Food & Drink|21.02.2020 09:00

Το γαστρονομικό φεστιβάλ του Canteen στη Θεσσαλονίκη ξεκινάει με τον Γκίκα Ξενάκη

Άντζελα Σταματιάδου

Το wine bar κι εστιατόριο Canteen, θέλοντας να φέρει το κοινό της Θεσσαλονίκης σε επαφή με πολλές διαφορετικές δημιουργικές ματιές, αποφάσισε να διοργανώσει φέτος το δικό του γαστρονομικό φεστιβάλ. Κάθε μήνα θα παραχωρεί για ένα βράδυ την κουζίνα του σε μια διαφορετική προσωπικότητα της ελληνικής μαγειρικής σκηνής. Πρώτος καλεσμένος είναι ο Γκίκας Ξενάκης, ένας σεφ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανανέωσης της ελληνικής κουζίνας και τον οποίο οι Αθηναίοι λάτρεις του φαγητού ξέρουν καλά.

O Γκίκας Ξενάκης

Ο head chef, από το 2012, του εστιατορίου Aleria στο Μεταξουργείο, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης, 26 Φεβρουαρίου, θα σφυρίξει την έναρξη αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας γευστικής διοργάνωσης, έχει υπογράψει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σύγχρονα ελληνικά πιάτα που έχουμε δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια. Τόπος συνάντησης νοσταλγίας και πειραματισμού, η δημιουργική κουζίνα του, βασισμένη στην εποχικότητα και στην εντοπιότητα, εξελίσσεται συνεχώς. Ραφινάροντας παραδοσιακές συνταγές, στις οποίες χρησιμοποιεί με ευρηματικό τρόπο ένα σωρό τοπικά προϊόντα, και παρουσιάζοντας πραγματικά εκφραστικές συνθέσεις που ακτινοβολούν ελληνικότητα, έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις – κι όχι μόνο στην επίσημη έδρα του.

Τα κεφτεδάκια-ταρτάρ από μοσχάρι Ω3

Όσοι εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στην πρώτη αυτή βραδιά του φεστιβάλ, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ του σεφ. Η εξαιρετική αποδομημένη χορτόπιτα με το τραγανό φύλλο, που «συμπυκνώνει» ένα σωρό χορταρικά και βότανα κι απογειώνεται με την κρέμα φέτας και την πούδρα ελαιόλαδου, τα κεφτεδάκια-ταρτάρ από μοσχάρι Ω3 που σερβίρονται με γιαούρτι με wasabi και ζελέ ούζου κι ο πολύ ωραίος μπακαλιάρος με κρέμα καρότου, φασόλια και σάλτσα πορτοκάλι θα δώσουν το «παρών», ακολουθούμενα από μοσχαρίσια μάγουλα με σελινόριζα και σέσκουλα και μια γοητευτική μους Μακεδονικού xαλβά με κρεμέ σοκολάτας και σορμπέ λεμόνι. Τα πέντε παραπάνω πιάτα μπορούν να συνοδευτούν με αντίστοιχο αριθμό κρασιών από το Κτήμα Άλφα.

Η signature χορτόπιτα

Σημειώστε ότι τα αμέσως επόμενα γαστρονομικά ραντεβού στο εστιατόριο της Δημητρίου Γούναρη, είναι με δυο ακόμα πολύ ταλαντούχους Έλληνες σεφ: τον Γιάννη Κιόρογλου, τον οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε στο εστιατόριο La Guerite στις Κάννες και τον Παύλο Κυριάκη, ο οποίος παρουσιάζει πολύ αξιόλογα δείγματα γραφής στα ξενοδοχεία του Ομίλου Andronis στη Σαντορίνη και στο σύγχρονο ελληνικό εστιατόριο The Zillers στο ομώνυμο ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο πρώτος θα αναλάβει για μια βραδιά την κουζίνα τον Μάρτιο και ο δεύτερος τον Απρίλιο.

Canteen Δημητρίου Γούναρη 7, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310228520. Ώρα προσέλευσης: 21:00. Μενού: € 50, με wine pairing € 65.

φεστιβάλεστιατόριογαστρονομίαΘεσσαλονίκη