Food & Drink|27.03.2020 14:47

3 αγαπημένες αθηναϊκές ταβέρνες που προτείνουν delivery ή take away

Newsroom

Επέλεξαν να μην κατεβάσουν ρολά. Αναδιοργανώθηκαν, προσαρμόστηκαν στις καινούργιες συνθήκες, επιστράτευσαν μηχανάκια και φορτηγάκια ή αποφάσισαν να προτρέψουν όσους εκτιμούν κι εμπιστεύονται το φαγητό τους και μένουν στην ακτίνα τους να περάσουν να το πάρουν σε πακέτο. Στο μενού, αχνιστό γιουβέτσι, λαχανονοντολμάδες, ναξιώτικο ρόστο, τροφαντά γεμιστά μπιφτέκια, αρνάκι στο φούρνο με πατάτες κι άλλα πολλά· και μαζί τους μερικές νέες συνήθειες.

Μαζωμός

Το ρετρό βανάκι έχει αναλάβει δράση

Μ’ ένα ένα παλιό βανάκι, ένα Volkwagen του ‘74, ο Δημήτρης Σαρρής, μαζί με το γιο του τον Κώστα, φέρνει τις ναξιώτικες γεύσεις της ταβέρνας του μέχρι την πόρτα όσων μένουν ή δουλεύουν στην ακτίνα του. Εναλλακτικά, το κάνουν οι μεταφορείς της διαδικτυακής πλατφόρμας Wolt. «Θέλουμε να παραμείνουμε δραστήριοι» λέει – όποιος έχει πιει μαζί του ένα ρακάκι εκεί στο Μαζωμό, ξέρει πόσο εξωστρεφής κι αεικίνητος είναι.

Εκείνος δίνει το «παρών» καθημερινά στο μαγαζί του Αμαρουσίου, κι όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μπορούν να παραγγείλουν τηλεφωνικά ή μέσω ίντερνετ τυροκαυτερή με κατσικίσιο τυρί Νάξου, μυζήθρα και πιπερίτσα, τυροπιτάκια και παστουρμαδοπιτάκια με γραβιέρα που έρχεται από το νησί. Και μετά είναι και τα αρδουμάκια όπως τα φτιάχνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Απείρανθο, η κατσικομακαρονάδα και το ρόστο, το χαρακτηριστικό ναξιώτικο ψητό χοιρινό, με κρασί, φρέσκια ντομάτα και σκόρδο, καθώς επίσης και τα πιάτα της ώρας ‒ στο μενού που προτείνουν βρίσκει κανείς από παϊδάκια κόκορα στη σχάρα μέχρι προβατίνα.

Κυπρίων Αγωνιστών 19-21, Μαρούσι, τηλ. 2108035800.  Λειτουργεί καθημερινά 12.00 - 00.00.

Γιουβετσάκια

Τα ντολμαδάκια στα Γιουβετσάκια

Όταν ξεκίνησε το 1995, το ιδιαίτερα αγαπητό καλοφαγάδικο της Άνω Γλυφάδας δούλευε κατά κύριο λόγο με delivery. Όλα έφταναν στους πελάτες σε πήλινα γιουβετσάκια μιας χρήσης. Έτσι βγήκε το παρατσούκλι «Γιουβετσάκια». Τις παραδόσεις κατ' οίκον τις σταμάτησαν το 2005, δίνοντας όλη την προσοχή τους στη σάλα. «Μας έμεινε η τεχνογνωσία. Αυτή αυτή η νέα κατάσταση μας βρήκε έτοιμους» σημειώνει ο Χάρης Τζίτζης. Μπορεί να μην επέστρεψαν στο delivery, προτείνουν όμως take away, το οποίο το οργανώνει ο ίδιος επιμελώς. Όποιος έρχεται να πάρει φαγητό δεν συναντιέται με κάποιον άλλο ‒ υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

Στην ιστοσελίδα του μαγαζιού στο facebook αναρτάται καθημερινά ένας φωτοκατάλογος, μπορεί όμως και να ενημερωθείς τηλεφωνικά για το τι έχουν μαγειρέψει. Σήμερα π.χ. μπορεί κανείς να διαλέξει ανάμεσα σε τζατζίκι, πιπεριές καυτερές στη σχάρα, μακεδονικά τυροπιτάκια, παντζάρια Μαραθώνα και υπαίθρια κολοκυθάκια βραστά, αμπελοντολμαδάκια, τσιπούρα Κεφαλλονιάς και καλαμάρι σχάρας. Υπάρχουν επίσης λαχανοντολμάδες, τέσσερα πιάτα της ώρας και μοσχάρι γιουβέτσι – «θα παρεξηγηθούμε αν δεν το έχουμε», λέει ο κ. Τζίτζης, που ήδη ετοιμάζεται και για την Μεγάλη Εβδομάδα. Μετά τα (απαραίτητα) νηστίσιμα έπεται μαγειρίτσα, αρνί στο φούρνο με πατάτες και κοκορέτσι. Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα είναι ανοιχτοί, εκείνες τις μέρες όμως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν την παραγγελία τους δύο μέρες νωρίτερα.

Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 2109648081. Λειτουργεί 13.00 - 16.00 και 20.00 - 22.30. Κυριακή βράδυ και Δευτέρα κλειστά.

Βραστό

Το κότσι, σε συνταγή της κυρίας Φανής

Η περιποιημένη οικογενειακή ταβέρνα στη Ρεματιά Χαλανδρίου, η ιστορία της οποίας ξεκίνησε το μακρινό 1969, μπορεί να διέκοψε για λίγο τη λειτουργία της λόγω των νέων δεδομένων, επανήλθε γρήγορα όμως, επιλέγοντας για πρώτη φορά σε όλα αυτά τα χρόνια τον δρόμο του delivery. Εδώ και δέκα περίπου ημέρες οι παραγγελίες πραγματοποιούνται είτε τηλεφωνικά, είτε διαδικτυακά, μέσω του efood ή της Wolt, με την κουζίνα να παραμένει σε εγρήγορση και να προτείνει μια μεγάλη ποικιλία πιάτων.

Στο μενού θα συναντήσετε, ανάμεσα σε άλλα, χορτόπιτες, τυροπιτάκια και κεφτεδάκια, το περίφημο βραστό του ονόματος ‒αυτή η καθησυχαστική σούπα με μοσχαρίσιο κρέας (χρησιμοποιούν ελιά και κότσι), πατάτες, καρότα και σέλινο είναι θεσμός εδώ‒, αλλά και λαχανοντολμάδες, μοσχάρι κοκκινιστό ή λεμονάτο, χοιρινό κότσι μαριναρισμένο σε μέλι, πορτοκάλι και μυρωδικά και σιγοψημένο στη γάστρα, μπριζόλες, μπιφτέκια, ψαρονέφρι.... Τα μαγειρευτά αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα αλλά, κι έτσι ακόμη, το ρεπερτόριο είναι αρκετά πλούσιο.

Ρόδων 3, Χαλάνδρι, τηλ. 2106813776. Λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρα 12.30 - 22.00.

deliveryταβέρνεςΜένουμε Σπίτιtake away