Food & Drink|15.02.2020 10:30

Τα εξωτικά της Αθήνας: Φαγητό, ποτό και ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει

Άντζελα Σταματιάδου

Παραδείσια πουλιά και πολύχρωμα ψάρια, σανίδες του σεφ κι ενυδρεία, φοινικόδεντρα και καλαμωτές σε μεταφέρουν νοερά στην Πολυνησία, στην Ταϊλάνδη ή στη Λατινική Αμερική κι οι κουζίνες και οι μπάρες σιγοντάρουν. Με κοκτέιλ σερβιρισμένα μέσα σε καρύδες ή σε ποτήρια σκαλισμένα με τα πρόσωπα των θεών του Νότιου Ειρηνικού, με ταϊλανδέζικα κάρι, με ιαπωνοπερουβιανά σεβίτσε, αλλά και μπέργκερ και γεμιστές τορτίγιες ή κεφτεδάκια με άρωμα Χαβάης κι ότι άλλο μπορείς να φανταστείς, μεταμορφωμενα με το μαγικό ραβδί του εξωτισμού, τα παρακάτω εστιατόρια και μπαρ έχουν σκοπό να σε πάνε... αλλού.

Αndaman

Κομμάτι του ινδικού ωκεανού, η θάλασσα Ανταμάν βρίσκεται νοτιοανατολικά του κόλπου της Βεγγάλης, στα δυτικά της Ταϊλάνδης. To «δικό μας» Andaman, πάλι, βρίσκεται στα κάτω Πετράλωνα, εκεί που η Αλόπης συναντά την Πυλάδου, σε ένα κατακόκκινο σπίτι που τραβάει αυτόματα το βλέμμα όσων περνάνε από τα μέρη του. Στα ενδότερα ο Ρωμανός Λόκτεβ έχει στήσει ένα σκηνικό μαξιμαλιστικό και πιο-πολύχρωμο-δε-γίνεται με όσα μάζεψε στα ταξίδια του. Μαξιλάρες με ελέφαντες, αγαλματίδια ινδουιστικών θεοτήτων, φωτιστικά φτιαγμένα στο χέρι, λουλούδια και φυλλώδη φυτά συναντιούνται στη σάλα, το μπαρ φτιάχνει δροσερά κοκτέιλ κι η κουζίνα noodles με τζίντζερ, κινέζικα μανιτάρια, και κόκκινες πιπεριές, πάπια με σάλτσα ταμάρινθου, ταϊλανδέζικα κάρι, κι εκείνα τα κεφτεδάκια που τα έχουν βαφτίσει «της Ταϊλανδέζας γιαγιάς», με κιμά από γαρίδες, κοτόπουλο και γάλα καρύδας.

Αλόπης 65 & Πυλάδου 1, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2112104939

Βuba

Ατμόσφαιρα, 12 points. Ο Κωνταντίνος Ζουγανέλης πότισε με το πνεύμα των υπαίθριων αγορών της Ταϊλάνδης ένα νεοκλασικό ‒το ιστορικό κτίριο του Μπενάκειου βρεφονηπιακού σταθμού‒ στην Κηφισιά. Τριγυρισμένος από καλαμωτές και φυτά, φλοράλ μαξιλάρες, χρωματιστά φανάρια, στεφάνια, Βούδες, εικόνες της βασιλικής οικογένειας της Ταϊλάνδης και κάθε λογής διακοσμητικά παραφερνάλια, έχει κανείς την αίσθηση ότι βρίσκεται σε κάποιο σκεπαστό κήπο στο Νότο της Ασίας. Εδώ θα φας σαλάτες με παπάγια και μάνγκο, ταϊλανδέζικα ρολάκια με λαχανικά και χοιρινό και κόκκινο και πράσινο κάρυ από τα χεράκια της Ταϊλανδής κυρίας Μαρίας, πίνοντας εξωτικά κοκτέιλ, ακούγοντας swing και calypso, reggae και μουσικές από τις χώρες του Μαγκρέμπ να εναλλάσσονται με mambo και cha-cha.

Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, τηλ. 2106231151

Che - Cocina y Barra Sudamericana

Με το που μπαίνεις στην αυλή του πειραιώτικου νεοκλασικού, που έχει ντυθεί στα λατινοαμερικάνικα, βλέπεις μια τεράστια τοιχογραφία της αγαπημένης Φρίντα Κάλο και παίρνεις μια πρώτη ιδέα για το τι θα ακολουθήσει. Στα ενδότερα σε περιμένουν ταπετσαρίες με πράσινες φυλλωσιές, τραπέζια ζωγραφισμένα στο χέρι, περουβιανά υφάσματα, πολύχρωμα φωτιστικά, πλεκτές καρέκλες και δερμάτινοι καναπέδες, αγαλματίδια και φυλαχτά, υφαίνοντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό, γεμάτο ζωντάνια. Λατινοαμερικάνικης έμπνευσης και το φαγητό, σ’ αυτό το πολύ δημοφιλές εστιατόριο και μπαρ, συνδυάζεται με πληθωρικά κοκτέιλ, live μουσικές και DJ sets.

Καραΐσκου 151, Πειραιάς, τηλ. 2104296660.

Coyoacan

Κάτω από τα μπαλκόνια και τα φυτά της εσωτερικής αυλής του σχεδόν νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποια μεξικάνικη χασιέντα. Μια που το Κογιοακάν, που έδωσε στο εστιατόριο και μπαρ της οδού Ηρακλειδών το όνομά του, είναι η περιοχή όπου γεννήθηκε η Φρίντα Κάλο, θα τη δεις σε δυο βερσιόν: ζωγραφισμένη με δύο... καπνισμένες κάνες ανά χείρας, και στο εξίσου ατμοσφαιρικό δωμάτιο στα αριστερά της εισόδου, αρχοντική, με λουλούδια στα μαλλιά. Ανάμεσα στις προτάσεις της κουζίνας θα συναντήσεις γκουακαμόλε, σαλάτα του Καίσαρα με πιπεριές χαλαπένιος, τάκος με κοτόπουλο ή με γαρίδες τεμπούρα, αλλά και αρκετά κρεατικά με μεξικάνικα συνοδευτικά. Στον κατάλογο θα βρεις επίσης μια μεγάλη συλλογή από τεκίλες και κοκτέιλ με μεξικάνικες επιρροές.

Ηρακλειδών 10, Θησείο, τηλ. 2103457102

Εxotic Izakaya

Το χαλανδριώτικο White Monkey θυμίζει κάποιο μπαρ της δεκαετίας του ’50 κάπου στον Ειρηνικό. Και το μικρό του εστιατόριο, το Exotic Izakaya, όμως που κρύβεται στον πρώτο όροφο του ίδιου κτιρίου, δεν υπολείπεται σε εξωτισμό. Ο σεφ Στάθης Χρηστίδης, που έχει δουλέψει νωρίτερα πλάι στον Δημήτρη Κατριβέση και τον Γιώργο Βενιέρη, προτείνει σ΄αυτόν τον ατμοσφαιρικό, σχεδόν... συνωμοτικό χώρο ένα ενδιαφέρον ασιατικό-λατινομερικάνικο fusion βάζοντας στην εξίσωση και λίγη Χαβάη· τα πιάτα, με στοιχεία από το Περού και την Ιαπωνία (izakaya είναι ένα είδος ιαπωνικής παμπ), είναι ανάλαφρα, ισορροπημένα και πολύ πολύ νόστιμα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα σεβίτσε, τη χαβανέζικη poke salad με μοσχαρίσιο ταρτάρ και τα διάφορα ρολάκια. Και στο τέλος υποκύψτε σε μια Pina Colada που την τρως με το κουτάλι: ο σεφ την έχει μεταμορφώσει σε επιδόρπιο.

Γρ. Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι, τηλ. 6940852889

Juan Rodriguez

Με τους πολυέλαιους, τους επιμελώς πολυκαιρισμένους τοίχους, τα σκαλιστά κάδρα και τους φοίνικες με τα φτερά, αυτό το χαρούμενο, μαξιμαλιστικό σε στιλ μπαρ, το οποίο διηγείται, γλαφυρά, την ιστορία του Juan Rodriguez, δημιούργημα της φαντασίας των ιδιοκτητών του, σε διακτινίζει αυτόματα από του Ψυρρή στη Λατινική Αμερική. Έχοντας στο χέρι μια λευκή σαγκρία, ακούγοντας groovy μουσικές από τους DJs που αναλαμβάνουν εκ περιτροπής την κονσόλα, σίγουρα θα περάσεις καλά. Το βράδυ του πάει πολύ, μπορείς όμως να κάνεις μια στάση στην οδό Παλλάδος και κατά τη διάρκεια της ημέρας για καφέ ή για να τσιμπήσεις κάτι.

