Food & Drink|05.03.2020 13:00

10 + 1 παλαιωμένα τσίπουρα με γλυκιά συντροφιά

Ντίνα Βασιλειάδου

Αρώματα γλυκιάς και πικρής σοκολάτας εμπλουτίζονται με φλούδες εσπεριδοειδών ή μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, στην παλέτα προστίθενται οι τραγανοί ξηροί καρποί και το μπουκέτο συμπληρώνεται με δόσεις μελιού και βανίλιας… Δεν αναφερόμαστε στα συστατικά ενός λαχταριστού γλυκού αλλά στα παλαιωμένα τσίπουρα, που αποτελούν και ξεχωριστή –πίνειν– εμπειρία και ιδανικούς συντρόφους των γλυκών. Για του λόγου το αληθές, δοκιμάζουμε έντεκα από τα καλύτερα παλαιωμένα τσίπουρα και τα συνδυάζουμε με τον ιδανικό γλυκό παρτενέρ.

Εισαγωγή στα παλαιωμένα τσίπουρα

Η εξέλιξη του αγαπημένου παραδοσιακού ποτού έχει λαμπερό χρυσαφί ή κεχριμπαρένιο χρώμα και μοσχομυρίζει μπαχαρικά, ώριμα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα, όπως τα διεθνή premium παλαιωμένα αποστάγματα. Το παλαιωμένο τσίπουρο διεύρυνε την γκάμα των ελληνικών αποσταγμάτων, ανεβάζοντας τον πήχη της ποιότητας. Βασική προϋπόθεση για να έχουμε μια καλή εκδοχή στο ποτήρι μας είναι η καλή πρώτη ύλη. Για την παραγωγή των εξελιγμένων τσίπουρων χρησιμοποιούνται διαλεκτές ποικιλίες στεμφύλων (φλούδες σταφυλιών). Μετά την ελεγχόμενη ζύμωσή τους ξεκινά το σημαντικό στάδιο της απόσταξης και το ταξίδι ολοκληρώνεται στα βαρέλια. Το είδος του βαρελιού και ο χρόνος παραμονής του τσίπουρου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

Σήμερα υπάρχουν πολλές καλές ετικέτες. Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν δουλέψει πολύ και έχουν αναβαθμίσει την κατηγορία, που αποτελεί προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, κερδίζοντας όχι μόνο τους επαγγελματίες αλλά και τους καταναλωτές. Μια βόλτα στις κάβες και στα bar αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι η παρουσία των κεχριμπαρένιων τσίπουρων είναι σημαντική. Το ίδιο θα συμβεί αν ρίξουμε μια ματιά στις λίστες με τα cocktails. Οι bartenders τα τιμούν ιδιαίτερα στις συνταγές τους, αξιοποιώντας το πλούσιο αρωματικό και γευστικό δυναμικό τους.

Το δυνατό κίνημα επιστροφής και ανάδειξης των τοπικών spirits ευνοεί ακόμα περισσότερο την άνοδο των παλαιωμένων τσίπουρων, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αντίστοιχα παλαιωμένα αποστάγματα, όπως, για παράδειγμα, τα malts. Ένα από τα δυνατά χαρτιά τους, εκτός από την πλούσια παλέτα τους, είναι η μεγάλη γκάμα απόλαυσής τους. Μπορούμε να τα δοκιμάσουμε σκέτα χωρίς πάγο, για να ανακαλύψουμε σιγά σιγά τα προτερήματά τους, να τα αναμείξουμε πολύ εύκολα με άλλα συστατικά και να κάνουμε ένα γρήγορο cocktail, μπορούμε επίσης με μεγάλη ευκολία να τα βάλουμε στο τραπέζι ως συνοδευτικά ή ως χωνευτικά. Ταιριάζουν με πάρα πολλά εδέσματα, από πλούσια ώριμα τυριά, καπνιστά αλλαντικά, φουά γκρα, αυγοτάραχο, μαριναρισμένα ψάρια, κρέατα σχάρας, μέχρι γλυκά.

Κρατάμε τον τελευταίο συνδυασμό ως αφορμή για να προχωρήσουμε στη γνωριμία έντεκα ετικετών και ταυτόχρονα έντεκα γλυκών ζευγαριών.

