Μαγειρεύοντας με καφέ: Μια διαφορετική νότα στην κουζίνα
Βαγγέλης ΔρίσκαςΠάνω από 800 αρωματικά στοιχεία συνεργάζονται σε ένα φλιτζάνι καφέ για να μας δώσουν αυτή την πολυπλοκότητα στη γεύση και στα αρώματα ανάλογα με τη μοναδική προσωπικότητα κάθε ποικιλίας. Με νότες φρούτων ή μπαχαρικών, κάθε ποικιλία ήταν επόμενο πως θα μπορούσε να συνδυαστεί με κάθε είδους υλικό στη μαγειρική. Με το κρέας, για παράδειγμα, αν προσθέσουμε καφέ σε μια μαρινάδα θα του δώσει βαθιά επίγευση από τα βασικά του χαρακτηριστικά, μια ελαφριά οξύτητα και σχεδόν μια γεύση κυνηγιού. Δεν είναι τυχαίο πως οι λάτρεις του ψητού κρέατος στον αμερικανικό νότο χρησιμοποιούν καφέ στις μαρινάδες και στις σάλτσες τους.
Για να δοκιμάσετε λοιπόν κάτι νέο, ετοιμάστε ένα μεγάλο φλιτζάνι ζεστό αχνιστό καφέ. Αφήστε τον να κρυώσει και ρίξτε 2 κουταλιές πικάντικη μουστάρδα, 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη, 1-2 σκελίδες τριμμένο σκόρδο, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές μπαλσάμικο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι. Αυτή είναι μια βασική μαρινάδα για μοσχαρίσιο κρέας, για μπριζόλα, φιλετάκια από κιλότο, για rib eye ή για διάφραγμα. Οι αναλογίες είναι για 1 κιλό κρέατος. Βάλτε τα κομμάτια του κρέατος σε ένα βαθύ σκεύος, περιχύστε με τη μαρινάδα και αφήστε τα 4-5 ώρες στο ψυγείο. Ψήστε σε δυνατή φωτιά και απολαύστε ένα σούπερ αρωματικό, ζουμερό και νόστιμο κρέας!
Πηγή: eatme Φεβρουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
- Επιστολή Μητσοτάκη – Τουσκ σε φον ντερ Λάιεν για κοινή ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα
- Μιχάλης Φανουράκης: Πέθανε ο Κρητικός που στα 89 του είχε κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και σπούδασε
- Πάτρα: Νέα στοιχεία για τον θάνατο της 57χρονης κομμώτριας – Προκλήθηκε από οξεία λοίμωξη το μοιραίο;
- Συγκλονίζει η Νανά Παλαιτσάκη: Έχασα τον πατέρα μου όταν ήμουν 5 ημερών, δεν έχω καμία ανάμνηση