Ελλάδα|16.04.2020 11:59

Κορονοϊός: Μέρες Παθών για τον ελληνισμό της Ίμβρου

Βασίλης Ιγνατιάδης

Η ελληνική κοινότητα της Ίμβρου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει το θαύμα της εντυπωσιακής ανάκαμψης έπειτα από δεκαετίες διώξεων και συρρίκνωσης, βιώνει τώρα μια νέα δοκιμασία λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού. Συνταξιούχοι και παιδιά μένουν κλεισμένοι επί εβδομάδες στα σπίτια τους, ενώ πολλοί στις παραγωγικές ηλικίες δίνουν αγώνα επιβίωσης σε συνθήκες φόβου και ανασφάλειας. Οι μικρές επιχειρήσεις που έστησαν με κόπο επιστρέφοντας στις πατρογονικές τους εστίες, παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν.

«Ενέσεις» ενίσχυσης του ηθικού παρέχουν τα δίκτυα αλληλεγγύης που έχουν στηθεί, με τη συνδρομή του Μορφωτικού Συλλόγου, της Εκκλησίας, αλλά και του Τούρκου καϊμακάμη (Επάρχου).

Ο νέος μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, Κύριλλος, ο οποίος δεν έχει ακόμη ενθρονιστεί λόγω της πανδημίας, κρατά ελεγχόμενα ανοικτούς τους χώρους προσευχής και μιλάει στο ethnos.gr για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την προσδοκία της Ανάστασης σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης.

Από την πλευρά τους, οι Ίμβριοι της Ελλάδας στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης, δίνοντας ραντεβού αντάμωσης για το καλοκαίρι.

Πάσχα σε συνθήκες καραντίνας

Περίπου 450 ομογενείς –σε ένα σύνολο 550 που αριθμεί η ελληνική κοινότητα- βρίσκονται σήμερα στην Ίμβρο και περνούν τις μέρες του Πάσχα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Οι άνω των 65 και οι κάτω των 20 ετών απαγορεύεται να βγουν από τα σπίτια τους. Οι ενδιάμεσες ηλικίες έχουν οργανώσει ομάδες αλληλεγγύης, με πρωτοστάτες τους εκπαιδευτικούς, και τους βοηθούν στις άμεσες ανάγκες.

«Έχουμε συστήσει μια ομάδα συναδέλφων, που περνάει από τα σπίτια μια φορά την εβδομάδα και συγκεντρώνει λίστες με ψώνια. Τους αγοράζουμε τρόφιμα, καθαριστικά και ό,τι άλλο χρειάζονται. Στην αρχή βοηθούσαν και οι μαθητές, πριν απαγορευτεί η κυκλοφορία σε αυτές τις ηλικίες», είπε στο ethnos.gr ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου στα Αγρίδια και πρόεδρος του δραστήριου Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού Συλλόγου, Ιωακείμ Καμπουρόπουλος, και πρόσθεσε: «Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους. Ο κόσμος είναι σφιγμένος, αισθάνεται μοναξιά και ανασφάλεια. Τους τονώνει το ηθικό και την ψυχολογία να βλέπουν ότι δεν είναι μόνοι. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η Εκκλησία, αλλά και ο Έπαρχος, που έστειλε πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης».

Οι 52 Έλληνες μαθητές -37 στο Γυμνάσιο και Λύκειο, 15 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση- παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά και με οπτική επαφή, μέσω μιας προηγμένης πλατφόρμας. Η εκπαιδευτική κοινότητα διέθεσε στις τοπικές Αρχές τον 3D εκτυπωτή του σχολείου προκειμένου να τυπωθούν μάσκες προστασίας για τον πληθυσμό.

Ο Δημήτρης Γεωργίου εγκαταστάθηκε στο νησί το 2015 με την εξαμελή του οικογένεια και έστησε με κόπο μια νέα ζωή στον τόπο καταγωγής του. Το καφέ που άνοιξε στην πρωτεύουσα, Παναγία, παρέχει τώρα μόνο καφέ σε «πακέτο» και τα έσοδα είναι πενιχρά. Ο ίδιος δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το αύριο. «Είναι ο καιρός των δύσκολων αποφάσεων. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να κρατήσω το μαγαζί. Τα έξοδα τρέχουν και βλέπω να χάνουμε τη σεζόν», μας είπε. Η αρωγή του τουρκικού κράτους για επιχειρήσεις αυτού του είδους, περιορίζεται σε ένα μικρό άτοκο δάνειο, με δυνατότητα έναρξης αποπληρωμής μετά από έξι μήνες. «Τέτοιες μέρες συνήθως το νησί ήταν γεμάτο με κόσμο. Έρχονταν και πολλοί από την Ελλάδα. Τώρα δεν μπορεί να έρθει κανείς. Όσοι βρίσκονται στο νησί παραμένουν στα σπίτια τους και αυτοί που βγαίνουν πηγαίνουν στα μάρκετ και στα φαρμακεία για τα απαραίτητα, φορώντας υποχρεωτικά μάσκες και γάντια». πρόσθεσε ο ίδιος.

