Food & Drink|13.02.2020 12:40

Ένας Έλληνας... απ’ τις Κάννες έρχεται για μια βραδιά στο Athenee

Άντζελα Σταματιάδου

Ένας Έλληνας σεφ που έχει ως βάση, εδώ και χρόνια, τη Γαλλική Ριβιέρα είναι ο επόμενος καλεσμένος του Athénée, που συνεχίζει τις γαστρονομικές του βραδιές (Gastronomy Tuesdays) δίνοντας στους Αθηναίους τη δυνατότητα να πάρουν μια γεύση από την την κουζίνα ορισμένων σεφ που δραστηριοποιούνται σε άλλα σημεία της χώρας μας ή/και στο εξωτερικό. Ο Γιάννης Κιόρογλου, που φιλοξενείται την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στο εστιατόριο της Βουκουρεστίου, και ο οποίος δούλεψε σε αρκετά ελληνικά εστιατόρια της πριν τον κερδίσει η... Κρουαζέτ, ηγείται μιας ομάδας σαράντα Ελλήνων μαγείρων στο κοσμοπολίτικο La Guérite που βρίσκεται στο νησάκι Σαν Μαργκερίτ, απέναντι από τις Κάνες.

Πέρα από το ότι διαμορφώνει το γευστικό προφίλ του εν λόγω εστιατορίου, στα τραπέζια του οποίου έχουν καθίσει από τον Αλβέρτο του Μονακό, τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και τον Λεονάρντο ντι Κάπριο μέχρι τον Mπόνο των U2 και την Μπιγιονσέ, συνεργάζεται ως σύμβουλος σεφ με πολλά ακόμη διεθνή εστιατόρια, κάνοντας διαδρομές μεταξύ Κανών, Παρισιού και Αγίου Βαρθολομαίου στην Καραϊβική, ενώ επιστρέφει που και που και στα πάτρια εδάφη – τελευταίες του μαγειρικές στάσεις ήταν το Mylos στη Σαντορίνη, το Salvia του Aristi Mountain Resort & Villas στο γραφικό χωριό Αρίστη στο Δυτικό Ζαγόρι και, πιο πρόσφατα, το Ηamsa στην Κύθνο.

Μια κουζίνα-συνάντηση

Το γαστρονομικό μενού που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Κιόρογλου την ερχόμενη Τρίτη στο Athénée συνδυάζει ελληνικά, γαλλικά και ιταλικά στοιχεία. Η εκδοχή του της γαλλικής pissaladière (σαν να λέμε η «πίτσα» της Νίκαιας, που συνήθως στολίζεται με καραμελωμένα κρεμμύδια, ελιές κι αντσούγιες) συναντά μια ρευστή ελληνική σαλάτα, η πίτα και η πίτσα ενώνονται εις σάρκα μιαν, το ιταλικό vitello tonnato γίνεται «ταραμάτο» κι ακολουθούν τραγανό λαβράκι με σάλτσα από σπανακόρυζο και μοσχάρι με υφές αγκινάρας Ιερουσαλήμ και βούτυρο Café de Paris. Αν οι παραπάνω μεσογειακές συνθέσεις σας κέντρισαν το ενδιαφέρον, φροντίστε εγκαίρως για κράτηση γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες ‒ η βραδιά ξεκινά στις 20:30.

Athénée Boυκουρεστίου 9, Αθήνα, τηλ. 210 3251430. Κόστος συμμετοχής € 65, με wine pairing € 85.

εστιατόριογαστρονομίαchef