Food & Drink|13.12.2018 12:01

Delicatessen και κάβες για τα γιορτινά ψώνια

Newsroom

Το Degustation (Κουμπάρη 5, Κολωνάκι, τηλ. 2103627744) είναι ένα κατάστημα με ατμόσφαιρα ευρωπαϊκού deli στην καρδιά της Αθήνας. Εδώ θα βρούμε την εκπληκτική σειρά Panettone Muzzi και πολλά συνοδευτικά αλείμματα. Στα ράφια και στα ψυγεία θα ανακαλύψουμε πολλά προϊόντα για το γιορτινό τραπέζι, όπως σφαιροποιημένη τρούφα και μπαλσάμικο, εξαιρετικά τυριά και αλλαντικά εισαγωγής, κυρίως από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, τερίνες και φουαγκρά, σάλτσες, ζυμαρικά, σοκολάτες, κρασιά, αλλά και κρυμμένους θησαυρούς που μαγικά αποκαλύπτει με καμάρι μικρού παιδιού ο πολύ καλά ενημερωμένος ιδιοκτήτης, Ηλίας Αποστόλου.

Το Nora’s Deli (Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, τηλ. 2103389349) είναι ένα σύγχρονο παντοπωλείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει την αφρόκρεμα των προϊόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλύπτοντας όλη την γκάμα των επιθυμιών του. Αξίζει να διαθέσετε χρόνο για ένα παιχνίδι ανακαλύψεων. Μεταξύ άλλων θα συναντήσετε φουαγκρά πάπιας ή χήνας της εταιρείας Maison Dubernet σε μεγάλη ποικιλία, φρέσκα fagottini με τρούφα ή ravioli με κάστανα και σύκα, βιολογικά κρέατα και προϊόντα θαλασσινών, όπως τα masago, τα πράσινα καυτερά αυγά των σούσι από καπελάνο.

Στον εντυπωσιακό 7όροφο πολυχώρο γαστρονομίας Yoleni’s (Σόλωνος 9, Kολωνάκι, τηλ. 2122223623) θα βρείτε εκλεκτές πρώτες ύλες –σχεδόν αποκλειστικά Ελλήνων παραγωγών–, είδη παντοπωλείου, μαναβικής, κρεοπωλείου και κάβας, αλλά και έτοιμες γιορτινές συνθέσεις δώρων. Αφού κάνετε τα ψώνια σας, μπορείτε να πιείτε έναν χυμό, να απολαύσετε ένα κρασί στο wine bar ή να καθίσετε για φαγητό στο all-day εστιατόριο ή στο steak bistro Μagna Grecia. Και βέβαια, ας μην ξεχνάμε το πολύ καλά ενημερωμένο e-shop του.

Το Carnicero (Δημ. Βασιλείου 18, Ν. Ψυχικό, τηλ. 2106770050 / Λεωφ. Κηφισίας 322, Κηφισιά, τηλ. 2108015100) λύνει τα χέρια στην αναζήτηση του κατάλληλου κρέατος, ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών, που οι προθήκες του γεμίζουν με παρασκευές έτοιμες για μαγείρεμα πολύ υψηλών απαιτήσεων: ρολό Wellington, ρολό ηπειρώτικου αγριογούρουνου με μήλα και γκλασαρισμένα κοκκάρια, χοιρομέρι Virginia ham, φουαγκρά με ζελέ μανταρίνι, χειροποίητο πατέ κοτόπουλου με κονιάκ, μήλα και πανακότα σε όμορφη συσκευασία δώρου και βέβαια παραδοσιακές γαλοπούλες και ρολά χοιρινού με γέμιση. Ακόμη, εδώ βρίσκουμε μια γκάμα πολύ προσεκτικά επιλεγμένων τυριών και αλλαντικών συνδυασμένων με κρασιά Ελλήνων παραγωγών.

Στο Μανιταριών Γεύσεις (Τατοΐου 122, Νέα Ερυθραία, τηλ. 2106203354), έναν κανονικό ναό των μανιταριών, οι λάτρεις του είδους μπορούν να βρουν ό,τι επιθυμήσουν σχετικά με αυτά τα πολύτιμα δώρα της φύσης. Εδώ υπάρχουν μανιτάρια της ελληνικής γης σε όλες τις μορφές, φρέσκα καλλιεργημένα ή του δάσους, αποξηραμένα, προϊόντα με πρωταγωνιστές τα μανιτάρια, έτοιμα γεύματα, αρτύματα, σκόνες, ακόμη και kit για οικιακές καλλιέργειες.