Στους δρόμους του νησιού γίνονται συνεχώς έλεγχοι από την αστυνομία για την τήρηση των μέτρων, με τη χρήση και drones, ενώ τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, ειδικά σε περίπτωση υποτροπής. Πολλά δείγματα από ύποπτα περιστατικά κορονοϊού στον ντόπιο πληθυσμό έχουν σταλεί για ανάλυση στην τουρκική ενδοχώρα, ενώ οι πληροφορίες μιλούν για δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο Νίκος και η Ευτέρπη Μπακάλη μένουν στην Αθήνα τον χειμώνα και περνούν στην Ίμβρο οκτώ μήνες το χρόνο. Επισκέφθηκαν το σπίτι τους στα Αγρίδια στις αρχές Μαρτίου, με σκοπό να κάνουν κάποιες ετοιμασίες, αλλά η απαγόρευση κυκλοφορίας τους βρήκε εκεί και τους εγκλώβισε. «Ήρθαμε για λίγες μέρες για να κάνουμε φυτεύσεις στον κήπο και να επανέλθουμε για το Πάσχα με τα παιδιά και τα εγγόνια, αλλά μας πρόλαβε η καραντίνα. Τώρα δεν επιτρέπεται ούτε να βγούμε από το σπίτι. Ακόμα και τα ψώνια μας τα φέρνουν οι καθηγητές του σχολείου», ανέφερε στο ethnos.gr η κ.Ευτέρπη Μπακάλη και πρόσθεσε: «Την αγαπάμε την Ίμβρο, μας αρέσει να μένουμε εδώ, αλλά σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο. Θέλουμε να φύγουμε, αλλά δεν μπορούμε. Πήραμε άδεια από τον καϊμακάμη και το Προξενείο, αλλά μας είπαν πως μόλις περάσουμε τα σύνορα θα πρέπει να μείνουμε 14 μέρες σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης».

Το αντίστροφο συμβαίνει με όσους θέλουν να επισκεφθούν το νησί από την Ελλάδα: Πρέπει να περάσουν καραντίνα δύο εβδομάδων στην Κεσάνη. Οι Ίμβριοι στην Ελλάδα –περίπου 4.000 στην Αθήνα και 2.500 στη Βόρεια Ελλάδα- στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στους ομογενείς. «Το μήνυμά μας μας είναι ‘μείνετε σπίτι για να ξαναβρεθούμε το καλοκαίρι και να μη λείψει κανείς’. Προτρέπουμε τους συμπατριώτες μας να τηρήσουν τα μέτρα και να κάνουν υπομονή. Θα έρθουν καλύτερες μέρες και θα ανταμώσουμε ξανά», τόνισε ο πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης, Παύλος Σταματίδης.

Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας

Ο νέος μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, Κύριλλος, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, έφτασε στο λιμάνι της Ίμβρου στις 17 Μαρτίου. Θα χρειαστεί να περιμένει τη λήξη της πανδημίας και την άρση των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να γίνει η επίσημη ενθρόνισή του, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη –και Ίμβριου στην καταγωγή- Βαρθολομαίου.

«Ο κόσμος έχει συνηθίσει να βλέπει λαμπρές υποδοχές, με δοξολογίες και κωδωνοκρουσίες. Εδώ είναι πιο απλά και ταπεινά τα πράγματα. Σημασία έχει, με τη βοήθεια του Θεού, να περάσει αυτή η δοκιμασία και έχουμε χρόνο για ενθρονίσεις», είπε στο ethnos.gr

Έχοντας ενημερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και τον τοπικό Έπαρχο, ο κ.Κύριλλος αποφάσισε να τελούνται οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στις 7 ενορίες του νησιού, με πολύ μικρό αριθμό πιστών και ειδική μέριμνα προστασίας από τον ιό. «Δεν προτρέπουμε κανέναν να προσέλθει στους Ναούς, αλλά και δεν τους αποτρέπουμε. Έχουμε δώσει οδηγίες σε όσους πιστούς επιλέγουν να προσέλθουν, να κρατούν τις αποστάσεις μεταξύ τους. Στο παγκάρι υπάρχουν αντισηπτικά για να απολυμαίνουν τα χέρια τους μετά το άναμμα του κεριού και την προσκύνηση των εικόνων», ανέφερε ο μητροπολίτης. Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής θα βρεθεί στο χωριό Αγρίδια, για την περιφορά του Επιταφίου, με κατάληξη στα κοιμητήρια, για τέλεση τρισάγιου στη μνήμη των αποθανόντων. Οι πιστοί θα παρακολουθούν από τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους. Η αναστάσιμη τελετή, μια μέρα μετά, θα πραγματοποιηθεί έξω από την πόρτα του μητροπολιτικού Ναού.

Η Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στα δίκτυα αλληλεγγύης, αποστέλλοντας πακέτα με τρόφιμα και είδη καθαρισμού στα σπίτια τόσο των ομογενών, όσο και των ντόπιων Τούρκων υπηκόων, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου. «Μπροστά σε αυτή τη δοκιμασία είμαστε στο πλευρό όλων και προσευχόμαστε για όλους, ανεξαρτήτως θρησκείας», επεσήμανε.

καραντίναΊμβροςΚορονοϊός