Παλαιωμένα τσίπουρα και γλυκά

Θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για μία από τις πιο κολασμένες ενώσεις. Καθώς τα μπαχαρικά, οι ξηροί καρποί, τα εσπεριδοειδή και τα αρώματα της παλαίωσης των τσίπουρων μπλέκονται με αγαπημένα γλυκά, ο ουρανίσκος μας μαγεύεται και η διάρκεια της απόλαυσης εντείνεται…

Puro Καραθάνου και τιραμισού

Ο Θάνος Καραθάνος από την Καρδίτσα έχει δημιουργήσει ένα σοφιστικέ παλαιωμένο τσίπουρο, μικρής παραγωγής, από μαύρο μοσχάτο. Η μύτη του είναι σύνθετη, με βασικές νότες το μέλι, τον καπνό, το καφέ, τη μόκα και το πορτοκάλι. Στο στόμα είναι λιπαρό και βελούδινο, με νύξεις λουλουδιών και ξηρών καρπών. Δοκιμάστε το με ένα λαχταριστό τιραμισού και τονίστε ακόμα περισσότερο τις ωραίες νότες καφέ και μόκας.

Dark Cave Τσιλιλής και καρυδόπιτα

Τα σταφύλια συλλέγονται από τα καλύτερα αμπέλια της Θεσσαλίας, τα στέμφυλα αποστάζονται σε μικρούς συνεχόμενους άμβυκες και μετά παλαιώνουν για πέντε χρόνια σε βαρέλια, που πριν είχαν ερυθρά κρασιά και Vinsanto. Η μύτη είναι πολύ δυνατή, ξεκινά με αρώματα φρούτων, δαμάσκηνου, σταφίδας και φλούδας περγαμόντου και εξελίσσεται με ωραίες νότες παλαίωσης, κυρίως σοκολάτας, μοσχοκάρυδου και βανίλιας. Το στόμα είναι το ίδιο αρωματικό, με μεγάλη φρουτώδη και πιπεράτη επίγευση. Πάρτε μία γουλιά από το Dark Cave και μία κουταλιά από την καρυδόπιτα και δείτε πώς το ένα ενισχύει ο άλλο.

Τσίπουρο Κατσαρού και τάρτα σοκολάτας με ξηρούς καρπούς

Το αρωματικό Μοσχάτο Τυρνάβου αποστάζεται με φροντίδα τρεις φορές και στη συνέχεια παλαιώνει σε επιλεγμένα γαλλικά δρύινα βαρέλια τουλάχιστον για τρία χρόνια. Στη μύτη έρχεται ένα μείγμα αρωμάτων από αμύγδαλα, δαμάσκηνα, λευκά λουλούδια και σοκολάτα. Το στόμα είναι γεμάτο και αφήνει στο τέλος ωραίες νύξεις από ξηρούς καρπούς και σοκολάτα, που απογειώνουν μια ανάλογη τάρτα σοκολάτας με ξηρούς καρπούς.

Απόσταγμα Οίνου Παλαιωθέν Παρπαρούση και καραμελωμένο σου

Με βάση την ιδιαίτερη και σπάνια ποικιλία της Πελοποννήσου, τον Σιδερίτη, ο γνωστός οινοποιός δημιουργεί ένα πληθωρικό και σοβαρό απόσταγμα που ευωδιάζει ροδάκινο και καραμέλα μαζί με βανίλια και ξύλο. Το στόμα είναι νόστιμο, με μπαχαρένιες νότες και βανιλάτη επίγευση. Είναι ωραίο σκέτο και τέλειο μαζί με ένα αφράτο καραμελωμένο σου.

Methexis Cigar κτήμα Λαζαρίδη και πάστα αμυγδάλου

Στο οινοποιείο της Δράμας το παλαιωμένο τσίπουρο ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα ιεροτελεστία. Ξεκινά η πρώτη παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και μετά το ταξίδι της ωρίμανσης συνεχίζεται σε άλλα δρύινα βαρέλια, που πριν φιλοξενούσαν το κρασί Amethystos Sauvignon Blanc. Αυτή η πορεία το εμπλουτίζει με αρώματα αμυγδάλου, καρυδιών, βανίλιας, καραμέλας και πλήθος μπαχαρικών. Το στόμα είναι πλούσιο, βελούδινο και γοητευτικό, όπως μιας νόστιμης πάστας αμυγδάλου.

