Food & Drink|21.01.2020 09:59

Δοκιμάσαμε το Patpong: H Ταϊλάνδη, τελικά, είναι... κοντά

Άντζελα Σταματιάδου

Κάνει κρύο έξω. Δοκιμάζω την πρώτη κουταλιά της σούπας μου, καθισμένη σε ένα από τα ψηλά τραπέζια του Patpong, και περιεργάζομαι το χώρο. Στα ράφια στα δεξιά μου, ένας... στρατός από χρυσά γατιά κουνάει ρυθμικά κουνάει ρυθμικά, σχεδόν υπνωτιστικά τα ποδαράκια του. Γιαπωνέζικης καταγωγής, αγαπημένη και των Κινέζων και διαδεδομένη σε όλη την Ασία, η Maneki-neko, ή αλλιώς η «γάτα που γνέφει», η οποία θεωρείται ότι φέρνει καλή τύχη και συν τοις άλλοις ενέπνευσε τα περίφημα pokemon, έχει βρει τη θέση της στον τοίχο απέναντι από τις φωτιές της ανοικτής κουζίνας του εστιατορίου. Εκεί, στην άλλη πλευρά της μικρής σάλας, πάνω από τα φουλαριστά γουόκ, βλέπει κανείς σε μαύρο φόντο τη Μπανγκόκ. Οι μαύρες σωληνώσεις του εξαερισμού, από πάνω της, είναι γεμάτες ταϊλανδέζικα μοτίβα.

Μαζί με τα χρωματιστά στένσιλ στα τραπέζια, τις καρέκλες με τα πολύχρωμα μαξιλάρια, τα φανάρια και τους Βούδες που είναι σπαρμένοι εδώ κι εκεί, όλα τα παραπάνω δίνουν τον τόνο στο ταϊλανδέζικο «τέκνο» του Γιώργου Μελισσάρη και του Γιάννη Μωράκη που ξεκίνησε την ιστορία του στην οδό Λεβέντη στο Κολωνάκι και μεταφέρθηκε πριν από λίγο καιρό στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Το σενάριο είναι πλέον πιο χαλαρό και πιο οικονομικό: το Patpong είναι ένα χαρούμενο street food/ casual στέκι για μια γρήγορη στάση ανάμεσα στις δουλειές ή τα ψώνια, πριν ή μετά το ποτό στα γύρω καφέ-μπαρ, ενώ σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις το φαγητό σε πακέτο για το σπίτι.

Ο Σπύρος Μαυροειδής (σεφ του Nikkei), ο οποίος επιμελήθηκε το μενού, διάλεξε για αυτή την πιο βατή εκδοχή του εστιατορίου μια σειρά από αναγνωρίσιμες ταϊλανδέζικες συνταγές, προσαρμόζοντάς τες στα ελληνικά δεδομένα και υλικά, οπότε ό,τι και να δοκιμάσετε δεν θα σας ξενίσει, ακόμη κι αν είναι η πρώτη σας γνωριμία με την εν λόγω κουζίνα. Με εξαίρεση ίσως, τη σαλάτα φασολάκια με φουντούκια, δυόσμο και μπόλικη fish sauce (€ 6,50) – με την έντονη μυρωδιά ψαριού που τη χαρακτηρίζει, μπορεί να αποδειχθεί κομμάτι ζόρικη, αν δεν είναι μπλεγμένη με χίλια δυο άλλα υλικά. Η πικάντικη σούπα Τοm Kha Gai (€ 6), με κοτόπουλο και μανιτάρια (πλευρώτους και σαμπινιόν), που μοσχομυρίζει καφίρ λάιμ είναι μια καλή ιδέα για όσους θέλουν ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό και ικανό αντίδοτο στο κρύο. Τα corn fritters (€ 8), καλαμπόκι τεμπούρα, που γλυκίζει λίγο κι έχει για συνοδεία μια... φλογερή μαγιονέζα yuzu kosho για κόντρα, έχουν ήδη αποκτήσει πολλούς φίλους.

Στο κοτόπουλο grapow (€ 9,50), ο κιμάς κοτόπουλου συνοδεύεται με ρύζι και τηγανητό αυγό, φασολάκια και φύλλα βασιλικού και για το pad thai (€ 6,50), από τα πλέον χαρακτηριστικά ταϊλανδέζικα πιάτα – noodles με φύτρες φασολιού, αυγό και τόφου) φτάνει στο τραπέζι τριγυρισμένο από διάφορα αρτύματα (τσίλι, λάιμ, φιστίκια, ζάχαρη) για να το φέρεις στα μέτρα σου κάνοντάς το πιο γλυκό, πιο όξινο, πιο αλμυρό ή πιο καυτερό. Εναλλακτικά, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το chiang mai (€ 9), noodles με μοσχάρι σε κίτρινο κάρι με γάλα καρύδας, λάδι τσίλι, κόλιανδρο και πίκλες μουστάρδας, πιάτο πολύ ευχάριστο, αν και το παρακάνουν λίγο με το κρεμμύδι.

Δοκιμάστε μια μπίρα Chang – μια ελαφριά ταϊλανδέζικη lager– ή την δροσερή Pina Colada που γυρίζει στις γρανιτομηχανές απέναντι. Κι αν στο τέλος θέλετε μια έξτρα δόση... καρύδας, πάρτε το αρκούντως εξωτικό επιδόρπιο που προτείνουν για δύο (€ 7). Μια καρύδα κομμένη στη μέση λειτουργεί ως σκεύος, όπου συναντιούνται φιστικοβούτυρο, σορμπέ καρύδας, μαρμελάδα ανανά, λίτσι, τραγανούς κόκκους ρυζιού και καραμελωμένα φιστίκια.

Patpong Αθηναΐδος 11, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Αθήνα, τηλ. 2103315381

εστιατόριοπλατεία Αγίας Ειρήνηςταϊλανδέζικη κουζίνα