Ελλάδα|18.04.2020 08:01

Μετακίνηση 4 στο 13033: Ακόμη και με τον αστυνομικό μέχρι τον ηλικιωμένο συγγενή μας!

Newsroom

Το σχέδιο «Μείνετε σπίτι» έχει λάβει ρητή εντολή να εφαρμόσει η αστυνομία τις ημέρες του Πάσχα. Η κυβέρνηση, άλλωστε, ήταν ξεκάθαρη στο μήνυμά της: «Δεν θα επιτρέψουμε λίγοι να δημιουργήσουν πρόβλημα στους πολλούς».

Και γι' αυτό και με drones πάνω από κεντρικά και όχι μόνο σημεία, αλλά και με 5.000 αστυνομικούς, διπλά μπλόκα, αυστηροποίηση προστίμων είναι έτοιμοι στο μέγαρο της Κατεχάκη να φέρουν εις πέρας το σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή για το Πάσχα, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός

Οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο περιορισμού της κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα μπήκαν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής. Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Open TV Μίνα Καραμήτρου ήδη δόθηκαν οι τελικές κατευθύνσεις -που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου- από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  • αυστηρότητα
  • εξαντλητικοί έλεγχοι
  • βεβαίωση παραβάσεων
  • αφαιρέσεις πινακίδων
  • διπλασιασμός μπλόκων
  • όποιος εντοπιστεί εκτός περιοχής του θα αφαιρούνται οι πινακίδες του
  • εξαντλητικοί έλεγχοι σε όσους παρουσιάζουν βεβαίωση ότι θα πάνε για τη βοήθεια σε ηλικιωμένους.

Επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ μιλώντας στο Open TV εξήγησαν ότι θα είναι εξαντλητικός ο έλεγχος σε όσους παρουσιάζουν βεβαιώσεις για βοήθεια σε ηλικιωμένους. Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολή να σταματούν όσους υποστηρίζουν ότι εξυπηρετούν ηλικιωμένους και να τους οδηγούν μέχρι και στον ηλικιωμένο. 

«Δεν θα είναι ανεκτό να φεύγει κάποιος από την Κυψέλη και να πηγαίνει στη Γλυφάδα» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ στους αστυνομικούς που έχουν επιφορτιστεί με την τήρηση των μέτρων. Ακόμη πρόσθεσαν πως «δεν αρκούν τα μέτρα σε κεντρικούς δρόμους και θα πρέπει να προσέξετε τους παραδρόμους και τους περιφερειακούς».   

Τα μέτρα για τους απείθαρχους

Στο μεταξύ η Αστυνομία θα στήσει ένα τεράστιο δίχτυ πάνω από την Αθήνα και τις περιοχές που υπάρχουν εξοχικές κατοικίες. Ακόμη θα λειτουργεί και η αυτόφωρη διαδικασία για τους παραβάτες ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι εισαγγελείς βάρδιας. Σε αυτούς θα απευθύνονται οι αστυνομικοί, στην περίπτωση που θα έχουν να κάνουν με μία δύσκολη περίπτωση.

Όμως δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με περιπτώσεις όπου ένας οικογενειάρχης θέλει να μείνει με την οικογένειά του στην αυλή του σπιτιού του και να ψήσει το αρνί του. Ωστόσο δεν θα μπορέσει να καλέσει φίλους και συγγενείς. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα οδηγούνται στον εισαγγελέα και το αυτόφωρο.

Το σχέδιο

Σε τρεις βασικούς άξονες θα βασιστεί το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας με αποκορύφωμα την Κυριακή του Πάσχα.

Ο πρώτος αφορά στο «σφράγισμα» των βασικών οδικών αρτηριών που οδηγούν σε εξοχικές κατοικίες σε παραθεριστικές περιοχές αλλά και σε χωριά. Η Αττική Οδός, δρόμοι όπως η Μαραθώνος, οι σταθμοί διοδίων και οι παράδρομοι των Εθνικών Οδών θα αστυνομεύονται ανά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα. Από τα μπλόκα δεν θα διέρχεται κανένα όχημα χωρίς έλεγχο. 

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην αποφυγή συνωστισμού πιστών, οι οποίοι μπορεί να επιχειρήσουν να σπάσουν την «καραντίνα» και να βρεθούν έξω από εκκλησίες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα έχουν δοθεί σχετικές εντολές σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας για ένταση της επιτήρησης των εκκλησιών που συγκεντρώνουν συνήθως μεγάλο αριθμό πιστών.

Στα μέτρα θα συμμετέχουν περιπολικά της Άμεσης Δράσης, άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά που θα είναι επιφορτισμένοι με την άμεση ενημέρωση για τυχόν απρόσμενες συγκεντρώσεις. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν χρήστες του διαδικτύου που επιμένουν να καλούν τον κόσμο να πάει κανονικά στην εκκλησία αψηφώντας τα μέτρα περιορισμού και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Το «επιχείρημά» τους είναι ότι «ο κορονοϊός δεν μπορεί να μολύνει αυτούς που πιστεύουν στον Θεό». Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση της ΕΛ.ΑΣ. είναι να διαχειριστεί όσο πιο «χειρουργικά» τυχόν έντονες καταστάσεις με πιστούς, προκειμένου να μην οξυνθούν τα πνεύματα. 

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η αποφυγή συνωστισμού και κίνησης στους δρόμους την Κυριακή του Πάσχα από πολίτες είτε πόλεων είτε χωριών, οι οποίοι μπορεί να προσπαθήσουν να μετακινηθούν για να περάσουν μερικές ώρες και να κάνουν Πάσχα μαζί με συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα. Οι αστυνομικοί ανησυχούν ακόμα και για μαζώξεις σε ταράτσες, όπου η ορατότητα του συνωστισμού από το δρόμο είναι αδύνατη. Σημειώνεται πάντως ότι στα μέτρα θα συμμετέχουν και drones της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα μεταδίδουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Παράλληλα, περιπολικά θα επιτηρούν σε γειτονιές, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μαζώξεις σε πυλωτές πολυκατοικιών ή αυλές για το ψήσιμο του οβελία. 

απαγόρευση κυκλοφορίαςΚορονοϊόςΠάσχα