Food & Drink|28.01.2020 20:45

Πέντε κρητικές ταβέρνες στην Αττική και μία στη Θεσσαλονίκη που θα τσι λατρέψεις…

Newsroom

Στην Κρήτη πρωτοπήγα στο έμπα του καινούργιου αιώνα. Πάτησα το πόδι μου στο Ρέθυμνο με μια μικρή βαλίτσα και πάτησα στον Πειραιά με δυο τσάντες τρόφιμα και δέκα μπουκάλια μαρουβά…

Γύρισα και είπα: «θα ξανάρθω»! Και ξαναπήγα και ξαναπήγα. Κι έφαγα χοχλιούς και οφτό και γαμοπίλαφο και κουνέλι τσιγαριαστό και καλιτσούνια και τούρτα χανιώτικη και αθότυρο και γραβιέρα και ντολμαδάκια, και ήπια κρασιά αψιά και ρακές που ταξίδευαν την τσεφαλή σου σ’ άλλους κόσμους. 

Η κρητική κουζίνα είναι φιλοσοφία, είναι τρόπος απόλυτης διασκέδασης, είναι ζωή! Κι εδώ στην αττική γη οι σύντεκνοι του Καζαντζάκη και του Βενιζέλου έχουν στήσει τις δικές τους ταβέρνες, που σε κάποιες περιπτώσεις σε κάνουν να ξεχάσεις εκείνες της Λεβεντογέννας, που ξεχειλίζουν αντρίκια θωριά και γεύσεις που σε κάνουν να μολέρνεις και να λες: «Μωρέ, η Κρήτη ήρθε επαέ;»

Ο Ροδινός

Τον Βαγγέλη Ροδινό τον ανταμώσαμε στο Κάτω Σούλι του Μαραθώνα πριν από επτά χρόνους. Είχε στήσει την επιχείρησή του και, με τα κουνούπια να μην νταγιαντεύονται, πάλευε να σταθεί απέναντι σε δύσκολους πελάτες. Το '15 βρήκε στέγη στο Ζούμπερι της Νέας Μάκρης και από τότε γλιτώσαμε τα χιλιόμετρα και την ταλαιπωρία για να βρούμε ένα ζεστό γαμοπίλαφο κι ένα πιάτο ευωδιαστούς χοχλιούς μπουμπουριστούς.

Το μεγάλο του «όπλο» που… παίζει τσι μπαλοθιές στην κουζίνα με πάθος και τέχνη, η Ζωή! Η σύζυγος του Ροδινού είναι η παλιά μαγείρισσα που θυμίζει μάνα σοβαρή πάνω από την κατσαρόλα, γιαγιά στο χωριό που συμβουλεύει και masterchef που δημιουργεί με έμπνευση την παράδοση. Το γαμοπίλαφο; Λες και τρως σε μιτάτο στα Ορη, πλαι σε στιβανοφόρους με μουστάκες αγκαθωτές βουλιαγμένους στη ρακή. 

Αρνάκι τσιγαριαστό ή με σταμναγκάθι, ντολμαδάκια, κόκορα με μακαρούνες, απάκι, κι ό,τι ζητάει ο ουρανίσκος εκείνων που γεύτηκαν «Κρήτη» και δεν την ξέχασαν ποτέ! Κι όταν στηθεί γλέντι κρητικό, ο χορευταράς Ροδινός ρίχνει τον πεντοζάλη του, τρίζουν τα ταβάνια κι θάλασσα πιο κάτω ανταριάζει. Ο φίλος ο Στάθης, πάντα εκεί να αντιμάχεται τη χοληστερόλη με αυγά πλημμυρισμένα στη στάκα και κοκκινιστό φουριάρικο που σε κάνει να λες τραγούδια: «Πολύ φαΐ, πολύ πιοτό γλέντια και μαντινάδες, στου Ροδινού γινήκαμε άντρες και λεβεντάδες»! 

Ροδινός: Ζούμπερι Λ. Ποσειδώνος 77, τηλ.: 22940-940916

Το Μιτάτο

Σπιτικό φαγητό με άρωμα Κρήτης στο Ιλιον! Και ξυλόφουρνο έχει το «Μιτάτο» και κατασκευή για το αντικριστό, το «δυνατό πιάτο» του μαγαζιού! Πατάτες από τον ξυλόφουρνο που μαγεύουν, τα κλασικά ορεκτικά τα κρητικά και ζεστασιά από τους ανθρώπους που θα σε υποδεχτούν με μια τσικουδιά, ντάκους μικρούς και ελίτσες για ζέσταμα! Αξίζουν τα χιλιόμετρα για να γευτείτε μανιτάρια ψητά στη σχάρα, γραβιέρα κρητικιά ξεχωριστή και να φύγετε ευχαριστημένοι και ξέχειλοι από «Κρήτη».

