Food & Drink|12.04.2020 10:00

Φτιάχνουμε πασχαλινά τσουρέκια από όλη την Ευρώπη

Βαγγέλης Δρίσκας

Το τσουρέκι καθιερώθηκε στην Ελλάδα στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη çörek, που σημαίνει ζύμη με μαγιά. Οι χώρες γύρω από την Τουρκία έχουν παρόμοια αφράτα γλυκά ψωμιά, τσουρέκια δηλαδή, με παρόμοια ονομασία. Το τσουρέκι όμως δεν είναι προνόμιο μόνο αυτών των περιοχών. Οι Εβραίοι φτιάχνουν ένα μεθυστικό και εθιστικό γλυκό ψωμί, παραλλαγή του τσουρεκιού με σοκολάτα και άλλα υλικά στη γέμιση, που το ονομάζουν babka. Τσουρέκι και babka είναι οι απόλυτες πασχαλινές συνταγές σε όλη την Ευρώπη. Από το φινλανδέζικο pulla μέχρι το potica από τη Σλοβενία και φυσικά το δικό μας παραδοσιακό τσουρέκι, οι συνταγές που ακολουθούν θα σας βάλουν σε γλυκούς μπελάδες!

Παραδοσιακά πασχαλινά τσουρέκια

Για 2 μεγάλα τσουρέκια

  • 1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 αυγά
  • 60 γρ. νωπή μαγιά
  • 500 ml χλιαρό γάλα
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 380 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • ½ κουτ. γλυκού τριμμένο μαχλέπι
  • ½ κουτ. γλυκού τριμμένο καρδάμωμο (κακουλέ)
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα σκόνη
  • ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1 αυγό και 2 κουταλιές γάλα για την επιφάνεια
  • 50 γρ. αμύγδαλα φιλέ

Διαλύστε τη μαγιά σε ¼ του φλιτζανιού νερό και ανακατέψτε με το γάλα και τη ζάχαρη. Χτυπήστε τα αυγά, ενώστε τα με το μείγμα του γάλακτος και προσθέστε το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το κακουλέ. Ρίξτε σταδιακά το αλεύρι και το βούτυρο, ζυμώνοντας το μείγμα. Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να ξεκολλάει από τα χέρια.

Αλείψτε την επιφάνεια της ζύμης με 1-2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο, σκεπάστε με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να φουσκώσει.

Ξαναζυμώστε τη ζύμη και πλάστε 2 μεγάλα τσουρέκια. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά για να φουσκώσουν και μετά αλείψτε τα με το αυγό χτυπημένο με το γάλα και πασπαλίστε με το αμύγδαλο φιλέ.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά με 1 ώρα. Όταν ψηθούν, τυλίξτε τα με μια πετσέτα και αφήστε τα να κρυώσουν.

Pulla (φινλανδέζικα τσουρέκια με καρδάμωμο)

Για 2 μεγάλα τσουρέκια

  • 1.200 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 500 ml γάλα
  • 4 αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένο καρδάμωμο (κακουλέ)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 125 γρ. λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 χτυπημένο αυγό και 50 γρ. αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Ανακατέψτε σε ένα μπολ το γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέστε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το βούτυρο, το καρδάμωμο και το αλάτι. Ανακατέψτε και ρίξτε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώστε το μείγμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια.

Σκεπάστε το μπολ με μία πετσέτα ή με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ½ ώρα. Μετά ξαναζυμώστε τη και χωρίστε τη σε 6 μέρη.

Πλάστε κάθε μέρος σαν κορδόνι και πλάστε δύο τσουρέκια με τρία κορδόνια το καθένα όπως ακριβώς πλάθονται και τα δικά μας τσουρέκια, δηλαδή σαν κοτσίδα.

Αφήστε τα τσουρέκια να ξαναφουσκώσουν, αλείψτε τα με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με τα αμύγδαλα φιλέ. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά. Πασπαλίστε τα με άχνη ζάχαρη αφού κρυώσουν.

Potica (γεμιστά τσουρέκια από τη Σλοβενία)

Για 2 τσουρέκια

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 300 ml γάλα
  • 3 αυγά
  • 125 γρ. λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 χτυπημένο αυγό για την επιφάνεια
  • άχνη ζάχαρη για την επιφάνεια

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
  • 150 γρ. μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 125 ml ζαχαρούχο γάλα
  • 2 αυγά

Ετοιμάστε τη ζύμη: Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Προσθέστε το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Ζυμώστε το μείγμα και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Μετά χωρίστε τη σε δύο μέρη. Ανοίξτε με το κάθε μέρος, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ένα φύλλο με διαστάσεις 20 x 30 εκατοστά.

