Food & Drink|08.03.2020 10:00

Βιβλίο: Η Διατροφή στη Νηστεία - Θεωρία και Πράξη

Newsroom

Η έμπειρη διαιτολόγος-διατροφολόγος Παναγιώτα Καρακασίδου παρουσιάζει με συστηματικό τρόπο τα σημαντικότερα από όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη διατροφή στη διάρκεια της νηστείας, ενώ παράλληλα προτείνει νοστιμότατες συνταγές, δοκιμασμένες επί χρόνια από την ίδια στην καθημερινή ζωή της οικογένειάς της. Αυτός ο συνδυασμός επιστημονικής γνώσης και βιωμένης εμπειρίας κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο μοναδικό.

Στην τρίτη έκδοσή του κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σταμούλη βελτιωμένο και εμπλουτισμένο, με σκληρό εξώφυλλο και 384 σελίδες, ολοσέλιδες φωτογραφίες και αναλυτικούς διατροφικούς πίνακες, με τη συνεργασία της σεφ και food stylist Eλισάβετ Δελεχά, που μαγείρεψε και φωτογράφισε τις συνταγές της Παναγιώτας Καρακασίδου. Ο διατροφολόγος Στυλιανός Κάρλος επιμελήθηκε τους ειδικούς διατροφικούς πίνακες, πολύτιμο εργαλείο για την καθημερινή ζωή. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται η γενική θεωρία της διατροφής κατά τη νηστεία και η διατροφολογική ανάλυση των νηστήσιμων τροφών. Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται αναλυτικά διαιτολόγια ώστε να εφαρμοστεί η θεωρία στην πράξη. Στο τρίτο μέρος περιλαμβάνονται συνταγές για σαλάτες, όσπρια, θαλασσινά, ζυμαρικά κ.ά. και στο τελευταίο μέρος υπάρχουν οι αναλυτικοί διατροφικοί πίνακες με την περιεκτικότητα κάθε συνταγής σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος και συγγραφέας κύριος Ευάγγελος Ζουμπανέας, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, γράφει για το βιβλίο:

«Το βιβλίο της Παναγιώτας Καρακασίδου αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό. Πρόκειται για τη γνωστική και προσωπική εμπειρία μιας από τις πιο εξαίρετες συναδέλφους στην Ελλάδα, που μας χαρίζει απλόχερα τόσο πολλές ιδέες, συμβουλές, συνταγές και διαιτολόγια, ώστε μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο εγχειρίδιο κάθε επαγγελματία υγείας και κάθε ανθρώπου που τηρεί τις ημέρες της νηστείας. Αποτελεί έναν σημαντικότατο διατροφικό οδηγό, που όμοιός του πολύ δύσκολα θα βρεθεί στην ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία. Για εμένα προσωπικά, από τότε που πήρα στα χέρια μου τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο στη δουλειά μου, ενώ ταυτόχρονα οι συνταγές, που παρουσιάζονται, κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους στο τραπέζι της οικογένειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πίνακες με τους συνδυασμούς τροφών ανάλογα με τη διαφορετικότητα κάθε εποχιακής νηστείας είναι μοναδικοί και πλήρως διασφαλισμένοι διατροφικά».

Και μια συνταγή από το εξαιρετικό αυτό βιβλίο:

Χταπόδι με πράσο

Υλικά για 4 µερίδες

  • 1 κιλό χταπόδι
  • 600 γρ. πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φλιτζανάκι ξίδι από άσπρο κρασί
  • 1 φλιτζανάκι κόκκινο κρασί
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης

Βράζουμε για τριάντα με σαράντα λεπτά περίπου ή ώσπου να μαλακώσει καλά ένα κιλό κατεψυγμένο χταπόδι με ένα φλιτζάνι νερό, 1 φλιτζανάκι ξίδι από άσπρο κρασί και το κρασί. Αν το χταπόδι είναι φρέσκο, θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα περισσότερο βράσιμο. Μόλις βράσει, κόβετε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα αχνίζετε με λίγο νερό τα κρεμμύδια, μετά από τρία λεπτά προσθέτετε και τα πράσα, που τα έχετε κόψει σε χοντρά κομμάτια, και στη συνέχεια προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά. Βάζετε στην κατσαρόλα ένα ποτήρι νερό και τα αφήνετε να βράσουν για δέκα λεπτά. Πέντε λεπτά πριν σβήσετε το φαγητό προσθέτετε το ελαιόλαδο και το χταπόδι.

Πηγή: eatme Μαρτίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

συνταγέςβιβλίονηστεία