Food & Drink|16.01.2020 19:43

Πήγαμε στη Romatella για πίτσα με το κομμάτι

Άντζελα Σταματιάδου

Έχει μεγάλη κινητικότητα τα τελευταία χρόνια το Κουκάκι. Όλο και βγάζει από το καπέλο του καινούργια στέκια. Ένα μικρό πολύχρωμο μπιστρό εδώ, ένα ψαγμένο καφέ εκεί, ένα σποτ για φαγητό στο χέρι παραπέρα... Κάθε φορά που κάνεις τη βόλτα σου στην ευρύτερη, χαλαρή, δημοφιλή σε ντόπιους και τουρίστες γειτονιά, που έχει το της χρώμα, όλο και κάτι καινούργιο θα ανακαλύψεις· διαφόρων λογιών νόστιμα μαγαζάκια ξεφυτρώνουν στους κεντρικούς δρόμους και στα στενά, σε πεζόδρομους κι αστικές ανοιχτωσιές. Στις σχετικά πρόσφατες προσθήκες ανήκει κι αυτή η λιλιπούτεια πιτσαρία, που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες –σε μια χρονιά που οι ιταλικές γεύσεις είναι εμφανώς στα πάνω τους στην Αθήνα–, με τη βιτρίνα της φορτωμένη με κάθε λογής συνδυασμούς, που σερβίρονται al taglio, με το κομμάτι δηλαδή.

Τις περισσότερες φορές στη Ρώμη, απ’ όπου ξεκίνησε αυτή η ευέλικτη τακτική, διαλέγεις με το μάτι το μήκος που θέλεις, το ζεσταίνουν, στο ζυγίζουν, το παίρνεις και φεύγεις. Υπάρχει όμως και δεύτερος δρόμος, κι αυτόν προτιμούν στη Romatella: μεριδοποιούν την πίτσα σε ορθογώνια κομμάτια των 10x20 εκατοστών, όπερ έχει το ατού ότι ξέρεις από την αρχή τι θα πληρώσεις. Πάνω στη ζύμη στρώνουν πολλά και διάφορα ωραία υλικά– τυριά (από παρμεζάνα, taleggio και μαλακό stracchino μέχρι φέτα), αλλαντικά (όπως bresaola, nduja ή ιταλικό σαλάμι), λαχανικά και φρούτα, ακόμη και σολομό. Στα ταψάκια που είναι αραδιασμένα το ένα δίπλα στο άλλο συναντιούνται λεπτοκομμένη μελιτζάνα και μοτσαρέλα με pesto βασιλικού και ντοματίνια (είναι ό,τι πρέπει αν προτιμά κανείς κάτι ελαφρύ ή χωρίς κρέας), λουκάνικο salsiccia με μπρόκολο, κρεμμύδι, πεκορίνο και μοτσαρέλα και άλλα πολλά· εκείνη δε η πίτσα με κολοκύθα, πανσέτα και κρεμμύδι είναι πλούσια σε γεύση. Υπάρχουν επίσης ορισμένες γλυκές επιλογές, σαν την πίτσα με Nutella ή εκείνη με μήλα, μασκαρπόνε και κανέλα.

Το ζυμάρι είναι αφράτο και κυψελωτό και καθώς οι συνδυασμοί που προτείνουν φτάνουν τους σαράντα, σ’ αυτό το ευέλικτο, ευχάριστο και φιλικό μαγαζί, μπορείς να δοκιμάζεις κάθε φορά κάτι διαφορετικό. Την πίτσα της επιλογής του μπορεί κανείς είτε να την πάρει μαζί του ή να σταθμεύσει για λίγο στον ψηλό καναπέ που «διατρέχει» τα λιγοστά τραπέζια, συμπληρώνοντας, αν θέλει, το/τα κομμάτι/α του νόστιμου... παζλ, με μια σαλάτα ή ένα ποτήρι κρασί. Μια που πρόσφατα ξεκίνησαν και delivery, αν μένεις ή δουλεύεις στην ακτίνα τους, μπορείς να παραγγείλεις πίτσα, πάντα al taglio, αλλά και μισό η ολόκληρο δίσκο.

Romatella Φαλήρου 4, Κουκάκι, τηλ. 210923990. Ωράριο λειτουργίας: Κυριακή-Τετάρτη: 12:00- 1:00, Πέμπτη-Σάββατο:12:00-2:00

Κουκάκιπίτσα