Ετοιμάστε τη γέμιση: Τρίψτε τα καρύδια και ανακατέψτε με το ζαχαρούχο γάλα, την κανέλα, το μέλι και τα αυγά. Μοιράστε το μείγμα στα δύο φύλλα ζύμης και αλείψτε με αυτό όλη την επιφάνεια της ζύμης. Τυλίξτε ρολό κατά μήκος της μικρότερης πλευράς. Βάλτε τα ρολά σε δύο αντικολλητικές στενόμακρες φόρμες για κέικ. Αφήστε τα άλλα 20 λεπτά για να ξαναφουσκώσουν και αλείψτε την επιφάνειά τους με το χτυπημένο αυγό.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα. Πασπαλίστε τα τσουρέκια με άχνη ζάχαρη πριν τα σερβίρετε.

Σοκολατένιο babka (εβραϊκό τσουρέκι με σοκολάτα και καρύδια)

Για 2 τσουρέκια

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 2 αυγά
  • 250 ml γάλα
  • 300 γρ. λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη σοκολατένια γέμιση:
  • 250 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
  • 200 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες
  • 200 γρ. λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 4 κουτ. σούπας μέλι
  • Για το γλάσο της επιφάνειας:
  • 200 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
  • 100 ml γάλα
  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας γλυκόζη

Ετοιμάστε τη ζύμη: Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέστε το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά χτυπημένα και ζυμώστε το μείγμα. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα και μετά χωρίστε τη σε δύο μέρη. Ανοίξτε κάθε μέρος σε ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις 30 x 40 εκατοστά.

Ανακατέψτε τα υλικά για τη γέμιση. Μοιράστε τη γέμιση στα δύο φύλλα και απλώστε τη σε όλη την επιφάνεια των φύλλων. Τυλίξτε κάθε φύλλο ρολό κατά μήκος της μικρότερης πλευράς.

Βάλτε τα ρολά σε δύο στενόμακρες αντικολλητικές φόρμες για κέικ. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά και μετά ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά.

Όσο ψήνονται τα τσουρέκια, βάλτε όλα τα υλικά για το γλάσο σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα σε χαμηλή ένταση μέχρι να ζεσταθούν. Ανακατέψτε και αλείψτε με αυτό το γλάσο τα τσουρέκια μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο. Αφήστε τα να κρυώσουν για να τα σερβίρετε.

Babka με αμύγδαλα και μύρτιλα

Για 2 τσουρέκια

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 2 αυγά
  • 250 ml γάλα
  • 300 γρ. λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 400 γρ. μαρμελάδα μύρτιλα
  • 200 γρ. μαρμελάδα μύρτιλα για το γλάσο της επιφάνειας
  • 50 γρ. ψημένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα

Ετοιμάστε τη ζύμη: Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέστε το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά χτυπημένα και ζυμώστε το μείγμα. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα και μετά χωρίστε τη σε δύο μέρη. Ανοίξτε κάθε μέρος σε ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις 30 x 40 εκατοστά.

Απλώστε τη μαρμελάδα στην επιφάνεια των φύλλων. Τυλίξτε κάθε φύλλο ρολό κατά μήκος της μικρότερης πλευράς. Κόψτε τα με το μαχαίρι κατά μήκος στη μέση και τυλίξτε τα δύο μισά σαν πλεξούδα.

Βάλτε τα ρολά σε δύο στενόμακρες αντικολλητικές φόρμες για κέικ. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά και μετά ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά.

Όσο ψήνονται τα τσουρέκια, βάλτε τη μαρμελάδα για το γλάσο σε μια κατσαρόλα μαζί με 100 ml νερό και αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση. Αλείψτε με αυτό το γλάσο τα τσουρέκια μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο. Πασπαλίστε με τα αμύγδαλα και αφήστε τα να κρυώσουν για να τα σερβίρετε.

Φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Πηγή: eatme Απριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

ΠάσχαΕυρώπησυνταγέςτσουρέκι