Food & Drink|04.03.2020 12:43

Μπιρμπίλω: Στο Κολωνάκι, με ρεβιθάδα και... σεμεδάκι

Άντζελα Σταματιάδου

«Κάποια νύχτα του Φλεβάρη που δεν βγήκε το φεγγάρι, η θεότρελη Μπιρμπίλω λάκισε από το μύλο, άφησε παιδιά και άντρα και πηδώντας απ’ τη μάντρα, δίχως να το λογαριάσει, άλλον πήγε ν’ αγκαλιάσει». Ίσως ορισμένοι να το θυμάστε αυτό το τραγούδι, που έπαιζε σε ραδιόφωνα και γραμμόφωνα τη δεκαετία του '50 σε μουσική του Μιχάλη Σουγιούλ και στίχους του Αιμίλιου Σαββίδη ‒ το πιο πιθανό είναι να το έχετε ακούσει είτε από τον Τώνη Μαρούδα, είτε από το Νίκο Γούναρη. Από εκεί εμπνεύστηκε το όνομά του το εστιατόριο που άνοιξε πριν από ένα μήνα περίπου στο χώρο ενός πρώην φούρνου στην οδό Πλουτάρχου.

«Δεν καθόσουνα στ’ αυγά σου βρε Μπιρμπίλω μου», διαβάζεις το ρεφρέν στον κατάλογο του απλού χώρου με τα καρό τραπεζομάντιλα, τα ρετρό σεμεδάκια και τα μπακίρια στα ράφια που τα δικά του... αυγά τα κάνει μάτια με ξύσμα πατάτας και σύγκλινο. Εκεί, στην Μπιρμπίλω, από την κουζίνα βγαίνει και φάβα Φενεού, αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα με καρύδι, όπως και κολοκυθοκεφτέδες και ντοματοκεφτέδες παραδοσιακή ρεβιθάδα Σίφνου, κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές και λαχανοντολμάδες αυγολέμονο, πασπαλισμένοι με ψιλοκομμένο άνηθο. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, συμπληρώνονται με μια σειρά από νηστίσιμα, όπως πολίτικη σαλάτα, πλιγούρι με αρωματικά και ξηρούς καρπούς και ντολμαδάκια γιαλαντζί. Τις μικρές δόσεις νοσταλγίας και τα οικεία μαγειρέματα σιγοντάρουν κρασιά, ούζα, τσίπουρα, μπίρες κι αναψυκτικά, όλα ελληνικά.

Μπιρμπίλω Πλούταρχου 26, Κολωνάκι, τηλ. 2107247777. Ωράριο λειτουργίας: Κυριακή-Πέμπτη 12:00-23:30, Παρασκευή και Σάββατο: 12:30-00:30.

άφιξηεστιατόριοελληνική κουζίνα