Παλλάδος 3, Ψυρρή, τηλ. 2103224496.

Nikkei

Ο κήπος του, με τις φουντωτές φυλλωσιές και τα πολύχρωμα νήματα, είναι χαρακτηριστική εξωτική ατραξιόν του αθηναϊκού καλοκαιριού στο κέντρο της πόλης, και το εσωτερικό όμως, δεν πάει πίσω: καθισμένος σε κάποιο από τα τραπέζια του πολύ ιδιαίτερου αυτού εστιατορίου, που κλείνει φέτος τα πέντε του χρόνια, έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια στιλάτη... σπηλιά. Πάνω από το κεφάλι σου κρέμονται φωτιστικά-καπέλα, τα μαξιλάρια που είναι σπαρμένα στους καναπέδες, είναι διακοσμημένα με πολλών λογιών έθνικ μοτίβα. Στο πάνω επίπεδο η Μαίρη Ταλαιπώρου φτιάχνει φανταστικά κοκτέιλ πάνω από ένα εντυπωσιακό ενυδρείο όπου κολυμπάνε πολύχρωμα ψαράκια, ο Σπύρος Μαυροειδής, ο οποίος κρατά τα ηνία της κουζίνας, προτείνει μια μεγάλη γκάμα από προσεγμένες ιαπωνοπερουβιανές γεύσεις, παίζοντας με τις εντάσεις, τις αντιθέσεις και τα αρώματα, ενώ δεν λείπουν και τα live.

Ξανθίππου 10 και Δεινοκράτους, Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ. 210723936666

Royal Monkey

Ένας Βασιλικός Πίθηκος είναι ο κεντρικός ήρωας αυτού του πρόσφατου σεναρίου που αντλεί έμπνευση από τις γαλλικές αποικίες της νοτιοανατολικής Ασίας. Απλωμένο σε τρία δωμάτια, διακοσμημένο με ταπετσαρίες με εξωτικά μοτίβα, πράσινο μάρμαρο, καθρέπτες, βελούδινες κουρτίνες και μαξιλάρια αυτό το bar-restaurant που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στην οδό Λεβίδου σε μεταφέρει νοερά από τα βόρεια προάστια των Αθηνών στην Ινδοκίνα. Την κουζίνα επιμελείται ο σεφ Ηλίας Σκουλάς, συνδυάζοντας γεύσεις της Γαλλίας, της Ασίας και όχι μόνο και το μπαρ, ακολουθεί τον κεντρικό ήρωα στις περιπλανήσεις του. Κάθε κοκτέιλ έχει τη δική του ιστορία. Άλλη διαδραματίζεται στο Μεξικό, άλλη στη Σκοτία. Μέχρι τον Φιλέα Φογκ συναντάει στα ταξίδια του.

Λεβίδου 11, Κηφισιά, τηλ. 2108011679

Tiki Athens

Με το που θα περάσετε το κατώφλι αυτού του πολύ αγαπημένου μπαρ του Κουκακίου, θα διακανονιστείτε σ’ ένα παράλληλο σύμπαν: οι εικόνες από αμμουδερές παραλίες και οι σανίδες του σερφ σου φέρνουν στο μυαλό πιρουέτες πάνω στο κύμα και μαζί με τις φλοράλ και animal print καρέκλες και τα διάφορα φυτά που είναι σπαρμένα στο χώρο σε βάζουν σε κλίμα ρετρο-εξωτικό. Πίσω από την καλαμένια μπάρα, οι bartenders φτιάχνουν πολύ ωραία δροσερά κοκτέιλ, η κουζίνα προτείνει fingerfood και burgers κι η κονσόλα κινείται ελεύθερα ανάμεσα σε swing και calypso, rock’n’roll, lounge, funky latin κι όχι μόνο. Μη χάσετε και τα honolulu meatballs, τα περίφημα κεφτεδάκια με το τζίντζερ και την καυτερή σάλτσα.

Φαλήρου 15, Κουκάκι, τηλ. 2109236908

εστιατόριακοκτέιλμπαρ