Ο καταναλωτής που επιλέγει με κριτήριο την ποιοτική και υγιεινή πρώτη ύλη θα επισκεφτεί το 4 Seasons (Νίκης 30, Αθήνα, τηλ. 2103229087). «Τροφή ίσον ποιότητα ζωής», σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, αδελφούς Σουφατζόγλου, για αυτό στον πολύ ευχάριστο χώρο του καταστήματος θα βρει κανείς μια πλήρη συλλογή από εξαιρετικής ποιότητας σπάνια και δυσεύρετα βιολογικά προϊόντα, που καλύπτουν όλο το διατροφικό φάσμα επιλογών –vegan και vegetarian, χωρίς γλουτένη ή λακτόζη– μέχρι καλλυντικά και είδη οικιακής χρήσης αλλά και συμπληρώματα διατροφής. Πολύ καλά ενημερωμένο το τμήμα μαναβικής του –εδώ βρίσκω lemongrass και αγκινάρες Ιερουσαλήμ– αλλά και τα ψυγεία με τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά.

Γαστρονομικός σταθμός με οικογενειακή ιστορία σχεδόν ενός αιώνα, Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης (Κομνηνών 12, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310244684) υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία του «εδώδιμα - αποικιακά». Ίσως το πληρέστερο ψυγείο με αλλαντικά, τυριά, αλίπαστα, τουρσιά και αλοιφές που έχω συναντήσει, εκατοντάδες βαζάκια με προϊόντα φτιαγμένα με πάθος και μεράκι από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, αλλά και πολύ προσεκτικά επιλεγμένα εκλεκτά προϊόντα που εισάγονται –τα περισσότερα σε αποκλειστικότητα– από Δύση και Ανατολή. 

Online αγορές

Σήμερα που η διαδικτυακή εξυπηρέτηση κερδίζει συνεχώς έδαφος, μια καλή λύση στην αναζήτηση, εύρεση και απόκτηση προϊόντων δίνουν οι ιστότοποι με ελληνικά προϊόντα, όπως τα www.akros.gr και www.wisegreece.com και άλλοι που έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τους παραγωγούς και παρέχουν τη δυνατότητα αποστολής στο σπίτι. Παράλληλα, γνωστά delicatessen όπως το Yoleni’s (www. yolenis.com) και το Nora’s Deli (www.norasdeli.com), που προαναφέρθηκαν, αλλά και εξίσου γνωστά, όπως το Benito (www.eshop.benitodelicatessen.gr), τα Θανόπουλος (www. thanopoulos.gr) και το Αφοί Βασιλόπουλοι (www.abdelicatessen.gr) και η Nομή στην Κέρκυρα (www.nomeefoods. gr), παρέχουν, μέσα από τους ιστότοπούς τους, την ευκολία αποστολής των προϊόντων τους.

Τρεις κάβες που ξεχωρίζουν

Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει στην Αθήνα μερικές πολύ σοβαρές κάβες οι οποίες, εκτός από τη μεγάλη προσφορά σε κρασί, έχουν αποκτήσει και εξειδίκευση, απευθυνόμενες σε απαιτητικούς οινόφιλους. Στην κάβα Mr. Vertigo (Πλατεία Φιλικής Εταιρείας 15, Κολωνάκι, τηλ. 2107250862), λόγου χάρη, θα βρείτε μεταξύ άλλων μία μεγάλη γκάμα από φυσικά κρασιά, συμπεριλαμβανομένων δικών τους εισαγωγών· στην κάβα Oak ( Ύδρας 2, Χαλάνδρι, τηλ. 2106858078) σας περιμένει μία εντυπωσιακά μεγάλη γκάμα από κρασιά, αλκοολούχα ποτά, delicatessen και είδη δώρου, ενώ στην Κάβα Ανθίδης (Λεωφ. Κηφισίας 76, Μαρούσι, τηλ. 2106127325 - Π. Ιωακείμ 45, Κολωνάκι, 2107251050 - Γρ. Λαμπράκη 77, Γλυφάδα, τηλ. 2109690234) μια μοναδική συλλογή από παλαιωμένα κρασιά, ελληνικά και ξένα.

Πηγή: Eatme Δεκεμβρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

αγορέςΧριστούγενναDelicatessen