Μιτάτο: Ιλιον Πολυτέκνων 59. τηλ.: 210-2619629

Η Ανυφαντού των Γεύσεων

Στο Καματερό, ταβέρνα οικογενειακή με σταθερούς πελάτες της περιοχής, αλλά κι εκείνους που δεν διστάζουν να μπουν στο αυτοκίνητό τους βράδυ αργά να διασχίσουν την Αττική για να γευτούν κρητική κουζίνα με παράδοση! Κι εδώ το αρνάκι το αντικριστό έχει την τιμητική του. Καλό κρασί, καλό τυρί καλή παρέα και τι άλλο; Τίποτα!

Ανυφαντού των Γεύσεων: Καματερό Ιφιγενείας 11, τηλ.: 21 0231 5556  

Η Πασιφάη

Την «Πασιφάη» την πρωτοεπισκεφτήκαμε στον Κορυδαλλό· εδώ και πέντε χρόνια σε ταξιδεύει για… Κρήτη μέσω Γλυφάδας. Η οικογένεια Τρουλάκη, από το Πάτημα Χανίων, ήρθε στην Αθήνα το 2000 και από τότε διατηρεί την κρητική παράδοση. Τσιγαριαστό αρνάκι, σφουγγάτο, κουνέλι τηγανητό, πατάτες με αυγά και στάκα, απάκι, λουκάνικα ξυδάτα ντολμαδάκια από ανθούς και αμπελόφυλλα και, και.

Πασιφάη: Γλυφάδα, Λαζαράκη 63, τηλ.: 210-9944024

Ο Πατούχας

Στην Καλλιθέα, ο «Πατούχας», όχι του Κονδυλάκη, μα του Βασιλάκη. Κρητική κουζίνα, ευχάριστος χώρος, οικογενειακή ατμόσφαιρα. Μετά την παραδοσιακή ρακή για το καλωσόρισμα, ακολουθούν το αρνάκι το οφτό, το γαμοπίλαφο τα σαρικοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο και ξινομυτζήθρα, και το απάκι και το χανιώτικο μπουρέκι, το κουνέλι το σβησμένο με κρασί και λεμόνι, κεφτεδάκια με σκορδόλαδο και βάλσαμο, φρέσκες χυλοπίτες με απάκι, λιαστή ντομάτα και μυτζήθρα. Και, στο τέλος, μυτζηθροπιτάκια με μέλι για αποχαιρετισμό.

Πατούχας: Καλλιθέα – Τζιτζιφιές Ν. Ζερβού 95, τηλ.: 210-9420611

Το Χαρούπι

Κι αν ζεις και ανασαίνεις στη Βόρεια Ελλάδα και σου 'ρχεται στον νου Κρήτη και πάλλονται οι αδένες οι σιελογόνοι, υπάρχει το «Χαρούπι». Ο Μανώλης Παπουτσάκης δημιούργησε ένα, ας το πούμε «πειραγμένο» μενού, που τιμάει όμως την παραδοσιακή κρητική κουζίνα, με προϊόντα που έρχονται κατ’ ευθείαν από το Νησί. Σημειώστε: Μελάτοι κρόκοι, κρέμα στάκας, chips απάκι, αλμυρή μαρέγκα, σπαράγγια, φρεσκοτριμμένη τρούφα, Αμανίτες σοτέ με φρέσκο θυμάρι, ψητό σκόρδο, ανθότυρο ξηρό, κοκκάρι, σβησμένα με μαρουβά κρασί σε κρέμα από άγρια μανιτάρια και ψητή κόκκινη πιπεριά, Κουνέλι τηγανητό, πουρές γλυκιάς κολοκύθας και ξινόχοντρου, παντζάρι, καφές, αμύγδαλο, κάστανο, σάλτσα πετιμεζιού-εσπεριδοειδών, Αρνί τσιγαριαστό στιφάδο με σκιουφιχτά χαρουπιού, γραβιέρα και κρέμα στάκας. Θέλετε κι άλλα; Πεταχτείτε στα Λαδάδικα και μελετήστε το πλούσιο μενού, αποφασίστε κι αφεθείτε στα κρητικά χέρια του chef. Καλή όρεξη!

Χαρούπι: Θεσσαλονίκη Δόξης 4, τηλ.: 6988526262 

ταβέρνεςΚρήτηφαγητό