Food & Drink|19.02.2020 11:16

Τσικνοπέμπτη: 4 + 4 διευθύνσεις για φανατικούς του κρέατος

Newsroom

Βάλτε τες στη λίστα σας για τα ηρωικά τσιμπούσια της Τσικνοπέμπτης, της μέρας που τα κοψίδια έχουν την τιμητική τους κι η χοληστερίνη επιτρέπεται να κάνει χάι σκορ, για τις παρεΐστικες μαζώξεις τα Σαββατόβραδα και τα μεσημέρια της Κυριακής και για όποτε άλλοτε θέλετε μια ικανή δόση σε παϊδάκια, χοιρινά μπριζολάκια, μπιφτέκια, τροφαντές σταβλίσιες μπριζόλες και ούτω καθεξής. 

Ο Κρητικός

Έχει κάνει την Κάντζα προορισμό για τους λάτρεις του κρέατος – είναι πραγματικά πολλοί εκείνοι που ορκίζονται στο όνομά του. Ο Νίκος κι ο Σταύρος Δογιάκης έχουν μοιράσει αρμοδιότητες. Ο πρώτος έχει αναλάβει την κουζίνα, τον δεύτερο θα τον δείτε στη σάλα. Πατάτες και κολοκυθάκια τηγανισμένα στην εντέλεια και πίτες κάνουν την αρχή, μετά παρελαύνουν τρυφερά παϊδάκια, μπιφτέκια, συκώτι που ψήνεται τυλιγμένο σε μια αέρινη μπόλια, τα αρνίσια νεφράκια (όταν υπάρχουν), το T-Bone και μια μαστόρικα ψημένη βοδινή σπαλομπριζόλα, που αν δεν την έχεις δοκιμάσει, χάνεις. Θα τα συνοδεύσετε με το δικό τους εμφιαλωμένο κρασί.
Αιόλου 49, Κάντζα, τηλ. 2106659061

O Άγιος Μερκούριος

Στη ζεστή σάλα του φιλόξενου εξοχικού κέντρου απέναντι από το Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής στη Βαρυμπόμπη το τζάκι σιγοκαίει. Και στην κουζίνα όμως οι φωτιές είναι μόνιμα αναμμένες. Εκείνο το τηγανητό τυροπιτάρι τους, την (όντως πικάντικη) τυροκαυτερή και το πλούσιο μπουγιουρντί με τη φέτα και το μπούκοβο αξίζει να τα δοκιμάσετε πριν υποκύψετε στα παϊδάκια και τα λουκάνικα, στο συκώτι και στην εντυπωσιακή σταβλίσια μπριζόλα. Οι φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες είναι θεσμός εδώ. Είναι όμως κι οι πατάτες γάστρας, σκέτο λουκούμι.
Α΄ φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη, τηλ. 210816961

Το Ρεμούτσικο

Είναι κλασική αξία στο Μπραχάμι. 30 μέτρα από το ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκείνα τα παϊδάκια προβατίνας του είναι απίθανα, με γεύση που «μιλάει». Όχι ότι τα αρνίσια πάνε πίσω. Και μετά είναι και το χοιρινό κοντοσούβλι, μαριναρισμένο με μουστάρδα, σκόρδο, αλατοπίπερο και ρίγανη, οι πανσέτες, τα κεμπάπ, κι οι χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες. Η βιτρίνα με τα κρεατικά, άλλωστε, που τη βλέπεις με το που μπαίνεις, σε βάζει αμέσως στο νόημα.
Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 2109704515

Ο Τέλης

«Όλα στα κάρβουνα», διαβάζεις στην ταμπέλα που... προλογίζει τα θεσμικά μπριζολάκια του κέντρου, που έρχονται το ένα πάνω στο άλλο στην πιατέλα, ολόκληρο βουνό, τίμια, νόστιμα κι αλώβητα στο χρόνο. Κάποιο από τους πελάτες του δεν είχαν γεννηθεί το 1977, όταν ο βετεράνος της Ευριπίδου Τέλης κατέβηκε στην Αθήνα από τα Γιάννενα  μαζί με τον αδερφό του τον Δήμο. Από το ψητοπωλείο του κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου έμελλε να περάσει όλη η Αθήνα. Τα μπριζολάκια πέρα από τις απαραίτητες πατάτες και την αυτονόητη χωριάτικη, έχουν για παρέα τους έναν πικάντικο συνδυασμός ντομάτας, φέτας και καυτερής πιπεριάς: ψήνονται στο γκριλ, γίνονται ένα, εμφανίζονται σε μεταλλικό σκαφάκι κι εξαφανίζονται στο πι και φι.
Ευριπίδου 86, Ψυρρή, τηλ. 2103242775

Ραντεβού στα Καλύβια

Χριστόφορος

Ατελείωτες σειρές τα τραπέζια. Είναι τα... στασίδια της ευλαβικής κρεατοκατάνυξης, εκεί, στα Καλύβια Θορικού: ένα «γαλατικό χωριό» για όσους αγαπούν το κρέας, με τεράστιες μερίδες - κι όποιος αντέξει. Ο Χριστόφορος (Μιχ. Καλαβρυτινού 11, τηλ. 2299048266, ο Μουρούζης (Β΄ Γεωργάκη 2, τηλ. 2299048371), το Τρίγωνο (Αθηνών 36, τηλ. 2299048540) κι ο Κόλλιας (Πλ. Ευαγγελιστρίας, τηλ. 2299048242), όλοι θιασώτες της παραδοσιακής ελληνικής κρεατοφαγίας, είναι κλασική επιλογή όταν θέλεις να βάλεις χέρι στο παϊδάκι, να φας μπιφτέκι που πιάνει όλο το πιάτο, να αναμετρηθείς με κοντοσούβλια, κοκορέτσια, αρνιά, μπριζόλες, κι ότι άλλο συνιστά ένα κρεατο-τσιμπούσι περιωπής.

ταβέρνεςκρέαςΤσικνοπέμπτη