Food & Drink|30.01.2020 11:51

Τα βραβεία της φετινής ΕΞΠΟΤΡΟΦ: Τα προϊόντα που ξεχώρισαν

Newsroom

Έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, εξαιρετικά μέλια και προϊόντα μελισσοκομίας, ιδιαίτερα τυριά, αλλαντικά και αλίπαστα, βότανα, σάλτσες, χυμοί, κρασιά, μπίρες, αποστάγματα, πίτες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, όσπρια, μπαχαρικά... η λίστα πάει και πάει. Ήταν εκατοντάδες τα προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας που παρουσιάστηκαν στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ και που, συνδυάζοντας την κληρονομιά της παράδοσης με νέες τεχνικές, έξυπνες ιδέες και αισθητικές προσεγγίσεις κέντρισαν το ενδιαφέρον όσων περιπλανήθηκαν στα διαφορετικά επίπεδα της έκθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως και τις 26 Ιανουαρίου στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO.

Χρησιμοποιήθηκαν στις μαγειρικές που έλαβαν χώρα στην κεντρική σκηνή της φετινής διοργάνωσης. Αναδείχτηκαν και συνδυάστηκαν στα σεμινάρια και τα masterclasses. Μπήκαν όμως και στο μικροσκόπιο της κριτικής επιτροπής της έκθεσης, η οποία μέσα από 24 διαφορετικές κατηγορίες βαθμολόγησε και ανέδειξε 13 νικητές, με κάπoια προϊόντα να κερδίζουν τις εντυπώσεις σε διπλό (ενίοτε και τριπλό) ταμπλό.

Το βραβείο γεύσης κέρδισαν μετά από τυφλή γευσιγνωσία η κρέμα φιστικιού χωρίς ζάχαρη από το ιστορικό Αιάκειον της Αίγινας, φτιαγμένη από το περίφημο κελυφωτό φιστίκι του νησιού, το καπνιστό συκώτι σολομού της εταιρείας G-fish της οικογένειας Γεροντίδη ‒μαριναρισμένο σε μπαχαρικά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ψημένο και καπνισμένο σε φούρνο με ξύλα οξιάς‒ το Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ziro από τη Σητεία και το Limoncello της κερκυραϊκής Lazaris Distillery & Artisan Sweets, το οποίο απέσπασε και το χρυσό βραβείο καλύτερης συσκευασίας. Την δεύτερη θέση και το αργυρό βραβείο συσκευασίας κατέκτησε το μείγμα ελληνικών βοτάνων της εταιρείας Arritos Hellenic Herbs από τη Θεσσαλονίκη, με το μοντέρνο, μινιμαλιστικό design του, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Ελιές Καλαμών Ω, της εταιρείας των Χριστίνα και Μαργαρίτα Κεφαλά.

Περνώντας στην επόμενη κατηγορία, και δη στα βραβεία καινοτομίας, η κριτική επιτροπή ξεχώρισε το Stick Stevia, της εταιρείας EC Stevia SA, ένα 100% φυσικό επιτραπέζιο γλυκαντικό με 0 θερμίδες, το οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η βιολογική ρίγανη της εταιρείας Ερωτόκριτος, ενώ το χάλκινο βραβείο απονεμήθηκε στις Ελιές Καλαμών Ω.

Στα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου προϊόντος, δύο δημιουργίες του Αιάκειον κατέκτησαν την πρώτη (η κρέμα φιστικιού χωρίς ζάχαρη) και την τρίτη θέση (η κρέμα φιστικιού) , ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι ελιές Καλαμών Ω, που απέσπασαν συνολικά 3 βραβεία στην 7η ΕΞΠΟΤΡΟΦ.

βραβείαΕΞΠΟΤΡΟΦελληνικά προϊόντα