Food & Drink|11.12.2018 21:07

Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται!

Newsroom

Σας καλωσορίζουμε στον μαγικό και ευωδιαστό κόσμο των χριστουγεννιάτικων γλυκών. Όλα πασπαλισμένα με την αγάπη και το γιορτινό πνεύμα των ημερών. 

Υλικά

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

3/4 φλ. ζάχαρη

1 φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. φυτικό έλαιο

7 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ. γλ. baking powder

1 κ. γλ. σόδα

Μια πρέζα αλάτι

3/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού

1/4 φλ. μπράντι ή κονιάκ

Για το σιρόπι

1 φλ. μέλι

1 φλ. ζάχαρη

1 1/2 φλ. νερό

1 στικ κανέλας

έως 4 ολόκληρα γαρίφαλα

Μία φέτα λεμόνι

1 κ. γλ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού

Για το πασπάλισμα

3/4 φλ. χοντροκομμένα καρύδια

Κανέλα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Σε ένα μικρό μπολ, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, συνδυάστε το ξύσμα με τη ζάχαρη, τρίβοντας για να απελευθερώσετε το άρωμα του πορτοκαλιού.
  2. Χρησιμοποιώντας το μίξερ, χτυπάτε τα λάδια με το πορτοκάλι και τη ζάχαρη μέχρι να αναμειχθούν καλά. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ενώστε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.
  3. Προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ στο μίξερ και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια κλείστε το μίξερ και προσθέστε το μείγμα αλευριού, σχηματίζοντας μια εύπλαστη ζύμη, που δεν θέλουμε να είναι σκληρή.
  4. Σχηματίστε με τις παλάμες σας τα μελομακάρονα σε μακρόστενο και ομοιόμορφο σχήμα. Τοποθετήστε τα πάνω σε μια λαδόκολλα και πιέστε μ’ ένα πιρουνάκι σχηματίζοντας γραμμές. Ψήνουμε για 25 έως 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. 
  5. Εν τω μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, συνδυάστε το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, το ραβδί κανέλας, τα γαρίφαλα και το λεμόνι. Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε ακάλυπτα για περίπου 10 έως 15 λεπτά. Αφαιρέστε το ραβδί κανέλας, τα γαρίφαλα και το λεμόνι.
  6. Ενώ τα μελομακάρονα είναι ακόμα πολύ ζεστά βυθίστε τα στο σιρόπι αφήνοντάς τα να απορροφούν το σιρόπι και στις δύο πλευρές. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή μια μικρή σπάτουλα, αφαιρέστε τα  μελομακάρονα από το σιρόπι και τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα. Ρίξτε τα καρύδια και πασπαλίστε με την κανέλα. Φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου.
μελομακάροναTV Έθνοςσυνταγές