Παλαιωμένο Καρδάση και crème brûlée

Με πρωταγωνιστή το Μοσχάτο Τυρνάβου, μετά την απόσταξη πραγματοποιείται παλαίωση σε διαφορετικά είδη βαρελιών, γαλλικά και αμερικανικά. Η σύνθεση των βαρελιών δημιουργεί και σύνθετη αρωματική παλέτα, με νότες γιασεμιού, σοκολάτας, βανίλιας, καραμέλας, ginger, ξαρίφαλου και ώριμων φρούτων. Το στόμα έχει ωραία πικάντικη αίσθηση και κάνει πολύ ωραία αντίθεση με μια γλυκιά crème brûlée.

Μανιφέστο Αποστολάκη και black forest

Μόνο δύο χιλιάδες φιάλες κυκλοφορούν από αυτό το κεχριμπαρένιο παλαιωμένο τσίπουρο της Μαγνησίας, που ξεκουράζεται για έξι ολόκληρα χρόνια σε διαλεκτά δρύινα βαρέλια και ευωδιάζει γοητευτικές νότες κακάου, βανίλιας, σταφίδας, πικρής σοκολάτας και φραγκοστάφυλου. Το στόμα έχει ωραία δομή, είναι πλούσιο και αφήνει στην επίγευση μια αίσθηση μικρών κόκκινων φρούτων που δένουν αμέσως με την black forest.

Παλαιωμένο Σιγάλα cheesecake με κόκκινα φρούτα

Ο μαέστρος των κρασιών της Σαντορίνης πειραματίζεται με τις ιδιαίτερες ποικιλίες του νησιού, το Ασύρτικο και το Μαυροτράγανο, και πετυχαίνει τη δημιουργία ενός σπουδαίου spirit. Έπειτα από διπλή απόσταξη, το τσίπουρο φιλοξενείται για δύο χρόνια σε βαρέλια που πριν ωρίμαζε το εκρηκτικό Vinsanto. Στο ποτήρι βγαίνουν αμέσως τα αρώματα των ξηρών καρπών και των αποξηραμένων κόκκινων φρούτων, τα οποία εμπλουτίζονται και ισορροπούν δίπλα σε ένα δροσερό cheesecake με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων.

Παλαιωμένο τσίπουρο Ηπειρώτικο και μηλόπιτα

Ταξιδεύουμε στην Ήπειρο, εκεί όπου ευδοκιμεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές ελληνικές ποικιλίες, η Ντεμπίνα. Παρά τις ιδιαιτερότητές της, αν δουλευτεί σωστά, δίνει πολύ ενδιαφέροντα κρασιά και ακόμα πιο ενδιαφέροντα τσίπουρα. Στο οινοποιείο Ζοίνος παλαιώνουν το απόσταγμα τουλάχιστον για ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα χαϊδεύει βελούδινα τον ουρανίσκο και τον γεμίζει αρώματα μπαχαρικών, ώριμων μήλων, βανίλιας, ξηρών καρπών και πινελιές καπνού. Είναι το μοναδικό τσίπουρο που πάει τόσο τέλεια με τη μηλόπιτα.

Golden Drop Κωστέας και πορτοκαλόπιτα

Ένα από τα πρώτα παλαιωμένα τσίπουρα, που κυκλοφόρησαν στην αγορά από την ποτοποιία της Καλαμάτας, παντρεύει τρεις σημαντικές ελληνικές ποικιλίες, το Αγιωργίτικο, τον Ροδίτη και το Μοσχοφίλερο. Η δυνατή τριάδα το προικίζει με εξαιρετικά αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων, κυρίως σε μορφή μαρμελάδας, ξηρών καρπών και βανίλιας. Το στόμα έχει μια απρόσμενη δροσιά, ισορροπημένη με πικάντικες νότες, που συμπληρώνουν και φρεσκάρουν την πορτοκαλόπιτα.

Παλαιωμένο τσίπουρο Σπυρόπουλου και σουφλέ σοκολάτας

Στο Αλιβέρι, στην Εύβοια, η οικογένεια Σπυρόπουλου δημιουργεί με επιλεγμένα σταφύλια της περιοχής ένα πολύπλοκο χρυσαφένιο τσίπουρο, που αξίζει δοκιμή. Μετά την παραμονή του σε γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια εξελίσσει την πολυπλοκότητά του απελευθερώνοντας αρώματα καρυδιών, αμυγδάλων, βανίλιας, αποξηραμένων εσπεριδοειδών, κανέλας, σοκολάτας και καπνού. Η επίγευση είναι βουτυράτη και σοκολατένια, ιδανική για ένα πληθωρικό σουφλέ σοκολάτας.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Φεβρουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

γλυκάτσίπουρο