Food & Drink|08.02.2020 08:30

Καφές και γάλα: Το τέλειο ζευγάρι

Βαγγέλης Δρίσκας

Πάνε σχεδόν 400 χρόνια από τότε που έκανε την εμφάνισή του ο συνδυασμός του καφέ με το γάλα στη Γαλλία και στην Αυστρία. Αρχικά ήταν ένα ρόφημα για παιδιά, ηλικιωμένους και αρρώστους. Οι πιστοί οπαδοί του σκέτου καφέ δεν μπορούσαν να διανοηθούν πως θα «χαλούσαν» τη γεύση του αγαπημένου τους ροφήματος με το γάλα. Όταν όμως άρχισαν να βράζουν το γάλα, το οποίο με αυτό τον τρόπο αποκτούσε πιο γλυκιά γεύση, διαπίστωσαν πως το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο. Η γλυκιά και ήπια γεύση του καφέ με γάλα άρχισε να αποκτά όλο και περισσότερους φίλους. Ο café au lait, ο καπουτσίνο και ο καφέ latte είχαν μόλις γεννηθεί.

Ο καφές με γάλα έγινε αμέσως το αγαπημένο πρωινό ρόφημα σε όλο τον κόσμο, γιατί χαρίζει την απαραίτητη ενέργεια με την καφεΐνη και την ενυδάτωση με το γάλα. Το γάλα εξισορροπεί την πικρή γεύση αλλά και την υψηλή θερμοκρασία του καφέ και τον κάνει πιο ευχάριστο. Επιπλέον, ένα ρόφημα που διαρκεί θέλει και τα συνοδευτικά του, έτσι όλα τα καφέ ξεκίνησαν να προσφέρουν όλα τα περιφερειακά: κουλουράκια, κέικ, σάντουιτς και όλες τις λιχουδιές που βρίσκουμε σε ένα καφέ σήμερα.

Η αλήθεια είναι πως τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες του γάλακτος αλλάζουν τη γεύση του καφέ. Τα λιπαρά δίνουν βελούδινο σώμα στον καφέ και οι πρωτεΐνες δαμάζουν την πικράδα και την οξύτητά του και στρογγυλεύουν τη γεύση. Η πικράδα και η οξύτητα είναι βέβαια δύο χαρακτηριστικά που επιζητούν οι λάτρεις του καφέ, όμως δεν είναι απαραίτητα τόσο ευχάριστες όταν έχουν έντονη παρουσία. Όσο για το γάλα, μπορεί να έχουμε πολλές επιλογές για βετζετέριανς με φυτικά γάλατα, ωστόσο το αγελαδινό γάλα με τη γλυκιά του γεύση είναι το πιο ταιριαστό.

Ένα μεγάλο μέρος της απόλαυσης στον καφέ με γάλα είναι και η επιστήμη του αφρού. Η τέχνη του μπαρίστα που ρίχνει το αφρόγαλα στο φλιτζάνι και τα σχέδια που προκαλούν το θαυμασμό ήταν η αφορμή για να γεννηθεί η latte art τη δεκαετία του ’80 στην Ιταλία και στην Αμερική και γύρω στο 2000 στην Αυστραλία και στην Ασία.

Εδώ, μιλάμε για εικαστικά αριστουργήματα και φοβερή τέχνη, που τη θαυμάζεις άφωνος. Το #latteart στο Instagram έχει ήδη 7,5 εκατομμύρια followers, χωρίς να υπολογιστούν τα υπόλοιπα χάσταγκς στα οποία ανεβάζουν φωτογραφίες καθημερινά οι χρήστες. Ήταν επόμενο πως θα ξεκινούσε και ένας παγκόσμιος διαγωνισμός latte art. Πρόκειται για τον World Latte Art Championship, που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2005 σε διαφορετική χώρα κάθε φορά. Το 2019 στη Γερμανία η νικήτρια ήταν Ιταλίδα και οι υπόλοιποι της πεντάδας από Ασία. Το Μάιο του 2020 ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Χάρη στη φαντασία και στη δημιουργικότητα των μπαρίστας έχουμε πάντα κάτι νέο να δούμε, να δοκιμάσουμε και να απολαύσουμε. Η νέα τάση στη latte art είναι τα τρισδιάστατα σχέδια. Σχεδόν εξωπραγματικά, έργα τέχνης, που θέλουν πολλή μαεστρία, είναι η αλήθεια. Ένας νέος συναρπαστικός 3D κόσμος, με τον οποίο θα ασχοληθούμε σε επόμενο τεύχος.

Πηγή: eatme Φεβρουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

μαγειρικήκαφέςγάλα