Food & Drink|28.02.2020 09:57

Πώς να φτιάξετε σπιτική λαγάνα βήμα-βήμα

Newsroom

Το πεπλατυσμένο ψωμί-σύμβολο της Καθαράς Δευτέρας φτιάχνεται πολύ εύκολα, δεν κινδυνεύει να αποτύχει και το αποτέλεσμα θα σας κάνει περήφανους. Έχετε κατά νου ότι όσο πιο ψυχρό είναι το περιβάλλον, τόσο περισσότερο αργεί να φουσκώσει η ζύμη της λαγάνας κι ότι το αργό φούσκωμα δίνει και καλύτερη γεύση. Μπορείτε να αφήσετε το σκεπασμένο μπολ με τη ζύμη όλη τη νύχτα στο ψυγείο και να συνεχίσετε την επόμενη μέρα, αν όμως βιάζεστε, θα το τοποθετήσετε σε θερμαινόμενο χώρο ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία. Το ψήσιμο θα σας πάρει περίπου 25 λεπτά. 

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. κίτρινο αλεύρι για ζύμωμα + 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αναμεμειγμένα
  • 400 ml. νερό χλιαρό
  • 7 γρ. ξερή μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1,5 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ταχίνι ρευστό
  • 2 κ.σ. νερό με 1 κ.σ. πετιμέζι (προαιρετικά)
  • 60 γρ. σουσάμι, για το πασπάλισμα της λαγάνας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

  1. Σε ένα μικρό μπολ ετοιμάζουμε προζύμι, ανακατεύοντας σε 1 φλιτζάνι νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και 1/2 φλιτζάνι από το αλεύρι. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για περίπου 5-10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει.
  2. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε τα αλεύρια σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε το φουσκωμένο προζύμι και το νερό και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το ταχίνι και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακιά και ελαστική, που μόλις θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας την μορφοποιούμε σε μια μπάλα, την οποία μεταφέρουμε στη συνέχεια σε αλευρωμένο ή λαδωμένο μπολ. Την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και βάζουμε μέσα το ταψί όπου θα ψήσουμε τις λαγάνες και στη σχάρα ένα δοχείο με νερό. Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Στρώνουμε τον πάτο του ταψιού με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι της ζύμης. Το πατάμε και ανοίγουμε με τα χέρια την πρώτη λαγάνα. Η ζύμη δεν πρέπει να ξεπερνάει σε ύψος το 0,5 εκατοστό. Ψεκάζουμε την επιφάνεια με νερό ή με αραιωμένο πετιμέζι, την πασπαλίζουμε με σουσάμι και με τα δάχτυλά μας την πιέζουμε ώστε να σχηματιστούν οι χαρακτηριστικές λακκούβες. Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τη δεύτερη λαγάνα. Αφήνουμε τις λαγάνες να ξεκουραστούν και να ξαναφουσκώσουν, υπολογίζοντας ότι στον φούρνο θα φουσκώσουν κι άλλο.
  4. Διορθώνουμε, αν χρειάζεται, τις λακκούβες, ψεκάζουμε πάλι τις λαγάνες με νερό ή αραιωμένο πετιμέζι και τις μεταφέρουμε με τη λαδόκολλα στο καυτό ταψί. Τις φουρνίζουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ξεροψηθούν. Καλό είναι στα πέντε πρώτα λεπτά του ψησίματος να ανοίξουμε τον φούρνο και να ψεκάσουμε με νερό. Αυτό το ψέκασμα βοηθάει και στη δημιουργία κόρας.

Από την Άρτεμη Χάλαρη

συνταγήλαγάναΚαθαρά Δευτέρα