Food & Drink|06.03.2020 10:00

Γκρέιπφρουτ: Πικρή γοητεία…

Βαγγέλης Δρίσκας

Το γκρέιπφρουτ είναι αγαπητό για δύο βασικές του ιδιότητες: τα 100 γραμμάρια περιέχουν το 60% της καθημερινής συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Το έχουμε συνδυάσει με το αδυνάτισμα, αλλά αυτό που κάνει στ’ αλήθεια είναι να τονώνει τον οργανισμό μας με πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες. Και με την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, είναι ένα μια φυσική ασπίδα κατά των κρυολογημάτων.

Το θέμα είναι πως η πικρή του γεύση το κάνει δυσάρεστο. Το πιο υποφερτό είναι το ροζ ή πιο κόκκινο γκρέιπφρουτ που είναι λιγότερο πικρό. Γι’ αυτό και σε πολλές κουζίνες το ψήνουν ή το ζεσταίνουν για να αποκτήσει πιο γλυκιά γεύση. Ανακαλύφθηκε στα νησιά Μπαρμπέιντος της Καραϊβικής και μετά ταξίδεψε στη Φλόριντα και έτσι το γνώρισε ο υπόλοιπος κόσμος. Το λένε γκρέιπφρουτ (γκρέιπ στα αγγλικά είναι το σταφύλι) γιατί τα φρούτα κρέμονται από τα δέντρα σε τσαμπιά όπως τα σταφύλια.

Αν συνηθίσετε τη γεύση του, θα ανακαλύψετε πολλές μαγειρικές χρήσεις. Ταιριάζει πολύ σε σαλάτες με πικρά σαλατικά, με θαλασσινά, σε φρουτοσαλάτες και ο χυμός του είναι κατάλληλος για να φτιάξετε ζελέ, κρέμες ή σιρόπι για γλυκά. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, οπότε είναι κατάλληλο για μαρμελάδες σε συνδυασμό με άλλα εσπεριδοειδή για πιο πολύπλοκη γεύση. Δοκιμάστε το και στο παρακάτω κέικ, που συνδυάζεται πολύ όμορφα με γλυκό του κουταλιού γκρέιπφρουτ: 

Κέικ γιαουρτιού με γκρέιπφρουτ και παπαρουνόσπορο

Για 1 στρογγυλή φόρμα 20 εκ.

  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 4 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. παπαρουνόσπορος
  • 1 βανίλια σκόνη
  • αλεύρι και βούτυρο για τη φόρμα του κέικ
  • Για το σιρόπι γκρέιπφρουτ:
  • 150 ml χυμός κόκκινου γκρέιπφρουτ
  • 100 γρ. ζάχαρη

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Ρίξτε τα αυγά ένα κάθε φορά και μετά χαμηλώστε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέστε το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη βανίλια και τον παπαρουνόσπορο. Μετά ρίξτε εναλλάξ σε μικρές ποσότητες το γιαούρτι και το αλεύρι.

Αλευρώστε και βουτυρώστε τη φόρμα του κέικ. Αδειάστε το μείγμα και ψήστε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 50 λεπτά. Βγάλτε το από το φούρνο, αφήστε το 15 λεπτά και ξεφορμάρετέ το.

Ετοιμάστε το σιρόπι: Βάλτε σε μια μικρή κατσαρόλα το χυμό γκρέιπφρουτ με τη ζάχαρη και βράστε τα για 2-3 λεπτά.

Τρυπήστε το σε λίγα σημεία στην επιφάνεια με ένα λεπτό μαχαίρι ή με ένα καλαμάκι για σουβλάκι για να το σιροπιάσετε. Περιχύστε το προσεκτικά με το σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο ώστε να το απορροφήσει.

eatme+

Μπορείτε να φτιάξετε ένα γρήγορο γλυκό κουταλιού γκρέιπφρουτ για να σερβίρετε με το κέικ. Κόψτε σε λεπτές φέτες 5 μεγάλα κόκκινα γκρέιπφρουτ και βάλτε τα με κρύο νερό σε μια κατσαρόλα και, μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν, στραγγίστε τα και επαναλάβετε το ίδιο άλλες δύο φορές. Μετά από τρεις βρασμούς βάλτε τα στην κατσαρόλα με 750 ml νερό και 750 γρ. ζάχαρη και αφήστε τα σε μέτρια ένταση να βράσουν μέχρι να πήξει το σιρόπι. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα αφού κρυώσουν.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Μαρτίου. To eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

συνταγήκέικγκρέιπφρουτ