Food & Drink|09.01.2020 14:03

Ρόδακας: Με αστική ελληνική κουζίνα και σεμεδάκι πάνω στην τηλεόραση

Άντζελα Σταματιάδου

Ρόδακες έχετε κατά πάσα πιθανότητα συναντήσει πολλούς· σε μετόπες, σε λάρνακες και σε αρχαία ρυτά, σε ψηφιδωτά, σε κοσμήματα. Αυτό το χαρακτηριστικό ακτινωτό σχήμα, που μοιάζει με ανοικτό λουλούδι και το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο και ως φυλακτό από τη μινωική Κρήτη και την κλασική αρχαιότητα μέχρι το Βυζάντιο και τους ρωμαϊκούς χρόνους, έδωσε το όνομά του στο νέο εστιατόριο που δημιούργησαν ο Νίκος Κουτουζής – ο οποίος κρατούσε επί είκοσι ένα χρόνια το τιμόνι του ιστορικού Κεντρικόν – με την σύζυγό του Μαριάνθη Ρασιδάκη.

Ο Ρόδακας του Μετς βρίσκεται στην οδό Κέλσου, ένα δρόμο που ενώνει την λεωφόρο Βουλιαγμένης και την Ηλιουπόλεως. Στα τρία του δωμάτια πολλά πυροδοτούν αναμνήσεις. Είναι τα παλιά ξύλινα παραθυρόφυλλα και το παρκέ του '50 που σενιαρίστηκε και μοιάζει σαν καινούργιο, είναι οι καναπέδες-αντίκες με τις υφαντές μαξιλάρες και τα πλεκτά καλάθια στους τοίχους, είναι τα κρυστάλλινα φιαλίδια του λικέρ που μετατράπηκαν σε φωτιστικά και η παλιά τηλεόραση πάνω από το μπαρ-ταμείο, η οποία μεταμορφώθηκε σε... επιτοίχιο σκρίνιο (κρατώντας και το απαραίτητο κάποτε σεμέν, ως έξτρα αξεσουάρ) και γέμισε με ποτά. Έχεις την αίσθηση ότι μπήκες σε ένα παλιό σπίτι. «Μόνο τα κρεβάτια λείπουν» , μου λέει ο δημιουργός του.

Δεν είναι μόνο το ντεκόρ, πάντως. Το φαγητό που φτάνει στα λευκοστρωμένα τραπέζια σιγοντάρει αυτή τη αίσθηση ανθολογώντας κλασικές σπεσιαλιτέ της αστικής ελληνικής κουζίνας που τελευταία δείχνει να επαναδιεκδικεί μια θέση στην καρδιά μας – χαρακτηριστικό παράδειγμα το πολύ αγαπητό στα κυριακάτικα τραπέζια της δεκαετίας του '70 κοτόπουλο μιλανέζα. Και μετά είναι κι η σπανακοτυρόπιτα (είναι η ίδια που επί χρόνια σέρβιραν στο Κεντρικόν), το μοσχάρι στιφάδο, οι λαχανοντολμάδες, το φιλέτο με σάλτσα μπεαρνέζ, μια άλλη παλιά αγάπη με γαλλικό αξάν, που τόσα χρόνια δε λέει να ξεφτίσει.

Με τη συμβολή του γνωστού σεφ Γιάννη Στανίτσα, που έχει βάλει κι εκείνος την πινελιά του στον κατάλογο, όλα αυτά τα παλαιάς κοπής πιάτα συγκατοικούν με κάποια άλλα με πιο σύγχρονες ιδέες, όπως λόγου χάρη μια καραμελωμένη πανσέτα μαύρου χοίρου με πουρέ σελινόριζας ή έναν κόκορα που πριν ψηθεί μαρινάρεται με μαστίχα. Από ό,τι μαθαίνω, το φινάλε γράφει (σχεδόν) αδιαπραγμάτευτα μια κρεμ καραμελέ. Όσοι νοσταλγοί, λοιπόν, κάντε μια στάση στο νούμερο δέκα της οδού Κέλσου.

Ρόδακας Κέλσου 10, Μετς, τηλ. 2109216941. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 19.30-00.00, Κυριακή 12.30-17.30, Δευτέρα κλειστά.

ελληνική κουζίναάφιξηεστιατόριο