Food & Drink|17.04.2020 10:40

Το πασχαλινό τραπέζι θέλει τα κρασιά του

Ντίνα Βασιλειάδου

Το τραπέζι που ετοιμάζουμε το Πάσχα αναμφισβήτητα είναι το πιο πλούσιο και το πιο πληθωρικό. Καταφέρνουμε να συνδυάσουμε μια λαχταριστή ποικιλία από δροσερές σαλάτες, ειδικές σούπες και επιλεγμένα τυριά και να βάλουμε δίπλα θελκτικές πίτες με τραγανά φύλλα και γέμιση που ξεχειλίζει, να διαλέξουμε και να τσιγαρίσουμε διάφορα χόρτα, να τυλίξουμε ντολμάδες και να ανακατέψουμε γνώριμα ντιπ, όπως είναι το τζατζίκι, να αφιερωθούμε στο κρέας τηγανίζοντας συκωτάκια και ψήνοντας παιδάκια, λουκάνικα και κοκορέτσι, αφήνοντας χώρο για να λάμψει το αρνάκι ή το κατσικάκι σε δεκάδες παραλλαγές, στον φούρνο με λαχανικά, στην κατσαρόλα, στην ψησταριά και, ως είθισται, στη σούβλα.

Ένα τραπέζι που θέλει πολλή προετοιμασία, αν και φέτος, δεδομένων των συνθηκών, θα έχουμε αρκετό χρόνο στο σπίτι να διαλέξουμε τις συνταγές μας και να τις τελειοποιήσουμε. Αντίστοιχος χρόνος ωστόσο απαιτείται και για την επιλογή των κρασιών. Είναι πολλές και διαφορετικές οι γεύσεις που επιζητούν, για να αναδειχθούν, τον σωστό οινικό παρτενέρ.

Χωρίζουμε το πασχαλινό τραπέζι σε στάδια

Για να μη χαθούμε ανάμεσα στις πολλές επιλογές και χρειαστούμε έναν σκασμό από διαφορετικές ετικέτες, το καλύτερο είναι να χωρίσουμε σε στάδια το πασχαλινό μενού και σε καθένα να σερβίρουμε το κατάλληλο κρασί.

Ξεκινάμε εμβόλιμα με ένα στάδιο που προηγείται, αυτό της μαγειρίτσας. Η παραδοσιακή σούπα της Ανάστασης αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, λόγω του έντονου γευστικού ταμπεραμέντου της. Έντονο λεμόνι, συκωτάκια και μυρωδικά βγάζουν μια ξεχωριστή βοτανικότητα, που τονίζεται και γίνεται ευχάριστη μόνο σε συνδυασμό με αντίστοιχα κρασιά, όπως το φυτικό sauvignon blanc και η αρωματική μαλαγουζιά. Αν τώρα είμαστε από αυτούς που φτιάχνουν μαγειρίτσα με μανιτάρια αντί για συκωτάκια, θα σερβίρουμε ένα ωραίο γήινο chardonnay.

Τα κρασιά για σαλάτες, πίτες και κάθε λογής νόστιμο ορεκτικό…

Είμαστε έτοιμοι για το κυριακάτικο τραπέζι, που αρχίζει να στρώνεται πρώτα με τις σαλάτες, τις πίτες και τα τυριά. Για τις πράσινες σαλάτες, τα ντολμαδάκια και τις χορτόπιτες ή κασερόπιτες ιδανικά είναι τα κρασιά από μοσχοφίλερο ή σαββατιανό. Έχουν τις κατάλληλες ανθικές και φυτικές νότες, σε συνδυασμό με την ευχάριστη οξύτητα που επιθυμούμε. Αν τα ορεκτικά έχουν μεγαλύτερη ένταση και οξύτητα, προτιμάμε ένα τραγανό ασύρτικο. Αν πάλι έχουμε καπνιστές σαλάτες, σάλτσες ή καπνιστά ψάρια, διαλέγουμε ένα ασύρτικο ή ένα chardonnay περασμένα από βαρέλι, για να παντρευτούν τα ώριμα αρώματά τους. Μόλις ανέβει η ένταση στις πίτες και αρχίσουν να προστίθενται οι κρεμμυδόπιτες, οι παστουρμαδόπιτες και οι κιμαδόπιτες, αφήνουμε τα λευκά κρασιά και πάμε στα μυρωδάτα και πλούσια ροζέ από αγιωργίτικο, κοτσιφάλι ή μαύρο μεσενικόλα.

Η στιγμή που μπαίνει το κρέας

Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τα πρώτα κρέατα. Συκωτάκια, κεφτεδάκια, φρυγαδέλια, μπριζολάκια, παϊδάκια, πανσέτες, κοντοσούβλι, λουκάνικα, σπετσοφάι, κοκορέτσι, όλα έχουν την τιμητική τους και μπορεί να παρελάσουν και όλα είναι εν δυνάμει ταίρια με ρουμπινί και βαθυκόκκινα κρασιά. Για τα πιο ελαφριά, όπως χοιρινό και κοτόπουλο, έχουμε ένα μαλακό ερυθρό κρασί από merlot. Για τα πιο έντονα και λιπαρά, όπως παϊδάκια, ανεβάζουμε το επίπεδο από τις τανίνες με ένα γεμάτο ξινόμαυρο. Στην περίπτωση που έχουμε κάποια πιπεράτα ή ψημένα στα κάρβουνα, προτιμάμε ένα κλασικό syrah ή ένα μαυροτράγανο.

Και επικεντρωνόμαστε στο αρνί

H στιγμή που όλοι περιμέναμε! Να εμφανιστεί ο πρωταγωνιστής, δηλαδή το αρνί ή το κατσικάκι. Εδώ πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, γιατί το κρασί που θα βάλουμε δίπλα εξαρτάται από το πώς έχει μαγειρευτεί. Επομένως, αν έχει γίνει στον φούρνο με λεμόνι, δεντρολίβανο και πατάτες, φωνάζει λευκό κρασί, και ιδανικά μια βηλάνα ή μια ρομπόλα. Από την άλλη, αν έχει μπει στον φούρνο στη λαδόκολα μαζί με λαχανικά, τότε θέλουμε πάλι λευκό, αλλά καλύτερα ένα sauvignon. Αλλάζοντας κατηγορία, βάζοντας ντομάτα ή γενικά κόκκινη σάλτσα, τότε θα πάμε σίγουρα σε ένα τυπικό ροζέ ξινόμαυρο. Στην κλασική του εκδοχή, στη σούβλα, όπου ανεβαίνουν τα λιπαρά και σχηματίζεται η τραγανή πετσούλα, ιδανικός σύντροφος είναι το στιβαρό cabernet sauvignon. Το κόκκινο κρασί φρεσκάρει τη λιπαρότητα και εμπλουτίζει τη γεύση.

Γλυκός επίλογος

Για επιδόρπιο, γιατί σίγουρα θα χρειαστεί κάτι για να γλυκαθούμε στο τέλος, υπάρχουν δύο σχολές, ανάλογα με το τι μας αρέσει περισσότερο. Το γαλακτομπούρεκο ή το κανταΐφι είναι τέλειο με το μοσχάτο Σάμου, όπως επίσης του ταιριάζουν και οι τάρτες φρούτων. Αν πάλι προτιμήσουμε γλυκό με σοκολάτα, τότε αλλάζουμε με vinsanto ή μαυροδάφνη.

Φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

πασχαλινό τραπέζικρασί