiho Im έμαθε από τον πατέρα του, πολύ μικρός, να συλλέγει άγρια βότανα, ρίζες και καρπούς, κι αυτό τον ακολούθησε όλη του τη ζωή. Έγινε βασικό συστατικό της κουζίνας του· και της ύπαρξής του. Το πολύ ανθρώπινο ντοκιμαντέρ της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Hye-Ryoung Park, Περιπλανώμενος Σεφ, τον παρακολουθεί επί δέκα χρόνια, να ψάχνει υλικά στην κορεάτικη χερσόνησο, διασχίζοντας πεδιάδες, βουνά και ποτάμια σε όλες τις καιρικές συνθήκες – βελανίδια, φύλλα αγγελικής, άγριες πικραλίδες, βρύα κι αγριόχορτα με υψηλή διατροφική και θεραπευτική αξία πολλές φορές ξεχασμένα, απαξιωμένα, αφημένα στην άκρη. Η βαθιά πίστη του αφοσιωμένου και εξαιρετικά δημιουργικού Κορεάτη σεφ ότι η Μητέρα Φύση βρίσκεται στην καρδιά της μαγειρικής τέχνης δεν είναι, όμως, το μόνο που αποτυπώνει αυτή η τρυφερή ταινία που προβάλλεται την ερχόμενη εβδομάδα από το Cinedoc με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας, το τρέιλερ της οποίας μπορείτε να δείτε εδώ:

Είναι στιγμές, σ’ αυτή τη μακρόχρονη αναζήτηση στις ανεξάντλητες (;) δεξαμενές της φύσης, που η εσωτερική πυξίδα του ευαίσθητου σεφ δείχνει προς τα μέσα. Ο κινηματογραφικός φακός αποκαλύπτει κάποιες πτυχές της προσωπικής ιστορίας του Jiho Im, η φυσική μητέρα του οποίου τον άφησε όταν ο ίδιος βρισκόταν σε πολύ νεαρή ηλικία. Φωτίζει τη σχέση του με τη γυναίκα που τον μεγάλωσε και με μια ηλικιωμένη που γνώρισε, ενήλικος πια, και η οποία λειτούργησε, υπό μια έννοια, ως μητρική φιγούρα. Το φαγητό έχει πολλούς τρόπους να ενώνει τους ανθρώπους. Ενίοτε, δε, αποτυπώνει, ενσαρκώνει τις μεταξύ τους σχέσεις. Αποτίνοντας φόρο τιμής στη θετή του μητέρα και στις άλλες δύο γυναίκες που υπήρξαν πολύ σημαντικές για τον ίδιο, ο Jiho Im θα αναλάβει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του: να δημιουργήσει μέσα σε μόλις 24 ώρες 108 νέα πιάτα – αριθμός σημαδιακός για τους βουδιστές.

H αφίσα της ταινίας

Το ντοκιμαντέρ Περιπλανώμενος Σεφ θα προβληθεί, στα πλαίσια του Cinedoc, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31) την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις 20.00, στον κινηματογράφο Δαναός (Λ. Κηφισίας 109) το Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Ιανουαρίου στις 16.00 και στον κινηματογράφο Ααβόρα (Ιπποκράτους 180) την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 16.00. Μετά την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα ακολουθήσει επίδειξη και δοκιμή πιάτων της κορεάτικης κουζίνας, από την σεφ της Πρεσβείας Kang Ju An.

ντοκιμαντέρchefφαγητόCinedoc