Food & Drink|31.01.2020 16:15

Τρώγοντας σπαγγέτι με κεφτέδες σε μια «κρυφή» αυλή στον Κεραμεικό

Άντζελα Σταματιάδου

Πίσω από τη τη βαριά μεταλλική πόρτα ενός παλιού συνεργείου αυτοκινήτων στον Κεραμεικό, σε περιμένει ένας χώρος με ταπετσαρία-κόκκινο τουβλάκι, φυτά σκαρφαλωμένα στο φράχτη, ξύλινα τραπέζια και πάγκους που χωρίζονται με ζαρντινιέρες, φορτωμένες με μαντζουράνες, δεντρολίβανα και βασιλικούς και σειρές από γλομπάκια να κρέμονται από άκρη σε άκρη. Μ΄ ένα μικρό μπαράκι από τη μια και μία κουζίνα-καντίνα από την άλλη, το Steve’ Deli Tavern μοιάζει με την πίσω αυλή αυλή κάποιου αμερικάνικου σπιτιού και food market μαζί.

φωτογραφία: Γαβριέλα Μιχαήλ

Το φαγητό του Στέφανου Στεφανίδη, μάγειρα, εμπνευστή αυτού του παρεΐστικου σεναρίου και (όταν δεν βρίσκεται πάνω από φούρνους, τηγάνια και κατσαρόλες) ντράμερ των Puta Volcano, παίζει σε ιταλοαμερικάνικο και αμερικάνικο ταμπλό, η μουσική που ακούγεται από τα ηχεία κινείται μεταξύ hip hop, soul, RnB και Μotown και γύρω σου πέρα από το νεανικό κοινό που ήδη δίνει τα ραντεβού του εδώ, βλέπεις και μεγαλύτερους, πολλές φορές ερχόμενους από τα γύρω θέατρα: χαλαρό, προσιτό οικονομικά, με βατά πιάτα όπου κυριαρχούν η πίτσα, τα ζυμαρικά και τα μπέργκερ, το καινούργιο εστιατόριο της οδού Σαλαμίνος έχει επιλογές για όλους.

Η λογική είναι να βάλεις τα πάντα στη μέση, ξεκινώντας από τις σαλάτες, τα απλά και νόστιμα τηγανητά ραβιόλι με παρμεζάνα και τη ντοματένια σος (marinara) που λειτουργεί ως βάση σε πολλές από τις συνταγές (€ 5,5), την περίεργη τηγανητή μακαρονάδα που είναι σαν κροκέτα με γέμιση ζυμαρικών (€ 5) και σερβίρεται με ντιπ παρμεζάνας, τα vegan mac ‘n’ cheese (€ 6,5) με φυτικό κρέας beyond meat, γάλα καρύδας, γλυκό τσίλι και μπαχαρικά, που ομολογώ ότι παραήταν γλυκό για τα γούστα μου, και τα οποία έχουν στον αντίποδα ένα πληθωρικό, κρεατένιο λουκάνικο, καρυκευμένο με σκόρδο, τσίλι, καπνιστή πάπρικα και λίγο κάρι, που το φτιάχνουν μόνοι τους και το σερβίρουν, αλά παμπ, με σάλτσα ψητού και βουτυράτο πουρέ πατάτας (€ 7).

φωτογραφία: Ηρακλής Κουσουλός

Προτείνουν πίτσες πολλών λογιών και κόκκινες και λευκές, και grandma style σε μαντεμένιο ταψί, και specials – με ζυμάρι που ωριμάζει για τέσσερις ημέρες, ξεχώρισα εκείνη που συνδυάζει σπανάκι, μοτσαρέλα και τυρί σε κρέμα, που της δίνει πόντους φρεσκάδας, με παρμεζάνα, νιφάδες αποξηραμένης πιπεριάς Φλωρίνης και καραμελωμένα κρεμμύδια (€ 10). Υπάρχουν μπέργκερ, υπάρχουν και κεφτεδάκια. Τα οποία στο Steve’ Deli Tavern κάνουν διάφορες εμφανίσεις. Πέρα από meatball sub, το κλασικό αμερικάνικο σάντουιτς που όλο και κάνει περάσματα από αμερικάνικες ταινίες και σειρές (δεν μπορεί, με τόσες επαναλήψεις που έχουν παίξει, θα θυμάστε τον Τζόι στα Φιλαράκια να καταβροχθίζει ένα στο πίσω μέρος του ετοιμόρροπου ταξί της Φοίβης), γίνονται το βασικό συστατικό μιας ασυνήθιστης πίτσας και πρωταγωνιστούν στη μακαρονάδα σήμα- κατατεθέν της ιταλοαμερικάνικης κουζίνας: τα σπαγγέτι με κοκκινιστά κεφτεδάκια, που στην προκειμένη, ζυμωμένα με κανέλα, πασπαλισμένα με πεκορίνο και φρέσκο βασιλικό, είναι γλυκοφάγωτα, σαν σπιτικά.

φωτογραφία: Ηρακλής Κουσουλός

Στα επιδόρπια θα αναγνωρίσω μεν ότι η πουτίγκα σοκολάτας με μπισκότα Oreo (€ 6), παλιομοδίτικη, σερβιρισμένη αναλόγως, μπορεί σε κάποιους να ξυπνάει αναμνήσεις παιδικών χρόνων, θα δώσω όμως τα εύσημα στο... ψημένο σε φούρνο πίτσας cheesecake με βατόμουρα (€ 6) που αφράτο, με τραγανή βάση, που είναι είναι κατ’ εμέ πολύ πιο δυνατό φινάλε.

Steve’s Deli Tavern Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός, Αθήνα, τηλ. 2111169126. Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη & Παρασκευή βράδυ, Σάββατο & Κυριακή μεσημέρι-βράδυ

μπέργκερζυμαρικάπίτσαεστιατόριο