Food & Drink|14.03.2020 13:33

«Έφυγε» ο σπουδαίος Γάλλος σεφ Μισέλ Ρου

Άντζελα Σταματιάδου

Το τουίτ του οδηγού Μichelin τα λέει όλα: «Ο Μισέλ Ρου ήταν ένας αληθινός τιτάνας της εστίασης. Ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά μαγείρων και η βρετανική εστιατορική σκηνή δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς την επιρροή του». Είναι γεγονός. Ο πρωτοπόρος Γάλλος σεφ, που απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, άλλαξε τα δεδομένα. Έβαλε το φαγητό στη Μεγάλη Βρετανία σε μοντέρνους δρόμους. Εκτός αυτού, έδωσε πολλές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους που, έχοντας περάσει από την κουζίνα του, έγιναν στην πορεία διακεκριμένοι μάγειρες.

Όταν το 1967 άνοιξε με τον αδερφό του Αλμπέρ το Le Gavroche, το πρώτο βρετανικό εστιατόριο που απέσπασε τα πολυπόθητα τρία αστέρια του διάσημου κόκκινου γαστρονομικού οδηγού, το φαγητό που έβρισκε κανείς στο Λονδίνο ήταν κάτω του μετρίου. Η «ένεση» γαλλικής γαστρονομίας δια χειρός των δύο αδερφών αποδείχτηκε αυτό που χρειαζόταν. Πυροδότησε εξελίξεις. Το διάσημο Waterside Inn, το επόμενό τους βήμα, το 1972, έκανε το χωριό Μπρέι στο Μπέρκσαιρ γαστρονομικό προορισμό· στα χέρια, από το 2002, του γιου του Μισέλ, Αλέν, είναι το μόνο εστιατόριο εκτός Γαλλίας που διατηρεί τρία αστέρια για πάνω από τριάντα χρόνια.

Μια μικρή «μυρωδιά» της κουζίνας του Μισέλ Ρου, σε πιο απλή εκδοχή, πήραμε κι εμείς στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια χάρη στην συνεργασία του με το γαλλικό μπιστρό Avenue που λειτούργησε στο ξενοδοχείο Metropolitan, του οποίου επιμελήθηκε το μενού. Εξαιρετικά λεπτολόγος και ακριβής, ο σεφ που αφήνει μια παρακαταθήκη από εξαιρετικά περισσότερο ή λιγότερο πιάτα, μπορούσε να κάνει θαύματα σχεδόν από το τίποτα. Είναι μια φιλοσοφία που αποτυπώνεται και στα βιβλία του, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

chefγαστρονομία