Food & Drink|15.02.2020 10:00

Σέσκουλα: Τι να προσέξετε, πώς να τα διατηρήσετε και δύο ξεχωριστές συνταγές

Βαγγέλης Δρίσκας

Από τα πιο δημοφιλή λαχανικά σε όλο τον κόσμο, τα σέσκουλα είναι γνωστά περίπου από το 350 π.Χ. Τα καλλιεργούσαν αρχικά ως καλλωπιστικά φυτά και πολύ αργότερα μπήκαν στην καθημερινή διατροφή πρώτα των Ισπανών και των Πορτογάλων και αργότερα κατέκτησαν τον υπόλοιπο κόσμο. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα παντζάρια και θεωρούνται οι πρόγονοί τους. Θρεπτικά, χορταστικά και εντυπωσιακά στην εμφάνιση (όταν μιλάμε για τα σέσκουλα με το κόκκινο λαμπερό κοτσάνι), μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους. Ουσιαστικά τα αντιμετωπίζουμε όπως το σπανάκι, μόνο που έχουν πιο σκληρά φύλλα και κοτσάνια και πιο γλυκιά γεύση. Στην αγορά θα τα βρούμε σε ματσάκια και αυτό που προσέχουμε είναι να έχουν λαμπερά πράσινα φύλλα, όσο γίνεται χωρίς τρυπούλες από έντομα ή σχισίματα, και τα κοτσανάκια τους να είναι σφριγηλά και όχι μαραμένα.

Τα διατηρούμε στο ψυγείο για 4-5 μέρες, κλεισμένα σε σακούλα τροφίμων, και τα πλένουμε λίγο πριν τα μαγειρέψουμε. Τα ζεματάμε σε πρώτη φάση για 3-4 λεπτά για να μαλακώσουν, πετάμε το νερό και συνεχίζουμε ανάλογα με τη συνταγή. Είναι απολαυστικά σε μαγειρευτά με λεμονάτες ή κόκκινες σάλτσες, ταιριάζουν απόλυτα με όσπρια, με θαλασσινά και ψάρια, γίνονται φοβερή γέμιση για πίτες. Τα μεγάλα φύλλα τους είναι ιδανικά για σεσκουλοντολμάδες. Ο πιο απλός τρόπος για να τα απολαύσετε είναι να φτιάξετε ένα ωραίο γιαχνί με πατάτες, κρεμμύδια, σέσκουλα και ντομάτα. Εδώ όμως σας δίνω δύο ξεχωριστές ιδέες: μια ανοιχτή πίτα με σέσκουλα και τυριά και μια κλασική ιταλική φριτάτα.

Φριτάτα με σέσκουλα

Ανοιχτή πίτα με σέσκουλα και τυριά

Φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Φεβρουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής. 

συνταγέςσέσκουλα